resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt nog voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2018

laatst gewijzigd   16-02-2024

Datum Wijziging
december 2018 De laatste wijziging op de website betreft op 30 december Bergen op Zoom, waar een naambord verwijderd is, een tekst aangepast en een ontbrekend adres toegevoegd.
In 2018 zijn ruim 1000 mailtjes ontvangen, sommige met complimenten, andere met voorstellen tot verbetering. Er waren ook vragen over herkomst van gevelstenen en verzoeken om materiaal te gebruiken voor publikaties.
Gelukkig zijn er ook zo'n 400 foto's geplaatst, ruim de helft daarvan betrof nieuwe vondsten, de rest waren restauraties, herplaasingen, bijvoorbeeld vanuit een depot en tenslotte een handvol foto's die gewoonweg beter (lees groter en/of duidelijker) waren dan de eerder geplaatste exemplaren.
We kijken dus terug op een vruchtbaar jaar en bedanken alle inzenders en vraagstellers voor hun reacties.

Op 15 december melden we de ontdekking van een wapensteen in de tuin achter kasteel Ruurlo en een steen op de hoek van de Amsterdamse Dintelstraat en de Presisent Kennedylaan, die tot 1964 Rivierenlaan heette.
Aansluitend is een esculaap uit Apeldoorn geplaatst en vanuit Margraten volgden nog twee stenen die eerder werden gemist.

Twee stenen zijn op 14 december aan Haarlem toegevoegd, ze zijn al sinds lang aanwezig aan het Spaarne en in het Proveniershof aan de Grote Houtstraat.

Amsterdam is op 13 december uitgebreid met drie foto's, gemaakt op het Damrak, de De Ruijterkade en de Uiterwaardenstraat.
In het veel zuidelijker gelegen Margraten is een viertal gevelstenen aan de collectie toegevoegd.

Een steen aan de Haarlemse Houtmarkt is onlangs gepolychromeerd, het resultaat is vanaf 11 december ook op deze website te zien.

De mutaties van 7 december blijven voor Leerdam beperkt tot de vermelding dat sommige objecten niet meer terug te vinden zijn. Dat geldt voor maar één regel van Lochem, daar staan drie nieuwe vondsten tegenover en van één wapensteen is een aanzienlijk betere foto geplaatst. Ook in Maarssen zijn foto's vernieuwd, daaraan lag onder meer een restauratie ten grondslag bij verplaatsing van een steen naar vervangende nieuwbouw. In Maassluis tenslotte is een ornament ontdekt gemaakt uit wat oorspronkelijk waarschijnlijk een zwerfkei was.

In de gemeente Valkenburg aan de Geul liggen verschillende oude dorpen; in Berg en Terblijt is een gevelsteen met een ijsvogel gevonden en in Houthem is een naamsteen ontdekt aan de Onderstestraat. De foto's zijn geplaatst op 6 december.
Op dezelfde dag zijn twee wapenstenen in het Utrechtse dorp Langbroek in de verzameling opgenomen. Het speuren naar de wapendragers is altijd een hele puzzel; zonder historische kennis blijft het een riskante gok.

Op 5 december is een aantal betere foto's bij Kampen geplaatst en er was een flink aantal tekstuele aanpassingen nodig doordat stenen verdwenen waren of met een verkeerd adres vermeld stonden.
In Koudekerk aan den Rijn is een nieuw ontdekte wapensteen geplaatst.

In Groningen ligt het dorp Lellens in - nu nog - de gemeente Ten Boer. Sinds 4 december hebben we ook daarvan een foto in de Kerninventarisatie opgenomen.
Met de restauratie en herplaatsing van D FORTVYN aan de Utrechtse Zeedijk zijn we ook zeer verguld.

De aanvullingen van 3 december betreffen Appingedam en IJsselstein, aan beide plaatsen zijn vier foto's toegevoegd.

Op 1 december is de laatste hand gelegd aan het onderhoud aan alle Duitse webpagina's binnen onze verzameling.
Daags daarna kunnen weer de gewone nieuwe inzendingen geplaatst worden, ditmaal alle afkomstig uit Nederland. Er zijn veranderingen in Doorwerth, Hellevoetsluis (alleen adres), Helmond, Heukelum, Hoenderlo (E) en Wageningen.
Er zitten nog meer plaatjes in de pijplijn, die volgen spoedig.

november 2018 De laatste dagen van november zijn gebruikt om alle plaatsen in Duitsland om te zetten in de nieuwe lay-out. De verschillen zijn niet schokkend, maar er is toch een flink aantal foutjes verwijderd en sommige gegevens konden worden aangevuld.

Een niet bestaand adres in Willemsstad (NB) is inmiddels ontdekt, die plaats is sinds 24 november weer correct beschreven.
In Margraten is een steen geplaatst met als titel 'prins en koning'.

Na een periode van gedwongen rust is op 23 november een recent geplaatste steen aan het web toegevoegd, het gaat om een exemplaar uit de serie De Remise in Haarlem, ditmaal aan de Brockwaystraat.
Gelijkertijd hebben Erfurt en Leeuwarden tekstuele wijzigingen ondergaan, vooral de link bij de ooievaar op het Gouverneursplein is het lezen waard.

Ook in Frankrijk ligt het plaatsje Aups, waar een eeuwenoude fontein is ontdekt op een gevelsteen, de foto staat pas vanaf 15 november op ons web.
Gelijkertijd zijn de twee ontbrekende foto's van Brunssum geplaatst.

In het Franse Lille is een gevelsteen ontdekt met de vier heemskinderen, is dat een bewijsje dat Rijssel toch wel hoort bij het Nederlandse taalbebied? We plaatsten de steen op 14 november.
In de afgelopen week is ook een aantal foutjes hersteld in plaatsen als Schüttorf en Rheine, waar linkjes niet bleken te werken. Ook in Leeuwarden is een link veranderd en is enige tekst toegevoegd.

We blijven nog even in Limburg: het bestand Margraten is op 8 november verrijkt met een mooi vormgegeven gevelsteen in de Hoenderstraat.

Op 6 november is ook het nabijgelegen Geleen van een aantal nieuwe foto's van gevelstenen voorzien. Je kunt dus eigenlijk nooit beweren dat Nederland al compleet in kaart is gebracht. Maar het streven blijft . . .

Het gebeurt nog steeds met enige regelmaat, dat een klein dorpje aan de verzameling wordt toegevoegd. Maar dat een ontbrekende plaats ineens met 14 foto's binnenkomt is toch wel een heel grote uitzondering. Met het Limburgse Brunssum is dat op 5 november gelukt: een verscheidenheid van stenen, van oud tot betrekkelijk recent.

oktober 2018 Er was een heleboel aan te merken op Leeuwarden, daarom is er op 31 oktober flink in de teksten gemuteerd. Fouten, niet werkende links en ontbrekende vertalingen, het kwam allemaal voor. We hopen het afdoende gerepareerd te hebben.

Twee kleine wijzigingen op 29 oktober, de gevelsteen van het Amsterdamse hotel Americain is op het juiste adres gezet, vergezeld van een betere foto.
In Genemuiden is extra informatie geplaatst bij de oudste gevelsteen ter plaatse.

Zoals beloofd is de Akbarstraatde volgende dag van de juiste plaatjes bij het juiste adres voorzien; het is de moeite waard om eens langs te lopen. Heeft u alle bijbelverhalen paraat?
In Zwolle is de gevelsteen met het hoefijzer van de hoefsmederij aan de Thomas à Kempisstraat niew gepolychromeerd, de foto staat sinds 28 oktober op het web.
Gelijkertijd is ook een adres gekoppeld aan de steen in het Franse Valence, waarvan de oorspronkelijke inzender de plek niet (meer) wist.

Op ons verzoek heeft iemand de juiste locatie bepaald van de gevelstenen in het zgn. Akbarblok. Met name aan het Jan van Schaffelaarplantsoen wisten we de juiste huisnummers en dus de juiste volgorde niet. Gelukkig is dat op 27 oktober grotendeels verholpen; ook aan de Leeuwendalersweg en de Bos en Lommerweg klopt het nu weer, er zijn zelfs twee ontbrekende foto's bijgeplaatst.
Alleen de Akbarstraat zelf moet nog gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd worden, dat komt later dit weekend. Wel hebben we alvast een link opgenomen naar de ontstaansgeschiedenis van deze panden en de reliëfs die daarin zijn aangebracht.

Op 26 oktober is het dorp Nijswiller geïntroduceerd, het ligt in de Limburgse gemeente Gulpen-Wittem.

In Diemen is al jarenlang een gevelsteen met een kievit onopgemerkt gebleven, sinds 25 oktober kan iedereen hem in de KG bewonderen.
Aan de Haarlemse Raamsingel zijn twee wapenstenen ontdekt, we ontvingen ze inclusief een mooie beschrijving.

In Groningen kon het ontbrekende adres van een snijraam ingevuld worden en in Monnickendam is op 22 oktober een nieuwe gevelsteen aan de Haven geplaatst.

Na andere bezigheden krijgt eind oktober de Kerninventarisatie weer wat aandacht.
In Arnhem is op 20 oktober een grotere foto geplaatst van de twee katten aan de Schrijnwerkersveste en in Haarlem is aan de ingang van het Narcisplantsoen een steen geplaatst met de afbeelding van de vroeger hier aanwezige villa.

Op 9 oktober is een aantal restauraties geplaatst vanuit Amsterdam, kijk bij Bergstraat, Lange Niezel, Leidsestraat, Rapenburg, Sint Annendwarsstraat en Wijdesteeg.

De thema-pagina op 4 oktober over Dierendag heeft veel positieve reacties opgeleverd; een aantal mensen hebben zich ineens de Kerniventarisatie herinnerd, waarna er een aantal nieuwe inzendingen volgde.

Terwijl we bezig zijn met een nieuwe themapagina zijn op 3 oktober nog wat kleine technische wijzigingen doorgevoerd in o.a. Apeldoorn, Leeuwarden, Nijmegen en Parijs.
Je komt daar tijdens het speuren naar geschikte onderwerpen langs en stuit dan op onvolkomenheden van de website.
Als dat u ook eens overkomt, aarzel dan niet om te waarschuwen.

september 2018 We sluiten de maand af met een nieuwe foto in het Belgische Genk en verder een restauratie aan de Amsterdamse Vinkenstraat en nieuwe vondsten in Den Haag, aan de Oude Molstraat, de Prinsestraat en de Willemstraat, allemaal in het centrum van de stad.
Toen we daar toch waren hebben we meteen maar drie snijramen gefotografeerd, de plaatjes staan bij de Juffrouw Idastraat en de Lange Voorhout.

Op 29 september is de achterstand nagenoeg ingelopen, er is een uitbreiding van het bestand van Naarden en er zijn in het noorden van het land drie nieuwe plaatsen toegevoegd: Bergum en Roordahuizum in Friesland en Grootegast in Groningen.

Haarlem zorgt ook steeds weer voor verrassingen, we ontvingen een foto en extra informatie over een oude steen aan de Jos.Cuypersstraat (Hofje Berensteyn) en van twee stenen aan de Boekenrodestraat.
De gevevens zijn op 28 september op de website geplaatst.

In Amsterdam zijn twee stenen uit het depot van het Rijksmuseum opgeknapt en herplaatst aan de Wolvenstraat, een aanwinst voor de stad!
In Vinkeveen is een gevelsteensteen aan de bestaande collectie toegevoegd en de Zeeuwse plaats Westkapelle maakt sinds 27 september ook deel uit van de Kerninventarisatie Gevelstenen.

Een rijke opbrengst uit Frankrijk betreft plaatsen als Carpentras, Cavaillon, L'Isle sur la Sorgue en Pernes-les-Fontaines als nieuwe plaatsen en het veel grotere Dijon met aanvullingen; allemaal geplaatst op 26 september.

Het Utrechtse Vleuten is op 25 september aan onze verzameling toegevoegd met één gevelsteen, het nabij gelegen Nieuwersluis is twee plaatjes rijker.
Later op de dag is daar nog het Noord-Hollandse Bovenkerk als nieuw dorp bij gekomen.

In het Friese Hardegarijp zijn stenen ontdekt in een oud kerkje, de serie wapenstenen is op 24 september verwerkt in een zestal nieuwe foto's in die plaats.
Op dezelfde dag is ook het dorp Diepenveen in de Kerninventarisatie opgenomen.

Er zaten in de voorraad zelfs nog twee foto's van stenen in Haarlem, die al in juli geplaatst zijn; ze horen bij het project De Remise en ze staan beide bij de letter L in Haarlem.
Op 23 september plaatsten we verder een aantal aanvullingen en verbeterde foto's in Amsterdam: Apollolaan, Damrak en Zanddwarsstraat.

De zomer was dusdanig mooi, dat de website een tijdlang weinig aandacht heeft gekregen. Daardoor is er ook een grote achterstand ontstaan, waaraan we vanaf 22 september iets aan gaan doen.
Aan Praag hebben we niet minder dan 17 stenen kunnen toevoegen. We hopen komende week nog een aantal oude inzendingen te kunnen verwerken.


augustus 2018 Het is net niet gelukt om op 31 juli alle in die maand ingestuurde foto's te plaatsen. Daarom op 1 augustus foto's uit de plaatsen Bodegraven en Zwammerdam en we zijn blij ook het dorp Nieuwerbrug aan den Rijn te kunnen introduceren met twee stenen.
juli 2018 Aan Frankrijk is een viertal kleine plaatsjes aan de pelgrimsroute naar Compostella toegevoegd, het gaat om Accolay, Chablis, Ervy-Le-Châtel en Saint-André-les-Verges.
Er blijven na 31 juli nog een paar kleine restjes liggen voor de maand augustus.

Toen we op 21 juli een nieuwe gevelsteen aankondigden in Katwijk (ZH) konden we nog niet vermoeden dat we enige dagen later 27 andere foto's zouden ontvangen van stenen uit dezelfde serie. Alle stenen staan sinds 30 juli op de Katwijk-pagina.
De zelfde dag is een aantal foto's geplaatst van restauraties die we tegenkwamen tijdens de jaarlijkse gevelstenenwandeling die ditmaal door de Amsterdamse Jordaan ging.

Vandaag, 25 juli, plaatsen we een drietal foto's in het Belgische 's-Gravenvoeren; een van de stenen is nog niet eens geplaatst! Aan onze kant van de grens vinden we in Meerssen een recente ontdekking.

We zijn verrast met een serie van 8 foto's uit één straat in Rijswijk (ZH) die we plaatsen op 24 juli, daarnaast is een foto vervangen door een groter en duidelijker exemplaar.

Kerkrade ontbrak tot 23 juli nog in onze inventarisatie, daar is nu verandering in gekomen, meteen met drie gevelstenen. Het eveneens Limburgse Valkenburg is met één steen verrijkt en dat geldt ook voor de Noord-Hollandse hoofdstad Haarlem.

Op 22 juli is bij Domburg en Dommelen een beterde foto geplaatst en heeft Goes een uitbreiding ondergaan.

In Den Haag is een wapensteen ontdekt in het stadskantoor aan het Slachthuisplein en iets noordelijker is een gevelsteen ontdekt in Katwijk aan Zee. Ze zijn beide geplaatst op 21 juli.

Bij de plaats Noordschermer is een aantal foto's vervangen door recente exemplaren.
De Overijselse plaats Nijverdal is op 18 juli aan de verzameling toegevoegd.

In het buitengebied van Egmond aan den Hoef staat een boerderij met een betrekkelijk recente gevelsteen die op 16 juli in onze collectie is opgenomen.

De activiteit in Limburg is groot, vandaag (12 juli) een uitbreiding met een moderne steen in Waubach.

De webmaster staat soms voor lastige problemen als er een beslissing moet worden genomen over het al dan niet plaatsen van een twijfelgeval. Wel of geen tegelwerk, wel of niet reliëf, soms is het op het randje. Op 11 juli zo'n dilemma in Diever, het dokterskoetsje is echter te leuk om weg te laten.

In Heerlen is in een rij woningen een serie kleine steentjes met dierenfiguren ontdekt. De foto's daarvan zijn vanaf 10 juli op de website te zien.

Bij onze zuiderburen terffen we veel gevelstenen aan, op 9 juli tekenen we voor de nieuwe plaatsen Oelegem en Zandhoven.

In de vakantietijd komen er ook weer foto's vanuit het buitenland binnen. Op 8 juli plaatsen we een serie aanvullingen uit de Deense plaatsen Aabenraa, Haderslev en Ribe.

Aan de gaper-pagina - te bereiken via de onderste regel van de indexpagina - is een linkje toegevoegd naar een zeer interessante virtuele expositie over gapers van het Nationaal Farmaceutisch Museum.

In Maastricht is op 7 juli een tweetal stenen aan de verzameling toegevoegd.

Opnieuw een verrassing: een pas ontdekte steen in Heemstede. De foto is op 6 juli op het web gezet.
Dezelfde dag is het Limburgse dorp Bocholtz als nieuwe plaats toegevoegd, direct met vier gevelstenen.

Op 5 juli zijn in de Limburgse plaatsen Hulsberg en Sibbe foto's van recente ontdekkingen in de verzameling opgenomen. Nieuw is de nabijgelegen plaats Nuth.

juni 2018 Het Drentse Kolderveen is vanaf 26 juni aan de collectie toegevoegd, daar is (tot nu toe) één gevelsteen aangetroffen.

In Giethoorn is op 16 juni een nieuw uitziende steen ontdekt, die naam en woonplaats van de bewoner toont.

Alweer Amsterdam: een nieuwe ontdekking aan de Bestevâerstraat, de steen zit er al sinds 1933, maar werd pas nu voor ons gesignaleerd. Op 13 juni is de foto geplaatst.

Amsterdam is verrijkt met een nieuwe ontdekking aan de President Kennedylaan, gelijktijdig is elders een foto vervangen door een duidelijker exemplaar.
Dat laatste is op 12 juni ook gebeurd met een foto in Noordwijk.

De ontbrekende gevelsteen uit de dierenriem-serie in Aarhus is op 11 juni alsnog geplaatst.

Gouda heeft op 2 juni een opfrisbeurt gehad, er zijn adresfouten gecorrigeerd, enkele foto's vervangen door betere en er kon zelfs zelfs een viertal nieuwe ontdekkingen worden toegevoegd.

Op 1 juni is een reeks foto's geplaatst van reliëfs in de Deense stad Aarhus.
Het gaat om (nu nog) acht foto's van stenen die over twee gebouwen verdeeld zijn.

mei 2018 De Deense stad Vejle is op 31 mei aan de verzameling toegevoegd.
Van één adres zijn twee foto's geplaatst uit een serie van vijf stenen, vanwege de dubbelingen zijn er slechts twee getoond.

In Haarlem is flink gerestaureerd, ook aan gevelstenen die we nog niet kenden. Zowel aan het Spaarne als aan de Rijksstraatweg zijn daardoor weer verrassingen te zien. De foto's zijn geplaatst op 30 mei.

Door het mooie weer deze maand worden er maar weinig nieuwe afbeeldingen ingezonden, de verrassing van 24 mei is een nieuwe ontdekking in Overveen.

De pagina van Noordwijk is op 18 mei uitgebreid met foto's van twee wapenstenen.

Op 11 mei is een tweetal foto's op de Gouda-pagina's vervangen, maar er zijn ook enige nieuwe afbeeldingen van gevelstenen geplaatst die we nog niet kenden.

Tegen de verwachting in hervatten we op 9 mei de activiteiten op de website met de introductie van de nieuwe Franse plaats Draguignan.

april 2018 We sluiten de maand af met aanwinsten in Delft, Elst (in Utrecht) en Haastrecht. Er ligt nog meer op de plank, maar dat komt wel in mei.

29 april kent een hele reeks aanvullingen en wijzigingen, prachtig dat zoveel mensen verbeteringen doorgeven, alleen door deze samenwerking kan de site zo uitgebreid en accuraat worden en blijven.
Zwolle kent weer een tweetal uitbreidingen, Monnickendam heeft een nieuwe aanwinst, bij Haarlem is de afdeling Varia geactualiseerd en dat had ook gevolgen voor de pagina van Dalfsen. Tenslotte is een verloren gewaande steen in Limmen toch terug op zijn oude plaats, daarvan hebben we ook een verbeterde foto.

Een adresfout in Zutphen is op 28 april gecorrigeerd en toen zijn ook een nieuwe ontdekking in Zwolle en de recente plaatsing van een nieuwe steen in Haarlem aan de website toegevoegd.

Op 26 april zijn foto's geplaatst van nieuwe ontdekkingen in Doetinchem, Oud-Vossemeer en Wageningen.

Na een korte stop wegens het mooie weer is op 24 april de draad weer opgepakt met de introductie van het Groningse dorp Bellingwolde (2 stenen) en een uitbreiding van Ter Apel.

De plaatsen van België zijn voor een belangrijk deel gemoderniseerd qua lay-out, dat is 'stopwerk', dus het laatste kwart moet nog even wachten.

Er zijn op 7 april zowel correcties als betere foto's en/of uitbreidingen te melden uit de volgende plaatsen: Doetinchem, Gellicum, Harderwijk en Harskamp, alle vier gelegen in de provincie Gelderland.

Een naamsteen van bijna 100 jaar oud is in Haarlem ontdekt aan de Hoofmanstraat, de foto ervan staat sinds 6 april op de website.
Dankzij een betere foto in Culemborg is ook de tekst op een wapensteen beter te lezen.
In Assendelft is een steen toegevoegd die jarenlang onopgemerkt bleef, deels door de locatie hoog in de gevel, verder door de bomen voor het pand.

Op 4 april is de serie gevelstenen aan het Wolfpad in Alkmaar - voor zover ze geplaatst zijn - ook via de website zichtbaar gemaakt. Bij enkele panden is er nog ruimte vrij gehouden voor een gevelsteen, daar wordt blijkbaar op een goede gelegenheid gewacht.

In Alkmaar is een reeks nieuwe gevelstenen geplaatst in de wijk Schelphoek, waar vroeger veel en gevarieerde industrie was. De woonhuizen zijn voorzien van gevelstenen die verwijzen naar dat industriële verleden. De eerste afbeeldingen van het Wolfpad zijn geplaatst op 3 april.

We zijn de maand april begonnen met het afronden van twee grote klussen, die op de achtergrond hebben plaatsgevonden.
Het eerste is het opnieuw coderen van alle 1000 pagina's van plaatsen in Nederland; waardoor het eenvoudiger is om wijzigingen aan te brengen. Deze actie loopt al vanaf juli 2017 voor pagina's die toch al gewijzigd moesten worden, maar is met kracht voortgezet vanaf november.
De tweede klus is recenter en betreft het omzetten van alle links binnen de bestanden van Amsterdam van de oude website van de VVAG naar hun nieuwe website. Veranderingen bij anderen brengen soms ook voor ons extra werk mee.
Beide klussen zijn op 2 april geklaard, alleen de bestanden van plaatsen in het buitenland moeten nog, maar dat geven we lage prioriteit.
Nu is het wachten op het mooie lenteweer, dan zal iedereen er wel weer op uit trekken met hopelijk als resultaat nieuw ontdekte gevelstenen.

maart 2018 Het bestand van Brielle is op 30 maart verder aangevuld en op sommige plaatsen gecorrigeerd.

Op 28 maart plaatsen we twee nieuwe stenen uit Culemborg en twee al wat oudere uit het Zeeuwse dorp Oosterland en eentje uit het aangrenzende Ouwerkerk.

Wijzigingen, maar vooral aanvullingen verwelkomen we op 26 maart vanuit de plaatsen Beekbergen, Belturm en Brielle. Vanuit de laatste plaats zit er overigens nog meer in de pijplijn, maar dat moeten we even doseren omdat ook andere inzenders aandacht verdienen.

Prompt kwam er een hele nieuwe serie foto's binnen van gevelstenen verspreid over het hele land.
Van de plaatsnamen die met een A beginnen melden we op 24 maart aanwinsten in Asten en Apeldoorn, bij de laatste plaats moeten we helaas ook het verdwijnen van een aantal stenen constateren. Gelukkig hebben we de plaatjes nog . . . .

Heel de achterstand is weggewerkt door een inhaalslag die op 22 maart is afgerond, we melden nieuwe gevelstenen in de Limburgse plaatsen Gulpen (13 stuks!), Heerlen en Wittem (beide 1 exemplaar). Verder twee mooie rijtuigen in het Zeeuwse Oud-Vossemeer.
Zoals altijd: veel dank aan de inzenders.

Het Brabantse dorp Huijbergen is op 21 maart uitgebreid met een gevelsteen evenals het Zeeuwse Zierikzee. Vanuit het buitenland melden we aanwinsten in de Franse steden Reims en Troyes.

Twee nieuwe plaatsen in Frankrijk zijn de oogst van 20 maart, het gaat om Hargnies en Châlons-en-Champagne.

De maand is al een heel eind op weg als we op 19 maart de draad weer oppakken na een griepperiode. De achterstand vanaf eind februari lijkt fors, we beginnen opgewekt met twee stenen uit het Limburgse Simpelveld en twee stenen vanuit Italië, de plaatsen Venetië en Brisighella. Het gaat bij de laatste twee steeds om stenen met een ooievaar in de afbeelding.

februari 2018 Op 24 februari is een tiental stenen geplaatst in de Amsterdamse Edisonstraat. Binnen die groep blijken sommige afbeeldingen dubbel voor tekomen, die blijken dus uit dezelfde mal gegoten te zijn. Een vorm van kostenbeperking door de woningbouwvereniging? Uit dezelfde serie zijn vijf dagen geleden ook stenen geplaatst in de Ehrigstraat en de Johannes van der Waalstraat. We stoppen nu met het plaatsen van dubbele stenen 'uit de mal'.

Een prachtige ooievaar is op 23 februari toegevoegd aan de webpagina van de Belgische stad Lier. In Sint-Martens-Voeren (nog steeds België) is de afbeelding van de patroonheilige in de verzameling opgenomen.
In Nederland is de ontbrekende foto van hoeve Bellet in Vijlen geplaatst.

Van de Amsterdamse Pieter Jacobsstraat is een nieuwe gevelsteen geplaatst op 22 februari.
Gelijkertijd is Renesse met een zwaan uitgebreid en is het nabijgelegen dorp Ouwerkerk nieuw in de collectie opgenomen. De nieuw ontdekte steen in de buurtschap Westenschouwen is vermeld onder het Dorp Burgh-Haamstede.

Een serie stenen in de Watergraafsmeer was nog onopgemerkt gebleven. Vanaf 19 februari zijn ze te zien op onze website. Het gaat om stenen in de Aragohof, de Ehrichstraat en de Johannes van der Waalstraat, bij elkaar zo'n 14 stuks.

Na een weekje vol andere activiteiten is op 12 februari België verrijkt met de nieuwe plaatsen Remersdaal, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren.
In Amsterdam hebben we een fout adres aangepast naar de Raamgracht.
Alle achterstand van januari is hiermee weggewerkt.

Van de beloofde gevelstenen met ooievaars zijn op 4 februari de volgende Duitse plaatsen te noemen: Keulen en de nieuwe plaatsen Beeskow, Bollendorf en Traben-Trarbach.

Op 3 februari zijn aan Nijmegen en Scheveningen elk een nieuwe foto toegevoegd, er volgen nog meer foto's met ooievaars.

Er was nog wat achterstand van januari, dus we starten op 1 februari meteen met een uitbreiding in Hoogcruts. Reijmerstok ligt ook in Limburg, maar dat dorp kenden we nog niet tot vandaag.

januari 2018 Op 30 januari is Haarlem met een steen verrijkt en op de laatste dag van de maand kunnen we twee gevelstenen in Zierikzee aan onze collectie toevoegen.
In Frankrijk zijn de plaatsen Aix-en-Provence en Aups nieuw op de website.

Er is een hele berg foto's binnengekomen uit binnen- en buitenland die de komende dagen verwerkt moeten worden. Het begint op 29 januari met de gevel van Amsterdam-CS, gevolgd door een steen van Theo Thijssen in het gebouw van de Onderwijsbond in Utrecht.

De nieuwe ontdekkingen van 19 januari komen uit Aerdenhout en Zandvoort, beide zien er uit alsof ze uit een vorige eeuw stammen.
In Margraten zijn twee stenen uit mergel aan de collectie toegevoegd.

De Bijenkorf in Amersfoort is mooi gerenoveerd, de nieuwe foto staat sinds 16 januari naast de foto van de oude situatie, het resultaat mag er zijn!
De foto van de in 2015 opgeknapte fuik in de Amsterdamse Lane Niezel ontvingen we pas nu, ook hier weer een goed geslaagde opknapbeurt.
Tenslotte een eerder gemist steentje in de Haarlemse Schroeder van der Kolkstraat.

Er ligt nog achterstand vanuit 2017 te wachten, de eerste resultaten uit Rotterdam zijn geplaatst op 15 januari.
Op dezelfde dag is ook een steen opgenomen uit de studiocollectie van wijlen Hans 't Mannetje, de steen zit in Lange Niezel 29 in Amsterdam.
We ronden af met een inzending van na de jaarwisseling, twee foto's van recente polychromeringen aan de Nieuwe Uilenburgerstraat in Amsterdam.

Het begint bijna traditie te worden om het jaar te beginnen met het verwerken van de gemeentelijke herindelingen die op 1 januari van kracht zijn geworden, die van 2018 zijn op 8 januari doorgevoerd.
Voor ons betreft het dit jaar de Groningse steden of dorpen Bourtange, Sellingen, Ter Apel en Zuidbroek.
In Friesland gaat het om Achlum, Bozum, Cornjum, Franeker, Itens, Jelsum, Sexbierum, Wieuwerd en Zweins, die een andere gemeentenaam kregen.
In Gelderland is het beperkt gebleven tot Pannerden en Tolkamer.

We zijn het nieuwe jaar begonnen met de thema-pagina: 'Goed Voornemen'. Daartoe zijn alle gevelstenen en snijramen bij elkaar gebracht die iets van doen hebben met tabak en roken. Misschien inspireert het iemand tot een gezondere leefwijze. Om de overige slechte gewoonten niet helemaal te vergeten is er ook een snijraam tegen drankmisbruik geplaatst. Het belangrijkste doel van de thema-pagina blijft echter het geven van een andere selectie dan alleen op plaatsnaam en adres.