resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2023

laatst gewijzigd 16-02-2024

Datum Wijziging
december
2023
De kalkoen aan de Amsterdamse Bloemgracht is gepolychromeerd; om het verschil met vroeger te accentueren is de oude versie blijven staan. Vanaf 14 december op dit web te bewonderen!

We vervolgen op 13 december met een wapensteen aan de Koningslaan in Amsterdam en een steen met een opmerkelijk verhaal aan de Stationsweg in Rhenen.

Op 12 december is een mooie oude gevelsteen met een korenmeter na restauratie terugeplaatst in de Haarlemse Valkestraat, dat is vlak bij de oorspronkelijke locatie.

We beginnen de nieuwe maand met de achterstand uit november. De eerste aanwinst komt uit de Utrechtse Korte Minrebroederstraat.
In Deventer is een aantal figuratieve spuwers (twijfelgeval) in de kloostertuin (Klooster 15) geplaatst en een zeemonster aan de van Twickelostraat.
In Leiden is een aantal ornamenten aan de buuitenzijde van Museum De Lakenhal aangevuld en een wapensteen aan de Morsweg geplaatst.
Tot besluit een oud familiewapen aan de Turfmarkt in Katwijk (ZH).

november
2023
Op 26 november plaatsen we een onscherpe oude foto van de moderne gevelsteen van Prinsengracht 202 in Amsterdam, inmiddels is - na bijna 25 jaar - alle kleur van de steen verdwenen. Ook nieuw is een serie stenen bij de ingangen van de panden Rooseveltlaan 191 t/m 209; de relatie met de Evangelich Luthersche kerk is duidelijk, toch is er nog wat twijfel over de betekenis van de afgebeelde figuren.

In Amsterdam is een gevelsteen ontdekt aan de Willem Schoutenstraat, de foto daarvan is geplaatst op 16 november.

Het Limburgse Vaals is op 8 november uitgebreid met een drietal gevelstenen. Ook in het nabij gelegen Bocholz is een alliantiewapen ontdekt, we weten helaas niet welke families het betreft.
In Denekamp is de betekenis van de initialen op de steen aan de molen toegevoegd.

De volgende dag kunnen we een foto plaatsen van de tweede steen in villa Hubertus aan de Sint Hubertuslaan in Maastricht.

Op 5 november plaatsen we foto's van de restauraties van de soldat aan de Kloveniersburgwal en de korenbloem aan de Haarlemmerweg, beide in Amsterdam.
Ook in Rhenen hebben we foto's van verbeteringen van de stenen aan de Herenstraat en de Frederik v.d.Paltshof.

Op 1 november voeren we de twee laatste inzendingen van oktober in: het betreft een esculaap in het Limburgse Eijsden en het reeds lang ontbrekende hert in de achtergevel van Oudegracht 109 in Utrecht.

oktober
2023
Na 35 jaar is eindelijk de gevelsteen ontdekt in de pastorie van het Limburgse Sibbe, de afbeelding is geplaatst op 25 oktober.
Zal de verzameling Nederlandse gevelstenen ooit compleet zijn?

Op 23 oktober is er nog een plaatst opgenomen uit de gemeente Súdwest-Fryslân, ditmaal gaat het om Wommels, daar zijn twee gevelstenen ontdekt.
In het Zuid-Hollandse Valkenburg is een gevelsteen ontdekt uit 1943, het accentueert weer hoe zeer de plaatst geleden heeft in WO II.

In het zuidwesten van Friesland ligt een groot aantal kleine plaatsen, Witmarsum is er één van en dat dorp is op 15 oktober toegevoegd aan onze collectie.

Het Duitse stadje Merzig is op 14 oktober in de verzameling opgenomen. Diezelfde dag is ook een set van twee stenen in de gevel van de Prinsestraat in Den Haag geplaatst.

In Duitsland is de plaats Leer op 12 oktober verrijkt met een gevelsteen aan de Lutherse Kerk en ons eigen Leiden is uitgebreid met stenen aan de Lusthoflaan, het Pieterskerkhof en in de Wasstraat.

Vanuit Amsterdam is een drietal mutaties te melden op 11 oktober, het betreft een mix van nieuw, restauratie en herplaatsing in de buurt van de oorspronkelijke locatie. Het gaat om Nieuwe Keizersgracht 37, Nieuwe Prinsengracht 87 en Utrechtsedwarsstraat 58.

Op 9 oktober voegen we het Brabantse dorp Bavel toe aan onze reeks plaatsen waar een of meerdere gevelstenen te vinden zijn, die lijst bestaat inmiddels al uit 1000 plaatsnamen!

Met enige vertraging brengen we op 8 oktober een nieuwe vondst in de Deense plaats Vejle. Wat dichter bij huis ligt het Noord-Hollandse Spanbroek waar een originele steen met een schoen is ontdekt.

Later die dag zijn de Duitse plaatsen Meppen en Haselünne toegevoegd.

september
2023
Op de allerlaatste dag van de maand kwamen er nog een paar inzendingen binnen, het is niet gelukt om die nog binnen die maand te plaatsen.

Het is niet bekend of er een reden voor is, maar alle gevelstenen van Schimmert laten een dier zien, dat is inclusief de haas die vanaf 18 september in de menagerie voorkomt.

Sinds 17 september is een opgeknapte steen te zien van de Haarlemse Julianalaan en ook in Zeist is een betere foto geplaatst, hier betreft het de steen in de Rozenstraat, die volgens 'DE UITHANGTEEKENS in verband met Geschiedenis en Volksleven beschouwd' (door Van Lennep en Ter Gouw) uit Utrecht afkomstig zou zijn.
Zeist is ook een aantal snijramen rijk, twee daarvan komen nu in onze verzameling voor.

Na een korte vakantie is op 16 september een aantal afbeeldingen van gevelstenen in Amersfoort vervangen en er is zelfs een nieuwe foto geplaatst van de Evang.Lutherse Kerk; ook bij de snijramen is er een nieuwe foto, maar die pagina's hebben een veel lagere prioriteit dan de gevelstenen. We moedigen daarom de inzending van dergelijke foto's ook niet aan.
Eerstdaags gaan we verder met het verwerken van de inmiddels opgelopen achterstand.

September is warm begonnen, de animo om aan een website te werken is daardoor beperkt. Toch kunnen we op 8 september een uitbreiding melden in het Gelderse drop Bussloo en vooral in het iets zuidelijker gelegen Almen is de verrassing groot: een reeks gevelstenen rond de ingang van een voormalig ziekenhuis met een accent op de homeopatische geneeswijze.

augustus
2023
We sluiten op de 31ste de maand af met nog drie plaatsen in Frankrijk: Saint-Jean-de-Luz, Tournon-sur-Rhône en Troyes.

Vlak voor het einde van de maand kwam er nog een serie foto's uit België en Frankrijk binnen, op 30 augustus introduceren we uit België de nieuwe plaatsen Dinant en La Roche-en-Ardenne. Voor Frankrijk gaat het om Aigues Mortes, Hyères, Langres en Manosque.
De rest bewaren we tot morgen.

De eerste 5 dagen van de schepping, zoals uitgebeeld aan de Haarlemse Raakspoort, zijn sinds 28 augustus ook op de website te zien; tot voor kort stond er alleen maar en link naar een info-bestand.

Op 24 augustus is de pagina van het Friese Grouw uitgebreid met een gevelsteen met een kemphaan en in het Belgische Gent is weer een aantal adressen teruggevonden.

De volgende Duitse plaats is Saarburg, die komt op 23 augustus nieuw binnen met vier stenen.

Aan de Saar in Duitsland ligt het plaatsje Ockfen, de daar ontdekte gevelsteen is op 22 augustus toegevoegd aan onze fotocollectie.

In het Belgische Gent kon van een aantal plaatjes het adres worden achterhaald, die zijn op 19 augustus toegevoegd. Het dichterbij gelegen Doel (nog net in België) maakt sinds die dag ook deel uit van onze verzameling.

Op een sportschool in Etten-Leur zijn de activiteiten op gevelstenen weergegeven; sinds 13 augustus zijn ze ook op deze website te bewonderen.

Aerdenhout is op 12 augustus uitgebreid met twee ontdekkingen aan de Burgemeester den Texlaan.

Op 10 en 11 augustus is een aantal tekstcorrecties doorgevoerd op de webpagina's van Leiden, gelukkig zijn er ook vier foto's toegevoegd, te vinden aan de Groenhazengracht en de Zoeterwoudsesingel.

Een dag later is Sneek uitgebreid met twee gevelstenen, de ene komt oorspronkelijk uit Woudsend, maar heeft jarenlang in een villa in Aerdenhout gezeten, nu is er een plekje in het Fries Scheepvaart Museum; daar is ook de andere steen ondergebracht, maar die phoenix is slechts weinig verwijderd van de oorspronkelijke locatie.
In Vaassen en Helmond zijn wat kleine adrescorrecties doorgevoerd.

De tijd vliegt, het is alweer 7 augustus als we de nieuwste aanwinsten kunnen melden. Het gaat ditmaal om ontdekkingen in de plaatsen Oirschot, Ooltgensplaat, Sint Oedenrode en Uden.

juli
2023
Den Haag is op 22 juli uitgebreid met twee stenen, de eerste is op het adres Spuistraat 10, de tweede heeft als adres Visbanken 18 gekregen, dat is het adres van de naastgelegen appartementen.

Op 21 juli introduceren we twee nieuwe plaatsen in Groningen, het betreft de stad Delfzijl en het dorp Slochteren. In beide plaatsen betreft het één gevelsteen.

De stad Celle in het Duitse Niedersachsen is uitgebreid met één steen en sinds dezelfde 16e juli is ook het westelijker gelegen dorp Timmel in onze collectie vertegenwoordigd.

In Limburg ligt het dorp Epen, dat is op 15 juli nieuw in de verzameling opgenomen, direct met drie gevelstenen.

Het pittoreske Duitse vissersdorpje Greetsiel is het aanzien wel waard, we vonden enkele nog onbekende stenen en ook van een aantal bekende stenen is op 13 juli een foto in veel hogere resolutie geplaatst.
In ons eigen landje is Den Haag verrijkt met een ontdekking aan de Statenlaan en Eindhoven met het gemeentewapen in de Visserstraat.

Op 12 juli is het Limburgse dorp Baarlo aan onze gegevens toegevoegd. In Weerselo is van een der stenen de foto vervangen door een exemplaar in hogere resolutie.
In Duitsland is de plaats Soltau toegevoegd.

Na een lange onderbreking als gevolg van vakantie pakken we op 11 juli de draad weer op met de herplaatsing van een tweetal stenen in de Amsterdamse Sint Annenstraat, het huisnummer hiervan is niet bekend.
Veel zuidelijker ligt in Limburg het plaatsje Lemiers, waarin een oude wapensteen is ontdekt in een bijgebouw van het kasteel.
Tenslotte is er nog een tekstuele aanpassing, de vogel op de als tweede bij Gouda geplaatste gevelsteen (Achter de Kerk 14) is niet een kraai, maar een rietgors, zo is ons verteld. We hebben het snel gecorrigeerd.

mei
2023
We hebben de winter definitief achter ons gelaten, dus er is op 18 mei weer nieuws uit de gevelstenenwereld. Het eerste is echter minder leuk, de steen van Grutstraat 20 in Doetinchem is namelijk na brand spoorloos verdwenen. Het volgende nieuws is minder droevig, het adres van het Wapen van Manschot in Gouda is voortaan correct weergegeven aan de Naaierstraat.
De nieuwe aanwinsten bestaan uit de ontdekking van een oude set stenen aan de Korsjespoortsteeg en in hetzelfde Amsterdam de restauratie van Nieuwmarkt 15.
In de zijgevel van Oudezijdsvoorburgwal 94 is de set wapenstenen geplaatst die ooit de hoeken sierden van het Belgisch Verkeersbureau aan het Leidseplein.

Het nieuws van 12 mei bestaat uit een opfrisbeurt van de valk (replica) boven het poortje aan de Bakenessergracht in Haarlem. Geheel nieuw is de ontdekking van de tekststeen uit het oude weeshuis, die nu in een steeg aan de achterzijde van het v/m stadhuis van Sint Maartensdijk zit.

Vanuit Amsterdam ontvingen we een reeks foto's van gerestaureerde of niet eerder ontdekte stenen. Ze zijn geplaatst op 7 mei en betreffen de volgende adressen: Haarlemmerstraat 63, Linnaeushof 93, Spuistraat 94 en Utrechtsestraat 30.

Op 3 mei kunnen we een nieuwe sluitsteen aan de Haarlemse Houtmarkt melden en ook een foto uit Doetinchem van de nieuwe opstelling van de wapensteen aan de Raadhuisstraat geflankeerd door twee leeuwen.

  Op 30 april 2023 hebben we vernomen dat Jef Bartelet op 10 april is overleden.
Hij was het die twintig jaar geleden de website Kerninventarisatie Gevelstenen on-line bracht. Natuurlijk was het nog proberen en zoeken in het begin, maar al spoedig kreeg hij hulp vanuit zijn omgeving en later ook van mensen uit andere delen van het land. Onvermoeibaar bleef hij de website verder verbeteren en aanvullen, tot hij in 2010 naar een opvolger is gaan zoeken om zich meer op zijn woonplaats Maastricht te kunnen richten. Hij bleef echter nog jarenlang bereid om zijn opvolger met raad en daad terzijde te staan.
Jef was ook de initiator van wat de 'clubdagen' gingen heten, een jaarlijkse excursie voor de leveranciers van foto's naar een plaats die iets extra's te bieden had op het gebied van gevelstenen.
We wisten dat Jef ziek was, maar zijn overlijden ontroert ons zeer. We zullen hem in dankbaarheid gedenken.
april
2023
Het lijkt wel of iedereen de inzendingen heeft opgespaard tot het einde van de maand, daarom is het op 30 april even doorwerken om alles tijdig verwerkt te krijgen. We beginnen met vier inzendingen uit Limburg, kijk bij de plaatsen Vaals, Lemiers, Holset (inderdaad: alweer) en Hoogcruts.
Vanuit België kunnen we de nieuwe plaats Wachtebeke melden.

Ook op 24 april een aanwinst vanuit het zuiden van Limburg: een moderne steen in het dorp Holset, gemeente Vaals.

Net over de grens bij het Limburgse Rimburg ligt de Duitse plaats Übach-Palenberg waar in het kasteel een wapensteen is aangetroffen, bij ons zichtbaar vanaf 10 april.
In Amsterdam is in de Pieter Baststraat een moderne gevelsteen aangebracht die de vroeger bestemming van het pand prachtig weergeeft.

maart
2023
Op de valreep, de laatste dag van de maand, hebben we nog een viertal foto's in Amersfoort kunnen vervangen door exemplaren in een hogere resolutie, geen indrukwekkende bijdrage, maar wel een kwalitatieve verbetering.
Gelukkig kunnen we gelijktijdig ook een nieuwe aanwinst melden, zijnde een bij elkaar behorend paar bij de ingang van een pand in de Limburgse buurtschap Terlinden, te vinden onder de plaatsnaam Noorbeek.

Op 25 maart kunnen we een nieuwe steen melden vanuit het Limburgse Mechelen, waar een vink is uitgebeeld in de gevel van de familie Vinken.

De maand maart kent weinig nieuwe inzendingen, we kunnen slechts een recent gerestaureerde steen aan de Amsterdamse Kerkstraat melden, de steen zelf stamt uit 1590 en toen was er nog geen sprake van bebouwing op deze plaats.

februari
2023
26 februari is een zonnige dag, dat is ook goed merkbaar in de Amsterdamse Roemer Visscherstraat waar het aantal stenen met zonnen is uitgebreid of van een betere foto voorzien.
In Vlissingen is een kies getrokken, te zien aan de Paul Krugerstraat.

Op 19 februari kunnen we een restauratie melden uit Amsterdam, het gaat om het Walvisbeen aan de Haarlemmerdijk dat weer keurig in kleur is gezet. Een nieuwe ontdekking is de steen in Voorburg met een dirigent, nooit eerder opgemerkt, waarschijnlijk doordat iedereen ter plekke op de verkeerslichten moet letten.

De informatie bij de gevelsteen 'Rusland' in de Amsterdamse Roemer Visscherstraat is verbeterd en bij de naastgelegen zon is op 5 februari het juiste huisnummer vermeld. Net om de hoek is de Tesselschadestraat, het hoekpand is versierd met de koppen die Maria Tesselschade en haar vader zouden uitbeelden.

januari
2023
In het Kloostergebouw van het ziekenhuis Maria Middelares aan de Buitenring in Gent (B) is een wapensteen ontdekt waarvan op 27 januari een foto is geplaatst.

De Gelderse plaats Heveadorp is vanaf 26 januari ook te vinden op onze website, ons zijn drie afbeeldingen toegezonden, maar van dit type steentjes zijn er ter plaatse (en ook daarbuiten) meer aangebracht.

We ontvingen een foto van een niet eerder bekende gevelsteen in de zijgevel van een pand in Bovenkarspel, de afbeelding is op 12 januari aan onze collectie toegevoegd.

Iets noordelijker in de provincie ligt Andijk, een foto van de daar ontdekte gevelsteen in een voormalige slagerij is op 10 januari in de verzameling opgenomen.

Een dag later alweer Haarlem, ditmaal aan de Bakenessergracht 76-78, waar de gevekstenen van een voormalig PTT-gebouw in kleur zijn gezet, deze stenen ontbraken tot nu toe op deze website. Dat is niet het geval met de oude stenen van nr 84, die al jaren kleurloos en daardoor minder prominent in de gevel zaten, daar is op mooie wijze verandering in gebracht.

Op 8 januari plaatsen we een afbeelding met Judith Leyster in de zijgevel van een woning aan de Gerrit van Heesstraat in Haarlem. Het reliëf was al in april 2022 onthuld, maar wij ontvingen pas dit jaar een foto.

Op de eerste dag van het jaar zijn de gemeentelijke herindelingen verwerkt. Dit jaar omvat het uit de samenvoeging van Brielle, Hellevoetsluis en Oostvoorne tot de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Gelijktijdig is officiële naam van enkele kernen in de gemeente Noardeast-Fryslân Friestalig geworden; die namen zijn dan ook vermeld op onze Nederlands-talige pagina's.

We wensen op 1 januari al onze volgers, frequent of incidenteel, een heel gezond en voorspoedig 2023 toe.