resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2022

laatst gewijzigd 16-02-2024

Datum Wijziging
   
december
2022
Het einde van het jaar is het een goede aanleiding om een aantal overbodige vermeldingen te verwijderen. Op 28 december gaat het om herplaatste stenen in Amsterdam, die bijvoorbeeld nog in de lijst Varia als 'verdwenen' of 'zoekgeraakt' stonden, maar inmiddels na een opknapbeurt weer in de openbare ruimte staan te pronken.

Uit het depot van het Rijksmuseum is een steen vrij gekomen die - na restauratie - is herplaatst bij de oorspronkelijke locatie, zijnde Smaksteeg 1-3 in Amsterdam; de foto is te bewonderen vanaf 13 december.

De eerste uitbreiding van december is de geveltop van Tuinstraat 45 in Amsterdam, op de oude foto uit 1997 is slechts een deel te zien doordat de hijsbalk in de weg zit, in de nieuwe prent, geplaatst op 2 december, is dat probleem opgelost.

november
2022
De maand is afgesloten met diverse kleine correcties van huisnummers en postcodes, nauwelijks de moeite van het vermelden waard.

Het Belgische Gent is op 25 november verrijkt met een foto uit de Academiestraat en van een gevelsteen aan de Zilverhof, bij de hoek met de Lievekaai

Op 24 november is het ontbrekende reliëf geplaatst van Keizersgracht 508 in Amsterdam en in het Limburgse Margraten is de voormalige smidse verrijkt met een gevelsteentje waarop een aambeeld prijkt.

De Belgische stad Brugge is rijk aan gevelstenen, de pagina's van die stad hebben op 10 november een opfrisbeurt gehad, er zijn enige nieuwe foto's geplaatst , een aantal ontbrekende adressen is ingevuld en een heleboel taalslordigheidjes zijn gecorrigeerd.

Het is weer de beurt aan Amsterdam als 6 november op de kalender staat, twee mooi opgeknapte stenen die al een paar jaar terug geplaatst zijn vinden we op Brouwersgracht 94 en Leidsegracht 100.

Op 5 november hebben we weer een aanwinst uit het buitenland, ditmaal uit de Schotse plaats Stirling, te vinden onder het Verenigd Koninkrijk.

Op 4 november is de collectie van Brussel uitgebreid met een wapensteen uit kasteel Ter Elst die zich in het Museum van de Stad Brussel bevindt.

oktober
2022
De Belgische stad Oudenaarde heeft er sinds 28 oktober een kroon bij, althans op de gevelstenen website. In het Noord-Hollandse Hippolytushoef is een oude steen 'konijnenbelt' gevonden, afbeelding en tekst zijn nauwelijks meer leesbaar.

Op 26 oktober zijn we verrast met twee nieuwe ontdekkingen, beide in Drenthe. De eerste betreft een vrolijke steen in Peize en de tweede is een losstaande oude wapensteen van het dorp Rolde in de gelijknamige plaats, die hiermee nieuw is in onze verzameling.

Twee oude Amsterdamse gevelstenen zijn gerestaureerd en eindelijk weer zichtbaar vanaf de openbare weg, het gaat om de steen met de twee fuiken, die we voortaan treffen in de zijgevel van Dam 11 en om drie mandflessen die pronken op hun oude plek in het Gebed Zonder End, het steegje tussen Grimburgwal en Kuiperssteeg. De foto's zijn geplaatst op 16 oktober.

Aan het Plein in Den Haag is het wapen van Amsterdam ontdekt. Hetzelfde wapen wordt steeds verschillend vormgegeven, zo zien we op andere aanwinsten van 12 oktober. Ze zijn te vinden in Amsterdam aan de Marnixstraat, aan de Oudezijds Achterburgwal en in de Spinhuissteeg. Aan de Raadhuisstraat staat het Amsterdamse wapen broederlijk naast dat van Rotterdam, samen met Mercurius en een slang . . . .

Op 9 oktober is een foto geplaatst van een steen in de sluis in de Schie, daardoor is de tekst voortaan leesbaar.
Twee dagen later is een foto geplaatst van de gerestaureerde wapensteen in de Boven Nieuwstraat in Kampen en ook een afbeelding van de nieuw ontdekte steen aann de Broederweg in dezelfde plaats.

september
2022
We sluiten de maand september af met een serie reliëfs aan het Amsterdamse Mercatorplein, gevolgd door twee bisons uit het logo van Tierpark Nordhorn, net over de Duitse grens.

In Renesse is een steen uit 1938 ontdekt, we plaatsen de foto op 29 september.
Met veel speurwerk is ook de nauwelijks leesbare tekst rond de vogel van Leidsestraat 62 in Amsterdam ontdekt.

In het Duitse Monschau waren in het verleden al gevelstenen op de foto gezet, maar daarbij was vergeten de adressen te vermelden; van een drietal regels is inmiddels het adres bekend en op 23 september ingevuld.
In Deventer is een gevelsteen ontdekt, die we nog niet eerder kenden, het is aan de Sint Jurrienstraat. In de Vleeshouwerstraat heeft een kapper een stoepsteen geplaatst als merkteken van zijn nering; dit is al de zesde keer dat we dit redelijk zeldzame fenomeen in Deventer tegenkomen.

Op 22 september springen we naar het zuiden van Nederland, in Heerlen zijn twee stenen ontdekt, de eerste aan het Tempsplein en de tweede om de hoek in de Kapelaan Berixstraat.
In Amsterdam hebben ze echter niet stilgezeten, daar hebben twee oude stenen na een opknapbeurt hun oorspronkelijke plek weer ingenomen in de vervangende nieuwbouw, de Bickersgracht is zo nog mooier geworden.

De volgende dag is de foto geplaatst van een steen die ooit een huis in de Baarsjespolder bij Amsterdam sierde. Inmiddels berust de steen in een particuliere collectie in Aalsmeer, gelukkig hebben we wel een gave foto van de tuinder. Amsterdam besteedt ook veel aandacht aan het in goede staat houden van de gevelstenen aan de openbare weg, de stenen van het Raepenhofje aan de Palmgracht zien er daardoor weer prachtig uit.

Op 20 september kunnen we twee nieuwe aanwinsten in Gorinchem melden, de eerste betreft een oude steen in de schuilkerk aan de Langendijk en de volgende betreft een tweede kopie van de spaarpot uit het museum, ditmaal aan het andere einde van de Spaarpotsteeg aan de Appeldijk.

Met wat kunst en vliegwerk kunnen we op 18 september weer een drietal nieuwe aanwinsten tonen, in Maastricht aan het de Bosquetplein en in Amsterdam aan de Louise Wentstraat en aan de Sarphatistraat. In de laatste straat is ook een betere foto geplaatst, ditmaal zonder lelijke kabels.

Op Open Monumentendag (10 september) is een nieuwe steen met het wapen van Brüggemann ontdekt in de Alkmaarse Langestraat, dezelfde afbeelding zit ook in een raam op nr. 46. We luiden er maar meteen de nieuwe maand mee in.
Er liggen nog een paar inzendingen te wachten, maar computer-probleempjes verpesten een beetje ons feestje.

augustus
2022
Op 31 augustus is een aantal foto's vervangen op de webpagina van Breda, gelijktijdig konden ook enige stenen worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld justitia aan de Grote Markt en stenen in de Karrestraat en aan de Kloosterlaan.

Het Brabantse dorp Terheijden is op 29 augustus geïntroduceerd in de Kerninventarisatie Gevelstenen.

De volgende uitbreiding vinden we op 17 augustus in het Belgische Gent, daar is een wapensteen toegevoegd aan de Nederpolder en van het varken aan de Serpentstraat is een extra foto geplaatst omdat de gevelsteen is gerepareerd.

Op 16 augustus is de pagina van Vollenhove uitgebreid met een tweetal sluitstenen aan het Kerkplein en bij Voorschoten zijn de wapenstenen van het raadhuis toegevoegd.

De afgekapte wapensteen in Goudriaan heeft enige tijd geleden een nieuw kleurtje gekregen, vanaf 8 augustus ook te zien op deze website.

Op 5 augustus plaatsen we afbeeldingen van twee stenen in Coevorden, een daarvan is een stoepsteen.
Een andere aanwinst is de foto van een nog niet teruggevonden steen die zich aan de Hilversumse Soestdijkerstraatweg zou hebben bevonden. Hij komt voor met nr.642 bij Amsterdam-varia3, als verdwenen uit de Nieuwezijds Armsteeg.
De volgende dag plaatsen we foto's van twee stenen aan de Bussumse Parklaan, met een zakkendrager en een weiland.

De inzendingen van de laatste dag van juli zijn geplaatst op 4 augustus, het gaat om een verbetering en een uitbreiding in Hoogmade, drie nieuwe vondsten in Leiden (Lage Rijndijk en Ruime Conciëntiestraat) en een betere foto in Leiderdorp.

juli
2022
Het lukt weer niet om alle inzendingen van juli ook daadwerkelijk in die maand geplaatst te krijgen, dat krijg je als je op de 31e instuurt. Wel is het gelukt om de foto's te plaatsen van een vijftal Amsterdamse stenen van het Rijksmuseum die nog in opslag liggen. Het gaat om het volgende rijtje:
- afk. Buitencingel bij de Wetering: SPAARSAAMHEYD ANNO 1770
- afk. Elandsgracht 12: WEST REENEN
- afk. Leidsestraat 57: D'PROPHEET.DANIEL
- afk. Slijkstraat 16-18: INDE.DUYF
- afk. Spuistraat 137: DIE PORT VAN LIMBURGH
De stenen liggen goed vastgesnoerd in een depot te wachten tot er ergens een plekje voor wordt gevonden.

In de sluis van het Zeeuwse Westdorpe is de oude wapensteen teruggeplaatst, ander nieuws van de 26e juli bestaat uit de naamsteen in de Deventer Schoolstraat en het wapen in de pomp op de Brink van deze hanzestad. We sluiten af met het wapen van het Hoogheemraadschap Rijnland bij de Buitensluis in Katwijk (ZH).

De verrassing van 22 juli is de ontdekking van de mooie gevelsteen die een beetje verborgen zit in het portaal van de NH-kerk in het Zuid-Hollandse Stolwijk; dit dorp kwam nog niet in onze collectie voor.

Het nieuws blijft langzaam binnendruppelen, op 18 juli kunnen we vanuit het immer actieve Amsterdam de opknapbeurt melden van stenen aan de Heiligeweg en in de Lange Niezel. Nieuw is de ontdekking van het steentje in de starttoren van Koninklijke Watersport Vereniging De Kaag in Warmond.

Op 15 juli stellen we vast dat alle achterstand is weggewerkt, de enige inzending die we niet hebben geplaatst is die van Singel 75 in Amsterdam, waar alle kleurige voorwerpen op de steen inmiddels zijn zwart geverfd; dat moet al voor mei 2019 gebeurd zijn, zo leert ons Streetview.
Wij hebben gelukkig de plaatjes nog.

De 14e juli is voor een belangrijk deel gebruikt om onvolkomenheden in de pagina's van Zwitserland weg te werken; een ondankbare klus omdat slechts een enkeling dat merkt. Nu zijn alle plaatsen weer voorzien van een passend wapenschild en de namen van de kantons zijn bij de plaatsnaam weergegeven, voor zover ze niet identiek zijn.

Amsterdam is weer aan de beurt op 13 juli, een nieuwe ontdekking in de Van Boetzelaerstraat en een drietal opgeknapte stenen van Prinsengracht 175. Onderhoud loont!

De heren Jan Perk en Jan Lammertse Haan zullen rond 1700 niet bevroed hebben dat de gevelsteen uit het Veerhuis aan de Hilversumse Vaartweg in 2022 in het damestoilet van het Hilversum Museum terecht zou zijn gekomen. Wij kunnen de foto tonen vanaf 12 juli.

Op 11 juli is de wapensteen geplaatst die verborgen zit onder het trapbordes van het Martenahuis in de Voorstraat van Franeker.
Het was een verrassing om te ontdekken dat de Engelse hoofdstad Londen nog helemaal niet voorkwam in onze collectie. Met ingang van heden is daar verandering in gekomen. Lees vooral ook de beide toelichtingen, bereikbaar via de info-link naast de foto.

De schaarste aan buitenlandse inzendingen wordt op 10 juli prompt gecompenseerd door inzendingen vanuit het Zwitserse Chur en vanuit het Duitse Putbus, dat op het eiland Rügen ligt.

De aanwinsten van 9 juli komen uit Blokzijl (Kerkstraat 9a), Deventer (Singel/Noorderplein) en Kampen (Broederpoort aan de 3e Ebbingestraat).

Vroeger kwamen er in de zomermaanden veel inzendingen binnen van buitenlandse gevelstenen; op 8 juli is de ontdekking in het Deens Vejle de eerst dit jaar van buiten de lage landen.
Het contrast met de stenen hier is echter groot, zeker als je kijkt naar de recent gerestaureerde steen aan de Amsterdamse Binnen Brouwerstraat waarvan we dezelfde dag een foto plaatsen.

Naast een nieuw pand in de Burchtstraat in Heusden is boven een poortje een gevelsteen aangebracht, vanaf 7 juli is deze ook in onze collectie opgenomen.

Op 6 juli kunnen we nieuwe aanwinsten melden in Raalte en in Deventer (Bagijnenstraat). Daarna is een hele reeks tekstaanpassingen doorgevoerd in de plaatsen Deventer, Dordrecht, Elburg, Goes, Gouda, Kampen en Leiden. Commentaar is altijd welkom.

Na de vakantie bleek er behoorlijk wat nieuws te zijn ingezonden. We beginnen met een adresverbetering in Zaltbommel. Daarna volgen de restauraties van de beide keizers in de Amsterdamse Korte Keizerstraat.
We ronden op 5 juli af met de herplaatsing van de gevelsteen uit de Alexander Boersstraat naar de Rapenburgerstraat, beide ook in Amsterdam; de steen is in de tussentijd wel prachtig gerestaureerd.

Het vervolg van de 'opfrisbeurt' van Hattem is op de eerste dag van deze nieuwe maand geplaatst.

juni
2022
Op 30 juni is een foto van het wapen van Heerde in de gelijknamige plaats vervangen en is begonnen met het plaatsen van enige grotere foto's in Hattem, dat eveneens in Gelderland ligt. Binnenkort meer.

Aan Gorssel zijn op 24 juni twee nieuwe vondsten toegevoegd.

Op 11 juni melden we een aantal betere foto's in Dokkum plus als nieuwe aanwinst de bok in het plaatselijke museum. In het eveneens Friese Oudkerk (plaatselijk als Aldtsjerk geschreven) is een nieuwe gevelsteen van een wijnmaker ontdekt.
Aansluitend een aantal verbeteringen en aanwinsten in de Groningse plaatsen Onderdendam en Winsum.

mei
2022
Op 30 mei is een hele groep foto's uit het Fries Scheepvaart Museum in Sneek vervangen door exemplaren in hogere resolutie, slechts in een enkel geval was het nuttig om de oudere foto te handhaven naast het nieuwere exemplaar. Nieuw zijn de stenen aan de Leeuwarderweg en boven de Hoogeindsterbrug.

In het Tegelmuseum in Otterlo is een naakte vrouw ontdekt op een gevelsteen, de foto is geplaatst op 15 mei.

Nieuwe gevelstenen worden niet altijd direct opgemerkt, daardoor verschijnt een kunstwerkje uit 2015 pas op 11 mei 2022 in onze Kerninventarisatie. Vind de duif aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

Het Zeeuwse dorp Baarland is sinds 7 mei opgenomen in onze verzameling met een dubbel-foto van twee wapenstenen.

Op 6 mei is de gehele verzameling gevelstenen van de Amsterdamse Sint Nicolaasstraat op de schop gegaan; sommige foto's zijn vernieuwd en de huisnummering is van fouten ontdaan. Dat raakte ook de buurpanden aan de Nieuwezijds Voorburgwal.
In Veere is de ontbrekende tekst van Markt 17 aangevuld.
Ook nieuw is een verwijzing naar ornamenten met zogenaamde 'groene mannen', waar bladeren uit het gezicht groeien. Zie daarvoor de link-pagina.

april
2022
We laten Amsterdam een dagje met rust en melden op 23 april een aanwinst in Rijssen (Huttenwal), in Amersfoort (Huijgenslaan) en twee in Antwerpen (Willem Lepelstraat en binnenplaats van Hoogstraat 72). In Rotterdam is de steen van de Charloisse Kerksingel van zowel een betere foto als een completere beschrijving voorzien.
Voorts zijn er nog tekstuele verbeteringen in Deventeren Groningen te melden.

Op 22 april melden we mutaties in Amsterdam, te beginnen met het fronton van Herengracht 487 waarin een zon en een lam voorkomen. Daarna gaan we naar de stadsuitbreidingen, aan de Pieter Calandlaan is een steen ontdekt uit 1960 en die maakt sinds deze dag deel uit van onze verzameling.

Na de Paasdagen ligt er weer een stapeltje werk te wachten.
Allereerst de herplaatsing van DE ROO LEEW aan de Amsterdamse Valkenburgerstraat op 21 april. De tweede is een mutatie als gevolg van een verandering binnen Artis, de gevelsteen met het nijlpaardje zit nu in het gorillahuis, een boeiend verhaal is toegevoegd.

Het wapen van Hancock op de Amsterdamse Dam heeft een op frisbeurt gehad, de op 11 april geplaatste foto is daarvan het bewijs.

Op 9 april zijn de foto's geplaatst van de stenen die ook vroeger al aan de Amsterdamse Nieuwe Uilenburgerstraat zaten.

Pas op 8 april hadden we de gelegenheid om de eerder ingestuurde foto met het wapen van Amsterdam in het complex van de UvA op te nemen. Zoek bij het adres Oudezijds Achterburgwal 207-209.

De eerste verse aanwinst van april is een steen in de Fonteinkerk in Haarlem (Schoterweg). De foto is geplaatst op 4 april.

maart
2022
Het nieuws van 30 maart betreft de mooie restauratie van De Jonge Saaijer aan de Amsterdamse Bloemgracht en de ontdekking van een gouden leeuw in Voorschoten.

Vanaf 29 maart is een nieuwe steen te zien aan de Utrechtseweg in Amersfoort. In dezelfde plaats zijn ook twee gevelstenen opgeknapt, die zijn te vinden aan de Coninckstraat en het Kamp.

Op 28 maart is een verse foto geplaatst van Batenburg aan de Amsterdamse Prinsengracht 206. Voorts zijn aan Amersfoort twee spuwerstenen geplaatst bij het adres Krommestraat 32 en is Culemborg uitgebreid met nog twee wapenstenen op pompen aan de Markt en de Varkensmarkt.

De maand loopt alweer ten einde als we op 27 maart het opgeknapte oude wapen van Haarlem bij de Gravenzaal aan de Grote Markt een plaatsje geven.
Ook in Amsterdam zijn de nodige (her)ontdekkingen en wel aan de Oude Turfmarkt, het Rokin, het Spui en een opgeknapte steen aan de vroegere apotheek aan de Kloveniersburgwal.

In de week daarna is een informatie-link geplaatst bij Lange Tiendeweg in Gouda, zijn wat verbeterde foto's geplaatst op de pagina's van Nieuwpoort en Woerden en is een nieuwe foto geplaatst van het verloren gewaande trio Geloof, Hoop en Liefde in Opmeer.
Op 12 maart is de vertaling van een Latijnse tekst in Ootmarsum toegevoegd  evenals een foto van het gevelbeeld in de Rijnstraat in Woerden. Het wapen van Zutphen is gecorrigeerd en in een hele reeks plaatsen zijn tekstcorrecties aangebracht.

De eerste mutatie van de maand betreft op 5 maart de reliëfs aan de voormalige Chassékerk en de bijbehorende pastorie aan de Amsterdamse Chasséstraat.

februari
2022
De tekst en de foto van de ingebakerde baby aan de Amsterdamse Binnengasthuisstraat zijn verbeterd en op 26 februari is ook de gevelsteen van Sint Maarten in het Belgische Rochefort toegevpoegd.

Aan het einde van de maand, op 25 februari, plaatsen we nog snel wat aanwinsten in Rotterdam (Botersloot) en Rochefort (België).
Dezelfde avond volgen nog de gerestaureerde gevelstenen aan de Haarlemse Damstraat, die staan er weer prachtig bij!.

Op 11 februari breiden we Amsterdam uit met de stenen in de raambogen van Amsteldijk 67, het gemeentehuis van het voormalige Nieuwer-Amstel.
Aan Delft zijn de foto's van de gevelstenen aan het Bagijnhof toegevoegd.

De aanwinsten op de 7e februari zijn twee nieuwe ontdekkingen aan de  Hoornsestraat in Amsterdams en een tweetal stenen in Delft. Deze laatste twee zijn te vinden aan het J.C.van Markenplein en aan de Sint Jorisstraat.

januari
2022
De restauratie van Fortuna aan de Amsterdamse Warmoesstraat is het leuke nieuws van 29 januari, samen met de vondst van een ijscoupe in Coevorden. In Amstelveen is de foto van de poedel vervangen door een iets scherper exemplaar.

Op 24 januari plaatsen we foto's van een vijftal gevelstenen, allemaal gelegen in Amsterdam-Noord en wel aan de Enkhuizerstraat, de Nibbixwoudstraat, de Schermerstraat en het Zuideinde.

De nieuwe vondsten druppelen maar heel langzaam binnen aan het begin van het jaar. Op 21 januari kunnen we echter twee ontdekkingen melden vanuit Rotterdam en ook in de Franse stad Antibes is een gevelsteen ontdekt.
De lijst met huisnamen en gevelstenen in Zierikzee is ook geactualiseerd. In dezelfde stad is een aantal oude gevelstenen herplaatst in een zitbank, hopelijk stuurt iemand daarvan nog eens foto's, nu is alleen nog een tijdschriftartikel te zien.

We beginnen het nieuwe jaar met de beste wensen voor zowel al onze trouwe als incidentele volgers.
De gemeentelijke herindelingen waren al op de laatste dag van vorig jaar verwerkt, dus we hoeven alleen nog maar de verwijzingen naar vroegere mutaties aan te passen. Daarna staan we weer open voor nieuwe verrassingen.