resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2020

laatst gewijzigd 16-02-2024

Datum Wijziging
december 2020 De laatste loodjes bestaan op 23 december uit:
- een aanvulling op de beschrijving van de wapenstenen in Ammerzoden en
- een foto met een gevleugeld wiel aan de Amsterdamse Stadhouderskade.
Als verrassing is ons een update van de lijst huisnamen in Zierikzee toegezonden, weer bereikbaar vanaf de onderzijde van de Zierikzee-pagina.

Op 22 december is de megaklus afgerond waarin een koppeling is aangebracht tussen gemeentenamen en namen van woonkernen waarin gevelstenen voorkomen. Als er slechts één woonkern met gevelsten in een gemeente voorkwam is een dergelijke koppeling zinloos en dus achterwege gelaten.
Aansluitend zijn er nog enige andere mutaties doorgevoerd, zoals:
- een nieuwe vondst aan de Karel Doormanlaan in Katwijk
- een paar betere foto's in Oisterwijk
- een restauratie aan de Amsterdamse Vinkenstraat
- een drietal nieuwe vondsten in Heemstede plus een scherpere foto van het wapen in het plaatselijke Raadhuis.

Vlak voor kerst zijn nog de volgende wijzigingen doorgevoerd:
- een adrescorrectie in Joure
- een nieuwe steen in het Belgische Lier
- een verplaatsing van de steen VISSERSWYK naar Hoorneboeg 1
- DIE PORT VAN KLEVE aan de NZVoorburgwal is in kleur gezet
- wapenstenen aan het Maurickplein in Vught
- idem van Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest
- in Katwijk zijn foto's geplaatst uit de Jan van Brakelstraat en de Frankenstraat.
Hiermee hebben we op 20 december de achterstand aardig ingelopen.

Het is jammer dat de nieuwe inzendingen nog even op plaatsing moeten wachten, maar er is goede hoop dat alles nog voor het einde van het jaar geactualiseerd zal zijn.
Inmiddels zijn 700 webpagina's aangepast, alleen de provincies Zeeland en Zuid-Holland moeten nog van de juiste links worden voorzien.

Op 14 december zijn al weer flinke vorderingen gemaakt, na Drenthe en Friesland zijn inmiddels ook alle links naar de pagina's van Gelderland, Groningen en Limburg afgerond. We hebben goede hoop dat de hele klus voor het einde van het jaar gereed is.

In december zijn we begonnen met het maken van een kruisverwijzing tussen woonkernen, zoals steden en dorpen en de gemeentes die Nederland in steeds kleinere aantallen kent. Vaak is het voor mensen lastig om terug te vinden welke nabijgelegen woonkernen eveneens gevelstenen bezitten.
Vanaf heden is het voor de eerste 165 van de bijna 1000 kernen de gemeentenaam in de paginakop aan te klikken, waarna wordt gesprongen naar een lijst met andere kernen in dezelfde gemeente. Ook die kernen zijn weer middels hyperlinks verbonden met de pagina waarop de gevelstenen staan.
Uit praktische overwegingen zijn we met Drenthe begonnen, daarna volgede Friesland en met Gelderland is inmiddels een start gemaakt.
We hopen rond 1 januari gereed te zijn, dan wordt ook de gemeentelijke herindeling van een paar plaatsen actueel.
U zult begrijpen dat in de tussentijd er iets minder aandacht is voor de nieuwe inzendingen, maar we denken er in de komende week weer een paar te plaatsen.

november 2020 November is niet de maand waarin we veel nieuwe foto's verwachten, toch kwamen er nog een paar inzendingen met foto's die als vervanging kunnen dienen van heel onduidelijke eerdere exemplaren. We sluiten de maand af met dit soort aanwinsten aan te treffen in Oegstgeest en langs het (of de?) Amsterdamse Singel. Van twee stenen in het depot van het Rijksmuseum is de herkomstplek aan de Westerstraat ontdekt.

De pagina van de Duitse stad Bamberg is op 23 november uitgebreid met twee gevelstenen.

Vijf nieuwe stenen zijn de aanvullingen van 21 november, ze bevinden zich alle in de Amsterdamse Simsonstraat.
In Boxmeer is ontdekt wie de wapenvoerder van de steen aan de Sambeekseweg is.

De opbrengst van 18 november is een aantal verbeterde foto's in Amsterdam, Havenstraat en Cornelis Krusemanstraat. In Zandvoort is een adres verbeterd. Weinig nieuws dus, maar wel meer kwaliteit.

In de afgelopen week waren we druk met andere zaken, de mailbox is daardoor aardig volgestroomd. Als eerste plaatsen we op de kille 15e november een passend vogeltje in de - nieuwe - plaats Esbeek.
Het overgrote deel van de ontvangen mail bleek vragen te bevatten en/of foto's die niet in aanmerking komen voor plaatsing. Het is ook niet de tijd van het jaar om buiten mooie foto's te maken.

Een prachtige opknapbeurt van de gevelsteen van de v/m hoefsmederij aan de Amsterdamse Lindengracht is het nieuws van 4 november.

De gevelsteen van De Dageraad aan de Amsterdamse Tolstraat maakt sinds 2 november deel uit van onze verzameling

We maken in november een vliegende start, de eerste dag al meteen drie nieuwe foto's, alle in het Brabantse Waalwijk.

oktober 2020 De maand oktober wordt afgesloten met een drietal aanwinsten: in Naaldwijk gaat het om restauraties van de stenen aan het v/m raadhuis, vooral Justitia is aanzienlijk mooier dan vroeger; in Alphen aan den Rijn staat een oude steen van het Huis Berendrecht en in Benthuizen tenslotte is een wapensteen ontdekt aan de Hogeveenseweg.

De aanwinst van 30 oktober betreft allereerst een betere foto van de steen in Fijnaart, maar bovenal de ontdekking van een gevelsteen in Boskoop, waar we nog niet eerder een steen zagen.

Vanuit Breda is een nieuwe vondst gemeld, ditmaal geen gaper maar een echte gevelsteen aan de Overaseweg. We plaatsen hem op 29 oktober.

In de afgelopen week is een serie foto's ontvangen uit de jaren 80 van de vorige eeuw met daarop allemaal gapers. Veel van die gapers zijn thans niet meer vanaf de openbare weg te zien, misschien zijn ze wel helemaal verdwenen, maar het lijkt ons nuttig om de afbeeldingen toch voor het nageslacht te bewaren.
Dat was meteen een aanleiding om de hele afdeling gapers te herzien, de indeling is vanaf 28 oktober weer up to date en de verzameling is met bijna 40 gapers uitgebreid. De komende dagen komen er nog een paar bij vanuit de eigen fotoverzameling.

Van de stenen aan twee Amsterdamse scholen is op 24 oktober een foto geplaatst, de eerste school ligt aan de Dintelstraat, de andere aan de Herschelstraat.

Op 23 oktober is een uitbreiding geplaatst in Castricum en is een foto geplaatst van een prachtige restauratie van de steen D POOL in de Amsterdamse Poolstraat, werkelijk een plaatje!

In Amsterdam is op 22 oktober de foto van de gevelsteen met het klavertje-vier verplaatst naar het correcte adres: Bloemgracht 177-179.
Twee wazige foto's van de stenen van Keizersgracht 316 zijn vervangen door betere; omdat ze in de zijgevel aan de Berenstraat zitten is bij dat adres een verwijzingslink opgenomen.

Dat is sterk: twee dagen later alweer een nieuw dorp, nu valt de eer te beurt aan Gilze in Noord-Brabant.

Bijna elke maand wordt er een steen ontdekt in een dorp dat nog niet in onze collectie voorkwam. Ditmaal betreft het Nieuwveen in de provincie Zuid-Holland, we voegen het dorp toe op 18 oktober.

De ontbrekende foto van de steen in de Meyehoeve in Nieuwkoop is op 17 oktober geplaatst.

Het Zuid-Hollandse Noordwijk is op 16 oktober uitgebreid met zes nieuwe foto's.

Een nieuw ontworpen steen is ingemetseld aan de Groenburgwal in Amsterdam; aan de Kattenburgerstraat is het reliëf boven de toegangspoort vastgelegd. De beide foto's zijn op 15 oktober geplaatst.

Op 14 oktober is in Leiden een steen toegevoegd aan de Rijnsburgerweg en in Amsterdam is de turfdrager in de Kerkstraat in nieuwe kleuren geverfd.
Aan het terrein van het voormalige Wilhelmina Gasthuis (thans WG-plein) zijn nog vier reliëfs te zien aan weerszijden van de deuren, die zijn vanaf vandaag op ons web ook te zien.

De gevelsteen aan de Terneuzense Herengracht is recent mooi op kleur gezet, een foto daarvan is te bewonderen sinds 9 oktober.

De foto van de gevelsteen aan de Paltz in Beilen is op 8 oktober vervangen door een scherpe versie.

Daags daarna, dus op 7 oktober, zijn de gevelstenen van Dijsselhofplantsoen 10 uitgebreid, verbeterd en van de juiste tekst voorzien.
In Hilvarenbeek is een link toegevoegd voor een verklaring bij de eerst vermelde gevelsteen.

In de vroege ochtend van de 6e oktober is aanvullende informatie geplaatst over het stel gevelstenen aan het Amsterdamse Dijsselhofplantsoen.

Op 5 oktober is een nieuw dorp in de verzameling opgenomen, het gaat om Noorden in Zuid-Holland.

Na enkele kleine tekstuele wijzigingen en het herstellen van wat haperende links is op 4 oktober de eerste aanwinst van de maand geplaatst. Het betreft een gevelsteen in de Dorpsstraat van het Zuid-Hollandse Nieuwkoop.

september 2020 Ter afsluiting van de maand september is in Amsterdam een steen toegevoegd aan de Sara Burgerhartstraat en in Haarlem is voortaan een foto te zien van de wapensteen op het voormalige postkantoor aan de Raaks.

Ook in Brielle heeft men niet stilgezeten, op 30 september is de pagina uitgebreid met stenen aan Kaatsbaan, Menno van Coehoornpad en Sint Catharijnehof. Oude stenen hebben onderhoud nodig en dat is goed gelukt bij de gevelsteen van Langestraat 36.

De aanwinsten van 28 september komen allemaal uit Haarlem, het betreft een autocoureur aan de Raaks, een postduif in het voormalige postkantoor, hoek Gedempte Oude Gracht en Raaks en de god Vulcanus, compleet met bliksemschichten in het stationsgebouw.

Naar aanleiding van een tekstuele aanvulling op het bestand van Chur in Zwitserland is de hele pagina omgebouwd. Die bleek namelijk nog in de oude stijl ingedeeld en opgemaakt te zijn. Daarmee hebben we een deel van 27 september opgevuld.

Aan de Amsterdamse Herengracht staat een pand met een geveltop waarin een griffioen prijkt. Abusievelijk was deze eveneens ondergebracht bij huisnummer 463, maar het reliëf zit op nr 436, waarvan sinds 25 september ook een scherpere foto geplaatst is.

In Haarlem is aanvullende informatie verkregen over de steen aan de Wagenweg die we begin van de maand plaatsten.
De steen met de broek aan de Haarlemse Warmoesstraat is opgeknapt en daarbij is enige tekst toegevoegd, waaronder het jaartal waarop de familie van den Broek het pand in eigendom kreeg.
De nieuwe foto is sinds 24 september zichtbaar.

Op 18 september is de rest van de serie langs de Vecht geplaatst, het gaat om twee verbeterde en één nieuwe foto in zowel Nigtevecht als in Vreeland. Door de hoge begroeiing rond de buitenplaatsen is het vaak lastig om een goed beeld van de huizen te krijgen.

Tijdens een fietstocht langs de (Utrechtse) Vecht ontdekten we toch nog enkele stenen die in onze collectie ontbraken, we plaatsen er op 17 september twee in Breukelen en een in Loenen aan de Vecht. De laatste foto bleek achteraf nogal onscherp, wie een betere heeft mag hem insturen.

Na een aantal dagen rust is er op 13 september weer enig nieuws te melden.
Het wapen in het Friese Oosterwolde is nader omschreven, in Enkhuizen is een huisnummer gecorrigeerd en in Oldeboorn is de tekst van de gevelsteen, die eerder onleesbaar was, nader uitgewerkt.
Nieuwe gevelstenen zijn er in Margraten en in de nieuw opgenomen plaats Slenaken, beide in Limburg.

Aan de Amsterdamse Herengracht is bij nr 262-266 een mercuriusstaf toegevoegd, bij nr 320 zijn betere foto's geplaatst.
Ook in de Haarlemse Zijlstraat is een foto met storende schaduwen vervangen door een beter exemplaar.
Op 4 september hebben we dus vooral cosmetische verbeteringen te melden.

Het Limburgse dorp Wahlwiller is op 3 september in onze verzameling opgenomen met een nieuwe gevelsteen. De plaats Holtum, vlak bij Born, is eveneens nieuw in de kerninventarisatie.
Uitbreidingen zijn er in Echt en de foto's in Limbricht waren lang niet te zien, dat is nu verholpen.

Op 2 september hebben we een verrassing uit Haarlem, een gave steen aan de Wagenweg in een zodanige staat dat het wellicht een replica betreft.

De foto van de boer is Luttenberg blijkt bij nadere bestudering het opschrift Sint Isidoris te bevatten, die aanpassing is verwerkt op 1 september.
Op dezelfde dag is de nabij gelegen plaats Vroomshoop bezocht, waar een gevelsteen gespot is. We hopen dat het plan om het niet eerder opgemerkte reliëf onder vers pleisterwerk weg te werken niet wordt uitgevoerd.

augustus 2020 Na een korte vakantie in eigen land blijkt dat het al weer 31 augustus is, nog net tijd om een aantal tekstuele wijzigingen (adressen en omschrijvingen) door te voeren in de plaatsen Haarlem, Luttenberg en Santpoort.
De rest volgt in de komende maand.

Op 13 augustus trotseren we de warmte nog een keer, dit keer met een nieuwe aanwinst in Aerdenhout, feitelijk een brievenbus, maar eigenlijk toch ook wel een gevelsteen daar aan de Grenslaan. Van de steen aan de Leeuwerikenlaan is een betere foto geplaatst,de tekst bleek is daarbij beter leesbaar geworden.
Het overige nieuws komt uit Amsterdam, waar we de herkomt en de datum van de Theo Thijssen-steen kunnen toevoegen.
Aan het Muntplein zijn twee stenen ontdekt die tot op heden nog ontbraken en er heeft ook een huisnummercorrectie plaatsgevonden.

Als gevolg van het warme weer moeten de nieuwe aanwinsten al in de vroege ochtend geplaatst worden. De opbrengst van 9 augustus betreft een raap op de Dam in Amsterdam, een stel bejaarden aan de Derde kade in Gouda, een paar betere foto's van al bekende stenen in Dreischor en tenslotte een nieuwe plaats in Limburg, Sint Odiliënberg.

De nieuwe aanwinst van 6 augustus is een steen aan de Buerlaan in Bergen (NH).

Er kwam op het allerlaatste nippertje toch nog een inzending binnen op 31 juli, die kan echter pas op 3 augustus worden verwerkt. Het betreft twee leuke stenen in de zijgevel van de Coornhertstraat in Leeuwarden.
De volgende inzending is wel uit deze maand, het betreft een aantal opgeknapte reliëfs in de Amsterdamse Vlietstraat en de Vaartstraat.

juli 2020 Er verscheen toch nog een nabrander in de mailbox, de gevelsteen van de Turfmarkt in Gouda, hij is nog snel even geplaatst.

De maand nadert zijn einde, daarom nog snel de voorraad wegwerken met de plaatsing in de Von Humboldtstraat van een weessteen van het Amsterdamse Bureau Monumentenzorg.
Aansluitend zijn op 30 juli ook drie foto's geplaatst van stenen in Leeuwarden, de eerste aan de Emmakade en twee andere samen aan het Schapendijkje.
Hiermee besluiten we de maand juli, de laatste dag belooft bijzonder warm te worden, dat is geen weer om aan een website te werken.

Op 29 juli plaatsen we de foto van een klein steentje in een pand in Almkerk. Er staat een schilder op afgebeeld

Het voormalige telefoongebouw in Leeuwarden is versierd met een aantal reliëfs. Het grote aantal doet eerder vermoeden dat het om ornamenten gaat dan om de aanduiding van de bewoner of het bedrijf. Omdat de reliëfs wel allemaal anders zijn is er een aparte pagina voor aangemaakt, bereikbaar va het adres aan de Tweebaksmarkt.
De eerste serie foto's is geplaatst op 28 juli, de bovenste rij volgt later.

In Gouda is een uil ontdekt, hoog in de gevel van Steijnkade 33/34, op onze website zichtbaar vanaf 27 juli.
Later op de avond is daar nog de gaper aan toegevoegd van de Graafseweg in 's-Hertogenbosch.

Met het plaatsen van de foto van een gevelsteen in het dorp Goutum, dat deel uitmaakt van de gemeente Leeuwarden is op 25 juli de gehele achterstand weer weggewerkt. Laat het weekend beginnen!

Op 24 juli moeten we even wat achterstand wegwerken, we beginnen met drie stenen in Gouda, toevallig allemaal aan een straatnaam die met een B begint, die letter misten we tot op heden.
Vanuit Oisterwijk is geen uitbreiding te melden, maar de kanttekening dat een reliëf verdwenen is.
In Baarn zijn twee terracottasteentjes ontdekt, een daarvan zal wel uit een mal komen, want hetzelfde steentje komt meer voor in Nederland. Nu kunnen we er ook een link bij plaatsen naar een achtergrondverhaal.
In Leiden tenslotte is aan de achterzijde van Museum De Lakenhal een relief aangebracht met de naamsaanduiding. We zijn niet zo heel erg gecharmeerd van dit soort machinaal vervaardigde graveringen.

Aan de Amsterdamse Postjesweg ligt Het Sieraad, ooit gebouwd als Ambachtsschool, sinds 15 juli staan de reliëfs in de gevel ook in onze verzameling.

In Leiden was een sluitsteen uit 1651 lang onopgemerkt gebleven, sinds 14 juli heeft de steen aan de Van der Werfstraat op ons web een plekje verworven.

In de korenmolen van Oosterland op Schouwen-Duiveland zit een oude steen die tot 12 juli nog op ons web ontbrak. De molen staat - hoe kan het anders - aan de Molenweg.
In Maastricht heeft een steentje uit het depot weer een plek aan de openbare weg gekregen, vanaf vandaag ook hier te zien bij Bouillonstraat 14.

Van de melkfabriek Aurora in Opmeer is niets anders over dan de herinnering en een restant van de schoorsteen, daar vinden we de versteende fabrieksarbeider die we op 11 juli toevoegen aan onze verzameling.

In Amsterdam ligt het vroegere dorp Sloten, daar is een gevelsteen ontdekt die we plaatsen op 10 juli.
In Amsterdam zelf was al een gevelsteen bekend aan de Gibraltarstraat, daarvan is een tweede foto geplaatst zodat ook de tekst op de linker zijkant te lezen is.
De verrassing kwam aan het einde van de middag: er is weer een nieuwe plaats in onze collectie opgenomen, het gaat om Banholt in de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten.

Op 9 juli is Amsterdam verrijkt met een gevelsteen aan de Raadhuisstraat.
Iemand had nog wat oude foto's gevonden waarvan hij alleen wist dat het in Utrecht was, met hulp van het Utrechts Geveltekenfonds zijn de adressen achterhaald: Choorstraat 2 en Oudegracht 167.

Een steen met de portretten van twee componisten is op de website vermeld sinds 8 juli. De Amsterdamse hoeksteen toont elke componist in de straat die naar hem vernoemd is, Dufay en Johannes Verhulst; gemakshalve geplaatst onder de letter D.
Bij de steen in de Eerste Tuindwarsstraat is de suggestie toegevoegd dat de arm uit de wolk wel eens die aan de dondergod Donar zou kunnen toebehoren.

Meestal weten we niet wie de ontwerper van een gevelsteen is, maar de drie steentjes in de voormalige kleuterschool in het Limburgse Schimmert zouden gemaakt zijn door Charles Eijck. De foto's staan sinds 6 juli online.

Het wapen van Uithoorn (NH) was weer de inspiratiebron voor een grote steen in de zijgevel van een pand in die plaats. We plaatsen de foto op 5 juli.

De aanwinst van 4 juli is een gevelbeeld aan de 1e Openbare Montessorischool in de Amsterdamse Corellistraat.

Op 2 juli zijn twee foto's geplaatst van een steenhouwer in Brunssum. Omdat we toch in Zuid-Limburg waren is meteen een drietal stenen uit Margraten geplaatst die nog in de vorige maand waren ingezonden, ze bevinden zich aan de Bernhardlaan, de Julianalaan en de Trichterweg

De aftrap voor deze maand betreft tekstuele aanpassing van de pagina van Leerdam, daar is gelijkertijd ook het tegeltableau langs de Lingedijk verwijderd, het is nog wel te zien op het web van de Vrienden van het Tegelmuseum.

juni 2020 De maand wordt op 30 juni afgesloten met de ontdekking van een gevelsteen in de Catharina van Reesstraat in Apeldoorn en met een foto van de gisteren geplaatste replica van een hooiwagen aan de Maastrichtse Boschstraat.

In het Limburgse Mechelen is een steentje uit 1923 ontdekt, vanaf 29 juni ook te zien op deze website.
Vanuit Amsterdam zijn er ontdekkingen in de Robert Scottstraat en de Sara Burgerhartstraat. Aan de Sloterkade is een foto vervangen door een scherpere versie.

De laatste melding bleek achteraf incorrect, de Leidse gevelsteen blijkt in Oegstgeest aan de Leidsestraatweg te zitten. De 'reparatie' van deze fout heeft op 28 juni plaatsgevonden.

Als nabrander is op 16 juni nog een steen aan de Rijnsburgerweg in Leiden ingevoegd.

Het computerprobleem van 12 juni is vlugger verholpen dan gedacht, daarom kunnen we op 16 juni een zestal wijzigingen melden, ze gaan achtereenvolgens over:
- Abcoude, waar aan het Gein een grazende koe is ontdekt
- Amsterdam met een adrescorrectie aan de Eerste Constantijn Huygensstraat
- Amsterdam met een vergeten steen van Hans 't Mannetje aan de Nieuwe Uilenburgerstraat
- Amsterdam met betere foto's van de stenen aan de Haringvlietstraat
- Haarlem, waar aan het Spaarne de stenen van de drie klaverbladen zijn gerestaureerd en tenslotte
- Santpoort, waar in het koetshuis van landgoed Duin- & Kruisberg een prachtige koetsier met zijn paarden is ontdekt, echt een aanwinst voor onze collectie.
Voorlopig laten we de website weer even rusten, andere activiteiten krijgen voorrang.

Door een niet ernstig maar wel hinderlijk computerprobleem worden er na 12 juni even geen wijzigingen doorgevoerd. We zullen ons daarom tijdelijk met iets anders bezighouden. Hopelijk is aan het einde van de maand alles weer ingehaald.

We starten de maand met een tekstuele aanvulling en een pas ontdekte steen in Rotterdam.
Daarna is de beurt aan Wassenaar met twee nieuwe aanwinsten.
Als laatste op 2 juni is de naam van een wapenvoerder in Noordwijk toegevoegd.

mei 2020 Zo langzamerhand begint het gewoonte te worden om aan het einde van de maand nog gauw alle achterstand weg te werken. Zo ook op deze zonnige Pinksterdag: 31 mei.
Allereerst in Amsterdam, nieuwe vondsten aan de Sarphatikade en het Tweede Weteringplantsoen, de laatst is feitelijk een herdenkingssteen, maar de afbeelding is te leuk om niet te plaatsen.
Een nieuwe plaats is altijd weer een verrassing, ditmaal is het Monster in Zuid-Holland dat nieuw in onze collectie opduikt.

In Noord-Holland ligt het dorp Kudelstaart, we wisten niet dat zich daar gevelstenen bevonden. Vanaf 21 mei zijn ze voor iedereen te zien in de Kerninventarisatie Gevelstenen.

De Belgische plaats Dendermonde is op 20 mei uitgebreid met een drietal ontdekkingen.
In Amsterdam is Sint Michael aan de Herengracht opnieuw verguld.

In Waalwijk misten we nog de foto's van enkele stenen waarvan we de aanwezigheid wel kenden. De twee aan het voormalige Dr.Mollercollege zijn vanaf 19 mei op ons web te zien.
De andere aanwinst komt uit Jerusalem. Omdat er weinig gevelstenen in Israel bekend zijn vinden we die allemaal op dezelfde pagina.

Een opknapbeurt van een steen aan de Haarlemse Witte Herenstraat en de plaatsing van een wapensteen in Uithoorn vormen het nieuws van 15 mei.

De Amsterdamse Herengracht 442 is op 14 mei gecompleteerd met de middelste wapensteen, onduidelijk is waarom we die eerder misten.
Ook in de Achillesstraat is een serie stenen opgenomen die relatie hebben met de Marathonweg waarop zij uitzien. Let op de verwantschap met de Herculesstraat.

april 2020 We doen ons uiterste best om op de laatste dag van de maand nog alle achterstand van april weg te werken.
De wijzigingen van Amsterdam betreffen een nieuwe ontdekking aan de Amundsenweg en aan de Frans van Mierisstraat, een betere foto van Herengracht 446 en een huisnummer-correctie en uitbreiding aan de Hoofdweg en tenslotte een nieuwe plaatsing aan de Marnixstraat.
In Utrecht zijn foto's geplaatst van de reliëfs aan het Buurkerk die de functie aangaven: bij de begrafenisdienst links naar binnen en rechts naar buiten: van de wereld naar de hemel.
De laatste verandering van 30 april is de wapensteen op het het landgoed Keukenhof in Lisse.

In Utrecht is een steen ontdekt die we jarenlang gemist hebben, niet gek want de steen zit hoog in de smalle Zadelstraat. Sinds 28 april zonder nekpijn te zien op ons web.

De verrassing van 26 april bestaat uit twee nieuwe ontdekkingen aan de Amsterdamse Hoofdweg, de valk lijkt van oorsprong op deze plaats te zitten, het kasteel is een recente vervanger.

Op 25 april zijn er twee nieuwe foto's vanuit de Abrahamstraat in het Belgische Gent. Gelijktijdig is ook het adres toegevoegd van het mozaïek aan de Koninklijke Nederlandse Schouwburg.

De aanwinst van 24 april is een fraaie geveltop aan de Amsterdamse Herengracht (nr 475). De spelende cherubijntjes lijken aardig ondeugend met het fruit ondanks twee toezicht houdende dames.

Het Zeeuwse dorp Kloosterzande is sinds 23 april opgenomen in onze collectie.

Doordat de COVID-19-crisis ons tot andere bezigheden noopte is er in de maand april weinig gemuteerd.
Op 22 april is de draad weer opgepakt met de plaatsing van een steen aan de Amsterdamse Keizersgracht.
De rest van de achterstand zal spoedig worden ingelopen.

De maand wordt begonnen met een 'achterblijvertje' uit maart. De steen in Amstelveen is er een, die op meerdere plekken in Nederland voorkomt.
Om toekomstige inzendingen te beperken nemen we hem toch maar op.

maart 2020 Op 28 maart is een aantal storende fouten uit de pagina's van België verwijderd, ook een ontbrekend adres kon worden ingevuld.
We zijn altijd blij als we onvolkomenheden van de website kunnen corrigeren.

Met veel plezier melden we de plaatsing van drie ontbrekende foto's aan de Amsterdamse Herengracht (nrs 109 en 128). De afbeeldingen zijn geplaatst op 25 maart.

Roermond is op 22 maart flink uitgebreid, er zijn 18 afbeeldingen geplaatst, waarvan er 6 de vervanging waren van eerdere, minder scherpe of kleine foto's.

Otterlo is vanaf 20 maart als nieuwe plaats opgenomen in onze collectie, terwijl in Kampen een nieuwe steen is ontdekt, gehakt naar het voorbeeld van een exemplaar uit vroeger tijden.

Een kleine aanvuling op Venlo is geplaatst op 19 maart, het betreft het beeldhouwwerk aan de ingang van Keulsepoort 1.

Er zijn maar weinig mensen meer op pad, maar gelukkig zit er bij sommigen nog wel iets in oude voorraad, die we nu kunnen plaatsen. De opbrengst van 18 maart bestaat uit een tweetal betere foto's van topgevels aan de Amsterdamse Herengracht, verdere verbeteringen komen uit Leeuwarden en Nijmegen.

Op 16 maart is een drietal gevelstenen aan de verzameling van Keulen toegevoegd.

De maand is al bijna halverwege als we op 14 maart twee gevelstenen aan Hilversum toevoegen. Hoewel het doorgaan van de F1-wedstrijden op Zandvoort zeer twijfelachtig is zijn deze twee renners al volop in de race.

februari 2020 De maand wordt op 29 februari afgesloten met een stel schipperskoppen aan het Amsterdamse Singel en een aantal tekstverduidelijkingen in Franeker.

We zijn geattendeerd op een aantal tekstuele fouten in de webpagina van Brussel, dat betreft zowel adressen als opschriften en omschrijvingen. Het is rechtgetrokken op 20 februari.

De gevelsteen uit Nederhemert-Zuid heeft een week op plaatsing moeten wachten. Het resultaat is bijzonder: we zagen niet eerder een gevelsteen in ruitvorm. Dat is niet veroorzaakt door een ongelukkig gekozen positie voor het maken van de foto, de steen is in die vorm ontworpen. De foto is zichtbaar vanaf 19 februari.

Op 12 februari zijn foto's van vier stenen langs de Amsterdamse Marathonweg geplaatst, de adressen horen echter bij de Herculesstraat, want daaraan liggen de voordeuren van de huizen.

De aanwinst van 10 februari bestaat uit een gevelsteen met een zonnewijzer in de Leeuwardense Molenstraat.

In Haarlem nadert het project De Remise zijn afronding, een gevelsteen aan de Leidsevaart herinnert aan de oorsprong van de naamgeving. In dezelfde stad zijn de stenen aan de Magdalenahof bereikbaar door de poort aan de Kinderhuisvest; de stenen zijn op 9 februari uitgebreid en waar mogelijk zijn foto's door betere vervangen.

Aerdenhout is op 8 februari uitgebreid met drie nieuw ontdekte stenen, daarnaast zijn van drie andere gevelstenen betere foto's geplaatst of is het adres gecorrigeerd.

Op 5 februari is een steen aan de Amsterdamse Zaaiersweg geplaatst en vanuit Rijssen is het reliëf aan de brandweerkazerne aan de collectie toegevoegd.

De nieuwe maand is begonnen met een aantal hyperlinkjes bij de opsomming van de depotvoorraad van het Rijksmuseum in Amsterdam. Veel stenen blijken inmiddels door de zorg van de VVAG herplaatst te zijn aan de openbare weg, we hebben daar nu naar verwezen.
Nieuw zijn de geveltop van Prinsengracht 135 en het Bickerspoortje in de Lange Niezel, foto's daarvan zijn op 3 februari geplaatst.

januari 2020 We sluiten de maand af met de beloofde herplaatsingen in Amsterdam, ze zijn direct op het juiste adres en via een link vanaf de depot-pagina van het Rijksmuseum te bereiken. Het geeft maar weer eens aan hoe mooi goed uitgevoerd restauratiewerk is!

Op 28 januari is een steen in de hal van het Amsterdamse WTC aan de Strawinskylaan bijgeplaatst en een onbereikbare foto van een oranjeboom in de Stoofsteeg is weer zichtbaar geworden.
We zijn gewezen op een aantal herplaatsingen vanuit het depot van het Rijksmuseum, die mutaties volgen binnenkort.
Vanuit Friesland hebbeb we de verklaring van de afbeelding op een gevelsteen in Grouw ontvangen, wat wij voor een borstel aanzagen blijkt een kofschip op een scheepshelling te zijn . . .

Dat er geen aanvullingen te melden zijn wil niet zeggen dat er helemaal niets gebeurt op het gebied van gevelstenen: in Gouda en Amersfoort is een aantal foto's vervangen door scherpere en grotere exemplaren.
In Amsterdam is de gems in de Kalverstraat weer van de vierde poot voorzien die het beestje al jarenlang ontbeerde; die foto is geplaatst op 27 januari gelijk met de beide wapenstenen aldaar.

In Waalwijk bevindt zich een steen in een interieur, ditmaal betreft het het raadhuis. Gelukkig kunnen we op 18 januari ook een steen in Waalwijk melden die wel vanaf de openbare weg te zien is. Wie weet wat het voorwepje rechts voorstelt? Er blijken in Waalwijk nog enige gevelstenen bewaard in voormalige schoolgebouwen, hopelijk kan iemand onseen foto van leveren van elk van de stenen.
In Westwoud (NH) is de tekststeen toegevoegd, die naast de wapensteen in het voormalige gemeentehuis zit.

Gevelstenen zijn meestal zichtbaar vanaf de openbare weg, maar een enkele keer komen ze in het interieur terecht. Dat is het geval met een nieuwe ontdekking, die zich bevindt in een van de gangen van het AMC aan de Amsterdamse Meibergdreef. Het is een variant op de oude gevelsteen van Prinsengracht 744. De foto is geplaatst op 17 januari.

Op 15 januari is een aantal foto's aan de Goudse Nieuwehaven vervangen door recentere en grotere exemplaren.
De dag erna is Burgh-Haamstede verrijkt met een nieuwe vondst, die wat verscholen zit achter de reclame van een Zaanse grootgrutter.

Het nieuws van 12 januari bestaat uit een nieuw ontdekte steen aan het Amsterdamse Olympiaplein, vervolgens is een oude foto van Amstel 65 vervangen door een kwalitatief beter exemplaar.

Arnhem is op 11 januari verrijkt met 1 afbeelding van een in tweevoud voorkomende gevelsteen aan de Jansbuitensingel.
In Leeuwarden is de ontbrekende foto van de Harlingerstraatweg geplaatst en de binnen deze gemeente liggende buurtschap Miedum blijkt twee gevelstenen te bevatten.

In Ameide zijn de namen achterhaald van het alliantiewapen aldaar en bij Nijmegen hebben we op 10 januari de ontdekking van de gevelsteen aan de Burgemeester Daleslaan te melden.
Dezelfde dag is de tekst boven de poort aan de Nieuwe Hof in Franeker gecompleteerd en zij de foto's van twee gerestaureerde walvissen aan de Amsterdamse Geldersekade en Elleboogsteeg geplaatst.

Op 7 januari is op de Gorinchem-pagina de tekst van de steen 'Lingewacht' uitgebreid en de oude, wazige foto van de Dalemstraat is vervangen door een exemplaar uit 2020.
In Kockengen zijn de namen van de wapens toegevoegd en is het jaartal gecorrigeerd.

In Maasluis is een oude gevelsteen gerestaureerd en geplaatst in een pand aan de Veerstraat, op deze website te zien vanaf 6 januari.

De eerste echte nieuwe inzending van 2020 betreft een gevelsteen in de zijmuur van de Lorenzkirche in de Duitse stad Neurenberg; de foto is geplaatst op 3 januari.

Op 2 januari hebben we slechts twee kleine wijzigingen te melden: een grotere foto in Almen en een huisnummercorrectie in Gorinchem.

In 2020 zullen er, voor het eerst sinds 2008, geen gemeentelijke herindelingen plaatsvinden.
Dat scheelt ons de arbeidsintensieve klus van het hernoemen van een groot aantal namen van gemeenten. De steden en dorpen houden te allen tijde hun oorspronkelijke naam. De inwoners stellen dat doorgaans erg op prijs.