resultaten van 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2022

laatst gewijzigd 15-05-2022

Datum Wijziging
   
mei
2022
In het Tegelmuseum in Otterlo is een naakte vrouw ontdekt op een gevelsteen, de foto is geplaatst op 15 mei.

Nieuwe gevelstenen worden niet altijd direct opgemerkt, daardoor verschijnt een kunstwerkje uit 2015 pas op 11 mei 2022 in onze Kerninventarisatie. Vind de duif aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

Het Zeeuwse dorp Baarland is sinds 7 mei opgenomen in onze verzameling met een dubbel-foto van twee wapenstenen.

Op 6 mei is de gehele verzameling gevelstenen van de Amsterdamse Sint Nicolaasstraat op de schop gegaan; sommige foto's zijn vernieuwd en de huisnummering is van fouten ontdaan. Dat raakte ook de buurpanden aan de Nieuwezijds Voorburgwal.
In Veere is de ontbrekende tekst van Markt 17 aangevuld.
Ook nieuw is een verwijzing naar ornamenten met zogenaamde 'groene mannen', waar bladeren uit het gezicht groeien. Zie daarvoor de link-pagina.

april
2022
We laten Amsterdam een dagje met rust en melden op 23 april een aanwinst in Rijssen (Huttenwal), in Amersfoort (Huijgenslaan) en twee in Antwerpen (Willem Lepelstraat en binnenplaats van Hoogstraat 72). In Rotterdam is de steen van de Charloisse Kerksingel van zowel een betere foto als een completere beschrijving voorzien.
Voorts zijn er nog tekstuele verbeteringen in Deventeren Groningen te melden.

Op 22 april melden we mutaties in Amsterdam, te beginnen met het fronton van Herengracht 487 waarin een zon en een lam voorkomen. Daarna gaan we naar de stadsuitbreidingen, aan de Pieter Calandlaan is een steen ontdekt uit 1960 en die maakt sinds deze dag deel uit van onze verzameling.

Na de Paasdagen ligt er weer een stapeltje werk te wachten.
Allereerst de herplaatsing van DE ROO LEEW aan de Amsterdamse Valkenburgerstraat op 21 april. De tweede is een mutatie als gevolg van een verandering binnen Artis, de gevelsteen met het nijlpaardje zit nu in het gorillahuis, een boeiend verhaal is toegevoegd.

Het wapen van Hancock op de Amsterdamse Dam heeft een op frisbeurt gehad, de op 11 april geplaatste foto is daarvan het bewijs.

Op 9 april zijn de foto's geplaatst van de stenen die ook vroeger al aan de Amsterdamse Nieuwe Uilenburgerstraat zaten.

Pas op 8 april hadden we de gelegenheid om de eerder ingestuurde foto met het wapen van Amsterdam in het complex van de UvA op te nemen. Zoek bij het adres Oudezijds Achterburgwal 207-209.

De eerste verse aanwinst van april is een steen in de Fonteinkerk in Haarlem (Schoterweg). De foto is geplaatst op 4 april.

maart
2022
Het nieuws van 30 maart betreft de mooie restauratie van De Jonge Saaijer aan de Amsterdamse Bloemgracht en de ontdekking van een gouden leeuw in Voorschoten.

Vanaf 29 maart is een nieuwe steen te zien aan de Utrechtseweg in Amersfoort. In dezelfde plaats zijn ook twee gevelstenen opgeknapt, die zijn te vinden aan de Coninckstraat en het Kamp.

Op 28 maart is een verse foto geplaatst van Batenburg aan de Amsterdamse Prinsengracht 206. Voorts zijn aan Amersfoort twee spuwerstenen geplaatst bij het adres Krommestraat 32 en is Culemborg uitgebreid met nog twee wapenstenen op pompen aan de Markt en de Varkensmarkt.

De maand loopt alweer ten einde als we op 27 maart het opgeknapte oude wapen van Haarlem bij de Gravenzaal aan de Grote Markt een plaatsje geven.
Ook in Amsterdam zijn de nodige (her)ontdekkingen en wel aan de Oude Turfmarkt, het Rokin, het Spui en een opgeknapte steen aan de vroegere apotheek aan de Kloveniersburgwal.

In de week daarna is een informatie-link geplaatst bij Lange Tiendeweg in Gouda, zijn wat verbeterde foto's geplaatst op de pagina's van Nieuwpoort en Woerden en is een nieuwe foto geplaatst van het verloren gewaande trio Geloof, Hoop en Liefde in Opmeer.
Op 12 maart is de vertaling van een Latijnse tekst in Ootmarsum toegevoegd  evenals een foto van het gevelbeeld in de Rijnstraat in Woerden. Het wapen van Zutphen is gecorrigeerd en in een hele reeks plaatsen zijn tekstcorrecties aangebracht.

De eerste mutatie van de maand betreft op 5 maart de reliëfs aan de voormalige Chassékerk en de bijbehorende pastorie aan de Amsterdamse Chasséstraat.

februari
2022
De tekst en de foto van de ingebakerde baby aan de Amsterdamse Binnengasthuisstraat zijn verbeterd en op 26 februari is ook de gevelsteen van Sint Maarten in het Belgische Rochefort toegevpoegd.

Aan het einde van de maand, op 25 februari, plaatsen we nog snel wat aanwinsten in Rotterdam (Botersloot) en Rochefort (België).
Dezelfde avond volgen nog de gerestaureerde gevelstenen aan de Haarlemse Damstraat, die staan er weer prachtig bij!.

Op 11 februari breiden we Amsterdam uit met de stenen in de raambogen van Amsteldijk 67, het gemeentehuis van het voormalige Nieuwer-Amstel.
Aan Delft zijn de foto's van de gevelstenen aan het Bagijnhof toegevoegd.

De aanwinsten op de 7e februari zijn twee nieuwe ontdekkingen aan de  Hoornsestraat in Amsterdams en een tweetal stenen in Delft. Deze laatste twee zijn te vinden aan het J.C.van Markenplein en aan de Sint Jorisstraat.

januari
2022
De restauratie van Fortuna aan de Amsterdamse Warmoesstraat is het leuke nieuws van 29 januari, samen met de vondst van een ijscoupe in Coevorden. In Amstelveen is de foto van de poedel vervangen door een iets scherper exemplaar.

Op 24 januari plaatsen we foto's van een vijftal gevelstenen, allemaal gelegen in Amsterdam-Noord en wel aan de Enkhuizerstraat, de Nibbixwoudstraat, de Schermerstraat en het Zuideinde.

De nieuwe vondsten druppelen maar heel langzaam binnen aan het begin van het jaar. Op 21 januari kunnen we echter twee ontdekkingen melden vanuit Rotterdam en ook in de Franse stad Antibes is een gevelsteen ontdekt.
De lijst met huisnamen en gevelstenen in Zierikzee is ook geactualiseerd. In dezelfde stad is een aantal oude gevelstenen herplaatst in een zitbank, hopelijk stuurt iemand daarvan nog eens foto's, nu is alleen nog een tijdschriftartikel te zien.

We beginnen het nieuwe jaar met de beste wensen voor zowel al onze trouwe als incidentele volgers.
De gemeentelijke herindelingen waren al op de laatste dag van vorig jaar verwerkt, dus we hoeven alleen nog maar de verwijzingen naar vroegere mutaties aan te passen. Daarna staan we weer open voor nieuwe verrassingen.