resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2019

laatst gewijzigd 16-02-2024

Datum Wijziging
december 2019 Op kerstavond is het misschien wel aardig om een kerststal uit Israël te plaatsen, de foto werd ons deze week aangeboden en op de steen in de Sint George Church is het kribje afgebeeld tussen Sint Joris (links) en de aartsengel Michael (rechts). De tweede aanwinst is een wapensteen uit de Khan al-Umdan (een markthal?) in de oude stad.

In Amsterdam is een tweetal stenen ontdekt aan de Da Costakade, mooi beeldhouwwerk boven een enorm tegeltableau. De foto's zijn op 18 december toegevoegd aan de toch al enorme collectie van onze hoofdstad.

De Sint Vituskerk in Hilversum is gesierd met een mooi reliëf in het timpaan boven de ingang. Vlak daaronder zien we de patroon van deze kerk uitgebeeld. Geplaatst op 17 december.

In de kerk van De Goorn (NH) is de naam uitgebeeld boven de voordeur, een foto van het reliëf pronkt sinds 10 december op de website.

De laatste maand van het jaar beginnen we op 6 december met een wapensteen in het Noord-Hollandse Avenhorn.

november 2019 In het Utrechtse dorp De Hoef staat de Antoniusschool; de gevelsteen met deze heilige is aan onze verzameling toegevoegd op 27 november.

De watertoren in Laren (NH) voert aan beide zijden van de deur een gevelsteen, vanaf 26 november zijn die twee ook op deze website te zien.

De gevelsteen van de glazemakerswinkel aan de Amsterdamse Sint Antoniesbreestraat was vaak het doelwit van graffiti-vandalen, hopelijk sparen ze de recente opknapbeurt, waarvan we de foto plaatsen op 25 november.

Het duurde tot 23 november voor er weer nieuws is te melden van het gevelstenenfront. Ditmaal betreft het een uitbreiding in Zeist met stenen aan kasteel Kerkebosch.

Van de wapenstenen aan de sluis bij Burgerbrug (NH) zijn op 11 november de foto's geplaatst en ook de Dommelsch brouwerij in Dommelen heeft een wapensteen die voortaan op de website is te zien.

Op 10 november verplaatsen we onze aandacht naar een heel andere hoek van Nederland: in Terneuzen is een nieuwe ontdekking gedaan; de dubbele wapensteen bevindt zich aan de Herengracht.

Na Rien zijn op 8 november de nieuwe plaatsen Mantgum en Poppingawier (officieel in het Fries Poppenwier) geïntroduceerd en het dorp Beers is met een wapensteen uitgebreid.

Als nieuwe plaats is het Friese dorp Rien op 7 november aan de collectie toegevoegd met twee stenen.

Op de website ontbrak tot 4 november nog de uitbeelding van het beurswezen aan het Amsterdamse Beursplein; dat is met ingang van die datum verholpen.

Een paar foto's die in oktober al waren ingestuurd zijn op 1 november geplaatst, ze zijn te vinden aan de Amsterdamse Oude Hoogstraat.

oktober 2019 Het hoekpand aan de Kennemerweg in Bloemendaal had ten onrechte het adres Krullenlaan 2 gekregen, dat is op 26 oktober gecorrigeerd, gelijktijdig is een gevelbeeld van een kraai toegevoegd.

Op 25 oktober zijn twee gevelstenen aan Hilversum toegevoegd, de eerste zit in de hal van het Muziek Centrum van de Omroep en de tweede is aan de Steijnlaan geplaatst.

Langs de Plantage in Beverwijk staat zowel hoog- als laagbouw; in de laagbouwhuizen komen gevelstenen voor, die echter afgietsels zijn. Daarom is van elke soort maar één steen opgenomen (die in de beste conditie is); eigenlijk horen ze helemaal niet in de verzameling thuis, maar dit voorkomt wellicht meerdere meldingen. De drie foto's zijn geplaatst op 21 oktober.

De reeks met plaatsnamen waarin gevelstenen voorkomen is op 20 oktober met één plaats opgehoogd, dat is te danken aan Werkendam in Noord-Brabant.
In Sneek is een aantal storende tekstfouten verbeterd en een verklarende link toegevoegd.

Aan de Amsterdamse Postjeskade zijn drie gevelstenen ontdekt, die tot 19 oktober niet in onze verzameling voorkwamen.

Het nieuws van 17 oktober behelst de plaats Cadier en Keer in Limburg, die vanaf vandaag deel uit maakt van de gevelstenencollectie. Er zijn twee gevelstenen ontdekt, hoog in de voorgevel.

Noord-Ierland is deel van het Verenigd Koninkrijk, daarbinnen ligt de stad Dublin die sinds 16 oktober vertegenwoordigd is met één gevelsteen.

Op 15 oktober is een nieuw ontdekte steen aan de Sneker Koopmansgracht geplaatst.
Ook Zierikzee is uitgebreid, maar de gevelsteen aan de Hoge Molenstraat is al bijna een eeuw oud.

Vanaf 11 september was er zoveel andere drukte, dat het onderhoud van de website even naar achteren is geschoven. We hebben zelfs geen tijd gevonden om een nieuwe thema-pagina te bedenken. Na 14 oktober pakken we de draad weer op.

september 2019 Na de uitbreiding van Mijdrecht op 8 september is er drie dagen later weer een steen ontdekt, een foto hiervan is inmiddels geplaatst.

De Utrechtse plaats Wilnis is op 9 september in de verzameling opgenomen met een terracotta reliëf. In Heemstede zijn twee wapenstenen in de Duivenpoort gepolychromeerd.
Ook in Haarlem is een steen opgeknapt, het wapen van Holland in de gevelstenenmuur aan het Klein Heiligland.

In het Gelderse Vorden is een toepasselijk reliëf geplaatst in de gevel van Hotel Bakker, befaamd om zijn wildgerechten; de foto is sinds 8 september op ons web te zien.
Dezelfde middag kon in Mijdrecht een ontbrekend adres worden ingevuld en zijn twee nieuwe ontdekkingen aan de collectie toegevoegd, ze verwijzen beide naar de opdrachtgevers van de gebouwde panden.

Bij de ondertunneling van de snelweg door Maastricht is het pand met mercurius in de gevel verdwenen, gelukkig is de gevelsteen gered, deze zit thans in de zijgevel van Burgemeester Nierstraszstraat 2. Wij plaatsen de foto op 7 september.
Op diezelfde dag is de tekst aangevuld bij het Deutzenhofje aan de Amsterdamse Prinsengracht.

Op 6 september pakken we de draad weer op na een korte vakantie.
De uitbreiding van vandaag betreft één steen aan de Vredeman de Vriesstraat in Leeuwarden.
In Achlum is de moeilijk te ontcijferen en daardoor fout weergegeven tekst gecorrigeerd.

augustus 2019 Op 16 augustus plaatsen we aanwinsten uit Amstelveen (Bovenkerkerweg) en Hilversum (Koningsstraat). Vanuit Haarlem bestaat het nieuws uit de opfrisbeurt uit 2017 van het stripverhaal van Jona op weg naar Ninevé; de stenen aan het Spaarne zien er prachtig uit.

De collectie van de stad Utrecht is op 15 augustus uitgebreid met een moderne steen aan de Wagenstraat. Hij zit al enige jaren in de gevel, maar is pas nu ontdekt.
Later op de avond is nog een oude steen aan de Haagse Johan de Wittlaan toegevoegd.

Bilthoven is op 14 augustus verrijkt met vier nieuwe afbeeldingen.

Op 13 augustus is een elftal foto's toegevoegd aan het toch al niet onaanzienlijke bestand van Leeuwarden; de adressen liggen aan Droevendal, Gymnasiumstraat, Nieuweweg, Noordersingel en Voorstreek.

Vanuit Harlingen is een niet erder gesignaleerd sluitsteentje ingestuurd, er zijn ook drie foto's toegevoegd van opgeknapte stenen. Ze zijn geplaatst op 11 augustus.
Tijdens de tentoonstelling 'BEET!' met als thema vis is in Dordrecht tijdelijk de steen 'INDE.STEVR.1643' te zien. Omdat (nog) onduidelijk is of de steen uit de eigen collectie komt is het adres nog steeds met een vraagteken (helemaal achteraan dus).

Niet alleen in Amsterdam worden er stenen opgeknapt, vandaag twee nieuwe foto's van gerestaureerde stenen in Middelburg (Dam en Herenstraat), maar ook een aan de Rozengracht in Amsterdam.
Nieuw is de gevelsteen in Utrecht, aan het Willemsplantsoen; alle vier de foto's zijn geplaatst op 10 augustus.

Op 9 augustus kunnen we een viertal Friese gevelstenen melden, twee ervan liggen in het dorp Rauwerd, de andere twee in de (voor ons) nieuwe plaatsen Britswerd en Tietjerk.

In Groningen is een wapensteen ontdekt in het Sint Annen en Sint Jacob gasthuis, we plaatsen de foto op 8 augustus.

We gaan deze maand van start met een serie gevelstenen die door de zorg van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen (VVAG) zijn geplaatst en/of gerestaureerd. We vinden de stenen aan de Foeliedwarsstraat (uitbreiding met de naamsteen), de Herenmarkt, de Johan van Hasseltweg, de Overtoom en de Paardenstraat. Het steentje aan de Rozengracht lijkt een initiatief van de bewoner. Alle zes foto's zijn geplaatst op 3 augustus.

juli 2019 We sluiten de maand af met een aanwinst in 's-Hertogenbosch aan de Hinthamerstraat.

Zwolle is met twee stenen uitgebreid, de foto's van de eerder onopgemerkte reliëfs zijn geplaatst op 30 juli.

Na twee weken pauze is op 29 juli een hele serie stenen vanuit Friesland te melden. allereerst uitbreidingen in de plaatsen Dronrijp en Marssum en vervolgens zijn drie nieuwe plaatsen aan de collectie toegevoegd: Beers (Bears), Oenkerk (Oentsjerk) en Suameer (Sumar).

In Diemen is een gevelsteen ontdekt met een klassiek tafereel, de foto ervan is geplaatst op 15 juli. Als iemand een betere verklaring van de voorstelling aan de Weesperstraat heeft, dan horen we dat graag.

Op 13 juli is Bamberg verder uitgebreid, een drietal gevelstenen is aan onze collectie toegevoegd.

Het nieuws van 11 juli bestaat uit een nieuwe steen aan de Amsterdamse Binnenkant en twee restauraties in Almkerk en Coevorden.
Zorgvuldig onderhoud is van levensbelang voor gevelstenen!

De Duitse stad Bamberg is op 7 juli verder uitgebreid met twee mooie stenen.
Het Nederlandse Vleuten (tegenwoordig deel van de gemeente Utrecht) is verrijkt met drie nieuwe foto's.

juni 2019 De Duitse plaats Neurenberg is uitgebreid met twee stenen en de stad Bamberg is nieuw, eveneens met twee gevelstenen. Ze zijn geplaatst op 30 juni.
In Oosterhout is een steen verdwenen, door de familie meegenomen naar Frankrijk, jammer!
Begin juli zullen er geen mutaties op de website worden verwerkt, daarna hopen we de draad voorzichtig weer op te pakken.

Ook op 12 juni een aantal nieuwe plaatsen, nu in Friesland; het gaat om Idaard (Idaerd) en Irnsum (Jirnsum). Aan de reeds bestaande Friese plaatsen Marssum (Marsum) en Roordahuizum (Reduzum) zijn afbeeldingen toegevoegd.

De Groningse plaatsen Veendam en Wildervank liggen blijkbaar zo ver buiten het hart van Nederland, dat de gevelstenen daar tot nu toe onopgemerkt bleven. Op 11 juni komt daar verandering in, beide plaatsen zijn dus nieuw in onze verzameling.

Het Noord-Hollandse dorp Bennebroek is vanaf 10 juni ook vertegenwoordigd in onze nog steeds groeiende collectie.
In Haarlem is de steen Roodenburgh aan de Jansstraat vorig jaar opgeknapt, we ontvingen de foto kortgeleden.
In Brussel is de foto van een Marcus-leeuw in de Ravensteinstraat geplaatst.

Op 9 juni zijn aan het bestand van Utrecht twee stenen toegevoegd, de eerste aan de Emmalaan en de andere aan de Maliebaan.
In Amsterdam zijn de twee leeuwinnen aan de Oudeschans omgedoopt naar hun oorspronkelijke omschrijving: tijgers.

Het Belgische Lier is op 7 juni verrijkt met een recent ontdekte gevelsteen met een raap of reep.
In de Zeeuwse gemeente Goes ligt het dorp Wilhelminadorp, nieuw in onze collectie gevelstenen met een mooie steen. Ook nieuw is het dorp Wolphaartsdijk in dezelfde gemeente Goes.

Op 6 juni zijn de eerste mutaties van deze maand verwerkt, het betreft betere foto's van de Amsterdamse Corvershof aan de Nieuwe Herengracht.
Het naastgelegen complex kwam nog niet eerder in onze bestanden voor, de barmhartige samaritaan verdient die plek echter zeker.
In de Dordtse Hofstraat is - tegen onze gewoonte in - een tekststeen geplaatst, hij past zo mooi bij de Simson uit de nabijgelegen Nieuwstraat en bij de vorige week geplaatste Samsons in Limmen, dat we deze combinatie een plek gunnen.

mei 2019 De vakantieplannen zijn gewijzigd als gevolg van gezondhiedsproblemen, daardoor kan de nog bestaande achterstand van mei op de laatste dag van de maand in één klap worden weggewerkt.
Er zijn tekstuele wijzigingen, sommige klein, andere weer groot, doorgevoerd in de Noord-Hollandse plaatsen Alkmaar, Den Helder, De Rijp, Haarlem, Hilversum en Krommenie; in Zuid-Holland betreft het Delfshaven, Leiden en Vlaardingen en in Friesland gaat het tenslotte om Dronrijp, Franeker, Jelsum, Lemmer, Marssum, Minnertsga, Sint-Annaparochie, Sint Jacobaparochie en Winsum. De Zeeuwse plaatsen Kloetinge en Vlissingen ondergingen huisnummercorrecties en het Utrechtse Spakenburg kreeg eindelijk een adres.

Gelukkig zijn er ook nieuwe afbeeldingen aan de collectie toegevoegd, van sommige wisten we van het bestaan en ontbrak alleen nog maar het plaatje, andere foto's kwamen echt als verrassing binnen. De uitbreidingen betreffen de volgende plaatsen 's-Graveland en Purmerend (in Noord-Holland), Heinenoord (nieuw!), Hellevoetsluis, Leiden, Rotterdam (10 stenen!), Schoonhoven en Vlaardingen (in Zuid-Holland) en Cornjum, Franeker, Harich, Jubbega, Marssum, Sloten en Sondel (in Friesland). Verder in het land nog Culemborg, Lopik, Vlissingen en Vollenhove.


Op 12 mei een reeks aanvullingen, maar vooral verbeteringen in Zuid-Holland: de uitbreidingen zijn in Dordrecht (Bomkade en Vleeshouwerstraat), Gorinchem (Langendijk) en Gouda (Kuiperstraat).
De correcties betreffen Delft, Gorinchem, Nieuwpoort, Schoonhoven en Vlaardingen.
Ook in het Noordhollandse Den Helder is een adrescorrectie als gevolg van een straatnaam aanpassing.

Een verdere aanvulling betreft op 11 mei een wapensteen in het Friese Lekkum, op hetzelfde adres blijkt ook een steen verdwenen, de vogel is gevlogen?
Nieuw is het dorp Swichum met twee wel heel oude stenen. Voorts is er in Leeuwarden een adres vervallen evenals in Jelsum, waar de vermelding zonder foto bleek te gaan over een tekststeen en die plaatsen we niet op ons web.

Op 10 mei is er weer een nieuw Limburgs dorp in de collectie opgenomen, ditmaal 't Ven in de gemeente Venlo. Vanuit Leeuwarden is te melden dat de verdwenen stenen van Achter de Hoven in elk geval op ons web weer zichtbaar zijn; ook nieuw zijn de ontdekkingen aan de Eebuurt aldaar.

Het Limburgse plaatsje Steyl is op 9 mei opgenomen in de lijst met Nederlandse plaatsen waar gevelstenen voorkomen. Voorts zijn er nieuwe aanwinsten te melden in Amersfoort, Balk en Breukelen. Tekstuele aanpassingen bleken nodig in Amersfoort en Blokzijl.

Op 8 mei bestaat het nieuws uit een ontdekking in de buurtschap Harculo, die behoort bij de stad Zwolle, de locatie is Hollewandsweg; op dezelfde dag is vanuit het Stedelijk Museum van Weesp een anker geplaatst.
Het Zeeuwse Kerkwerve is wel als nieuwe plaats toegevoegd, met een gevelsteen van de Frieslandhoeve uit 1955 en ook in Noord-Holland is een nieuw dorp ingevoerd, hoewel Driemond al nagenoeg door Amsterdam is geabsorbeerd; de verrassende steen is het bekijken zeker waard.

Van de postiljon aan de Amsterdamse Nieuwendijk is een nieuwe foto geplaatst samen met de jaartalsteen. Op dezelfde 7e mei is De Rijp uitgebreid met een nieuw ontdekte gevelsteen, is van een opgeknapte steen een foto geplaatst en is de steen die in Grootschermer zit uit de pagina van De Rijp verwijderd.

Het is niet gelukt om alle wijzigingen van april nog in die zelfde maand door te voeren en het ziet er naar uit dat het ook in mei niet gaat lukken.
Toch doen we ons best en we melden daarom op 6 mei een aantal tekstuele aanpassingen in Roermond, Sloten (Fr) en Stoutenburg.
In de volgende plaatsen is ook in de afbeeldingen iets veranderd: Oud Zuilen, Polsbroek, Schalkwijk, Vianen, Vreeswijk en Wolvega.

april 2019 In Utrecht is op 22 april een toevoeging geplaatst over een huisnaam en is een wapensteen toegevoegd (beide Nieuwegracht), voorts is een foto van de SHV-serie aan de Rijnkade vervangen door een beter exemplaar.

Het gaat vast niet lukken om alle commentaar nog voor het einde van de maand te honoreren, toch is op 21 april een beginnetje gemaakt door wijzigingen en uitbreidingen te plaatsen bij Hekendorp (beter bekend van de straatnaam Goejanverwelle), Leeuwarden en Maarssen.

Op 9 april twee noodzakelijke adrescorrecties, maar gelukkig ook, als aanwinst van de dag, een gevelbeeld op het rechthuis van Hindeloopen.

In Amsterdam zijn op 8 april twee nieuwe vondsten geplaatst, de eerste steen is gevonden, losstaand naast de Heilige Ageneskerk aan de Amstelveenseweg, de andere is keurig ingemetseld in de Gerrit van der Veenstraat.

Op 6 april melden we zowel correcties als een uitbreiding van Zierikzee.
Amsterdam heeft in de Chopinstraat een tweetal betere foto's van reeds bekende stenen gekregen, de stenen in de Bachstraat zijn wel allemaal nieuw voor deze website.

maart 2019 Uitbreidingen in Noordgouwe en Gouda zijn de mutaties van 31 maart; ook in Amsterdam een nieuwe ontdekking en twee beter foto's (zie Rubensstraat en Schubertstraat) gevolgd door een adrescorrectie. In Maarsbergen zijn twee tegeltableaus verwijderd, die staan al bij de Vrienden van het Tegelmuseum.
Hiermee zijn de activiteiten voor maart afgerond.

Een rijk versierde wapensteen uit 1752 is pas op 30 maart 2019 aan de pagina van Sittard toegevoegd, we kenden hem niet eerder . . . .

Als er in het voorjaar nog niet zoveel blad aan de bomen zit wil er nog wel eens een gevelsteen ontdekt worden die eerder onzichtbaar was. Zo kunnen we op 28 maart weer een vondst noteren vanuit Aerdenhout.

De gemeente Schouwen-Duiveland is op 27 maart verrijkt met drie nieuwe afbeeldingen, we vinden ze verdeeld over de kernen Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk en Ouwerkerk.

Harderwijk is op 26 maart uitgebreid met een aantal nieuwe gevelstenen in de wijk Waterfront. Aan heel veel meer huizen is een versiering aangebracht, maar niet alles voldoet aan de criteria die wij voor gevelstenen hanteren. Daardoor is slechts een deel van de ingezonden foto's geplaatst. Geëtste foto's, tegels en dergelijke laten wij buiten beschouwing.

De mutaties van 25 maart zijn niet indrukwekkend, ze betreffen correcties van tikfouten, bijplaatsen van een verwijzing in Maarsbergen en de vervanging van een serie slechte foto's in Zutphen.

Een nieuwe Duits plaatsje is Dülken, toegevoegd op 17 maart. Aan de Utrechtse Weerdsingel is ook een klein steentje ontdekt, wie het weet mag zeggen hoe deze martelares heet.

Een hele reeks nieuwe vondsten is op 16 maart geplaatst, het gaat om gevelstenen in Waalre, Woudenberg en Zutphen. De nieuwe plaatsen in onze verzameling zijn Wellerlooi in Limburg en Zwartewaal in Zuid-Holland.

Op 15 maart brengen we uitbreidingen in Voorthuizen en Vorden, elk met één gevelsteen.

Een indrukwekkend aantal toevoegingen in één plaats kunnen we melden op 14 maart. Niet minder dan 28 foto's zijn bijgeplaatst in Vlaardingen. Allemaal verschillend, maar wel overduidelijk een serie met grote stijl-overeenkomsten. Daar hebben de individuele bewoners vast niet voor 100% invloed op gehad.

We komen op 13 maart nog even terug op het wapen aan de Buiksloterkerk; dat toont het wapen van Schellingwoude met als onderschrift wapen van Buiksloot. De oplossing van het raadsel is te lezen op Heradrywiki (via een linkje bij Buiksloot).
Er zijn wat tekstuele wijzigingen bij Franeker (beter adres) en Donkerbroek (opgave wapenvoerder).

Het symbool van Sint Lucas aan het Haagse Smidswater is mooi opgeknapt, de foto daarvan is geplaatst op 11 maart.
Op dezelfde dag is ook een zevental nieuw ontdektestenen in Vlaardingen geplaatst.

Het Noord-Hollandse dorp Buiksloot is door Amsterdam geannexeerd, wij hebben ze nog een plaatsje gegund op onze plaatsnamenlijst omdat er op 10 maart een pas gerestaureerde wapensteen is opgenomen.

In Vlaardingen ontbrak bij een zestal genoemde gevelstenen nog een foto, daarvan kunnen we op 9 maart melden dat vijf daarvan onlangs zijn ingestuurd, er is nu nog maar één lege plek in die plaats.
We kunnen alvast wel verklappen dat er in Vlaardingen nog veel meer gevelstenen gevonden zijn, die volgen binnenkort.

Na een periode met activiteiten buiten de gevelstenenwereld pakken we op 8 maart de draad weer op. Aan de Amsterdamse Spuistraat zijn twee gevelstenen toegevoegd en daarnaast is er een aantal tekstuele verbeteringen aangebracht.
Fijn dat belangstellenden de geconstateerde (kleine) foutjes daadwerkelijk doorgeven.

februari 2019 Het nieuws van 19 februari betreft twee ontdekkingen van oude stenen in Schiedam.
De Limburgse buurtschap Honthem valt onder Margraten; daar hebben we één gevelsteen kunnen toevoegen.

Aan het Amsterdamse Timorplein huist  in de voormalige ambachtsschool thans een Stayokay, de reliëfs die verwijzen naar de vroegere bestemming zijn vanaf 18 februari ook in onze Kerninventarisatie te zien.
Op dezelfde dag is aan Nunspeet een drietal nieuwe ontdekkingen toegevoegd.

We hechten er erg aan om alleen foto's te plaatsen die door de makers zelf voor onze website zijn ingestuurd. Dat heeft voor Huissen en Wageningen gemaakt dat enkele foto's vervangen zijn door eigen exemplaren, gelukkig is er op 15 februari ook een uitbreiding geplaatst. Een ouder houten reliëf aan de Wageningse Grote kerk is geplaatst in de afdeling 'bovenlichten, snijramen en ander snijwerk.

De Amsterdamse Titiaanstraat is op 14 februari met 3 reliëfs opgenomen in onze inventarisatie.
In Rotterdam is een steen aan de Heijplaatweg ontdekt en enige eerder gemiste reliëfs aan Hotel New York.

Al in 2015 is een aantal gevelstenen aan de Amsterdamse Oudezijds Voorburgwal gerestaureerd, maar pas recent ontvingen we daarvan de foto's die zijn geplaatst op 12 februari. Ook aan de Geldersekade hebben we zo'n opknapbeurt, de stenen aan de Nieuwezijds Voorburgwal 130 zijn echter nieuwe ontdekkingen.

Op 11 februari zijn vijf nieuwe vondsten geplaatst van moderne gevelstenen; ze zijn te vinden in Huissen, Tilburg en Wageningen.

In Groet (NH) is een wapensteen ontdekt en in Middelburg zijn verscheidene correcties aangebracht, maar op 5 februari zijn ook vijf nieuwe afbeeldingen van gevelstenen geplaatst.

Nog meer restauraties en plaatsingen onder auspiciën van de VVAG zijn te zien aan de Oudezijds Achterburgwal, het Waterlooplein en aan de Zeedijk, al die foto's zijn geplaatst op 4 februari. Gelijkertijd is een wapensteen geplaatst aan het Utrechtse Oppenheimplein

Dat er in Amsterdam nog steeds gerestaureerd en herplaatst wordt zien we op 3 februari in de Korte Keizersdwarsstraat. In dezelfde stad is de serie reliëfs aan de Maasstraat verder gecompeteerd.

De maand is gestart met een nieuwe plaats, het is Voerendaal in Limburg, binnengekomen met twee wapenstenen op 2 februari.

januari 2019 Op de laatste dag van de maand hebben we de achterstand helemaal weggewerkt met de plaatsing van een wapensteen in Santpoort en een drietal stenen in Amsterdam, kijk voor een stichtingssteen bij de Lutmastraat en voor het voorjaarsgevoel naar de twee vogeltjes in de Haringvlietstraat.

Er zijn drie aanwinsten te melden vanuit Oirschot, de plaatsing is op 30 januari. Helaas moeten we die dag ook de verdwijning van een steen in Nistelrode melden, de afbeelding blijft staan, maar met de aantekening dat de steen verdwenen is.

We zijn blij te kunnen melden dat op 29 januari de godin van de vreugde, Laetitia, in Haarlem is geplaatst.
Gelijkertijd zijn in Hilvarenbeek twee heiligen aan onze website toegevoegd.
In Amsterdam is de slechte foto van de ooievaar van de Nieuwendijk (gevel Gravenstraat) vervangen door een veel beter exemplaar.

Aan het einde van de maand is er toch weer een behoorlijke achterstand ontstaan, die we nog snel moeten wegwerken. We beginnen op 28 januari met een tiental tekstmutaties in Amsterdam, soms adresfoutjes, ander keren ontbrekende jaartallen en een enkele maal een betere omschrijving. Nieuwe plaatjes zitten er niet bij, wel een nieuwe ontdekking via internet waarvan we zelf nog geen afbeelding ontvingen.
In Culemborg is een wapensteen bijgeplaatst en de foto van een steen achter begroeiing is vervangen door een plaatje met 'vrij zicht'.

In Apeldoorn is een steen ontdekt aan de Eikenlaan en in Amsterdam treffen we de nieuwste aanwinst in de Derde Oosterparkstraat. Beide afbeeldingen zijn geplaatst op 20 januari.

Aan de Amsterdamse Saxen-Weimarlaan is een afbeelding bijgeplaatst van een steen die eerder gemist werd; de foto is te zien vanaf 14 januari.

Er is een klein gevelsteentje ontdekt in Alkmaar, waar eerder overheen was gezien, de foto is geplaatst op 11 januari. In da afgelopen dagen zijn voorts tekstuele wijzigingen aangebracht in de bestanden van Amsterdam, Kampen, Makkum, IJsselstein en Utrecht.

Er ontbraken nog verscheidene omschrijvingen bij stenen in Amsterdam, een vijftal is op 9 januari ingevuld. Die dag is ook een foto geplaatst van een nieuwe ontdekking aan de Amsterdamse Waldeck Pyrmontlaan.
Van een wapensteen in 's-Hertogenbosch is inmiddels bekend wie de wapenvoerder is.

Een serie restauraties van de gevelstenen Emaus en de apostelen Petrus en Paulus aan het begin van de Amsterdamse Prinsengracht zijn hier te bewonderen vanaf 8 januari.
Van de wolf - een dier dat tegenwoordig weer erg in de belangstelling staat - ontvingen we een veel betere foto, de wolf loopt bovenin Brouwersgracht 99.

Aan het einde van 2018 is de gevelsteen met de waterpoort uit de Amsterdamse Foeliedwarsstraat gerestaureerd. Op 7 januari kunnen we daar het resultaat van tonen. Een mooi staaltje restauratiewerk door Wil Abels.

Er zijn op 6 januari nieuwe gevelreliëfs geplaatst op de Amsterdamse Prinsengracht; op dezelfde dag zijn tekstuele verbeteringen en uitleg geplaatst bij de Nieuwendijk, de Nieuwe Leliestraat en de Nieuwe Keizersgracht.
Ook buiten Amsterdam was er nog het een en ander te corrigeren, dat raakte plaatsen als Bussum, Heiloo, en Zierikzee. Het is prachtig dat er oplettende gebruikers van de website zijn die ons op foutjes en ontbrekende informatie attenderen.

De Amsterdamse Uiterwaardenstraat is op 5 januari verder aangevuld met een aantal figuratieve stenen. Omdat de reliëfs niet allemaal uniek zijn behoefden slechts 4 van de 6 stenen op de site geplaatst te worden.

De vraag naar een betere foto van een steen in Wageningen heeft geleid tot de vervanging op 4 januari van de overbelichte en wazige oude foto door een veel betere versie. Gelijkertijd is er een nieuwe steen opgevoerd, waarvoor we ook graag een plaatsje inruimen.
Bij Lochem konden de namen van een aantal wapenvoerders worden vermeld bij de foto's die we hadden van wapens aan kasteel Ampsen.

Op 3 januari zijn de eerste nieuwe stenen geplaatst, het is niet onlogisch dat de vondsten komen uit Amsterdam, de stenen zijn te vinden aan het Olympiaplein, de Prinsengracht en de Uiterwaardenstraat.

Gewoontegetrouw voeren we aan het begin van het nieuwe jaar de gemeentelijke herindelingen door. Op 1 januari zijn daarom van 64 plaatsen de gemeentenamen ingevoerd of gewijzigd. Het gaat te ver om ze hier allemaal op te sommen.
Opvallend is, dat een aantal plaatsen is 'overgeheveld' van de provincie Zuid-Holland naar de provincie Utrecht, en dat heeft weer invloed op de plaatsnamenlijst.