resultaten van  2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 20112010 - 2009 - 2008  - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2017

laatst aangevuld   12-05-2017

Datum  Wijziging
mei 2017

Op 12 mei zijn twee wapenstenen toegevoegd aan het bestand van het Gelderse Well.
De dag ervoor kon de omschtijving van een wapensteen aan de Leidse Doezastraat gecorrigeerd worden; altijd blij als er mensen met dit soort detailkennis bijdragen aan de website.

In Bergen op Zoom ontbraken nog verscheidene afbeeldingen bij reeds bekende adressen. Gelukkig is in die lacune op 5 mei voor een groot deel voorzien door plaatsing van 5 nieuwe foto's.
Een aanwinst, maar daarbij ook een puzzel, want de symboliek van een van die gevelstenen is ons nog niet geheel duidelijk.

april 2017

We ronden de maand ook af met aanwinsten uit Limburg, allemaal uit de gemeente Horst aan de Maas. Het betreft de dorpen Broekhuizen, Broekhuizenvorst en Sevenum, alle dorpen zijn nieuw in de Kerninventarisatie. De gapersteen uit Sevenum is (uiteraard) ook opgenomen op de speciale gaper-pagina's.

Op 29 april zijn er twee uitbreidingen uit Limburg: Hoensbroek (2 foto's) en Eygelshoven.

In Amsterdam is een aantal foto's vervangen door grotere en betere exemplaren; het eerste deel is op 20 april geplaatst.
Het is altijd weer een verrassing om te zien hoe en hoeveel stenen in die stad worden opgeknapt.

De evangelist Sint Lucas staat al jaren in een gevel in Geleen, sinds 18 april is hij ook te zien op de gevelstenenwebsite.

De webpagina van Margraten is uitgebreid met zes foto's van gevelstenen; ze zijn geplaatst op 17 april.

Op 16 april is het Limburgse dorp Eygelshoven met stip binnengekomen: direct een negental foto's in deze nieuwe aanwinst binnen de Kerninventarisatie Gevelstenen.

De paasdagen beloven minder mooi te worden dan gehoopt, een goede gelegenheid om de opgelopen achterstand weg te werken. Er zijn op 15 april tekstcorrecties en betere foto's geplaatst in Amsterdam, Kortenhoef en Vreeland.

De eerste aanvulling in deze maand noteren we op 5 april: er zijn twee extra wapenstenen ontdekt in Nieuwkuijk.

maart 2017

De bovenlichtenpagina van Den Haag is op 30 maart met 7 afbeeldingen uitgebreid.

Er zijn op 29 maart twee nieuwe plaatsen toegevoegd aan onze Kerninventarisatie Gevelstenen. Beide liggen in het noorden van Nederland, het gaat om het Drentse dorp Emmer-Compascuum en de Groningse stad Winschoten.

De pagina van Tilburg is op 28 maart verrijkt met twee nieuwe afbeeldingen, slechts een daarvan is een nieuw ontdekte steen, de ander betreft een duidelijker afbeelding.

Op 25 maart is een dozijn foto's geplaatst in de bestanden van Den Haag. Voor een deel betreft het vervanging door een kwalitatief beter en/of groter exemplaar, maar vijf stenen waren nog niet eerder te zien op de website.

Er zijn niet alleen nieuwe aanwinsten te melden, soms worden we ook verrast met foto's uit een voor ons onmogelijke hoek. Zo stuurde de overbuurman van het Foreestenhuis in Hoorn een foto genomen vanaf een bovenverdieping van zijn huis. Zo'n plaatje krijg je nooit vanaf de straat.
Gelijkertijd is op 24 maart ook van een andere steen een betere afbeelding opgenomen.

Iedere keer weer worden we verrast met nog een nieuwe vondst in een van de buitenwijken van Haarlem, ditmaal een leuk, eenvoudig steentje aan de Obistraat. De foto is geplaatst op 23 maart.

In Den Helder kwamen een paar foutieve huisnummers voor, die zijn op 22 maart verbeterd.
Gelijkertijd is een van de onduidelijke foto's vervangen door een scherper exemplaar.
In 's-Hertogenbosch is een steen opgeknapt en ook daarvan voegen we een afbeelding toe.

Omdat Scheveningen nog geheel ontbrak in onze inventarisatie is op 21 maart een nieuwe pagina aangemaakt met direct al een vijftal gevelstenen daar.
Er schijnen er nog meer te zijn, dus we houden ons aanbevolen voor inzendingen.

Op 20 maart zijn de twee naamstenen in de zijgevel van het Amsterdamse Krasnapolsky op onze website verhuisd van de Pijlsteeg naar Dam 9. Met de stenen zelf is natuurlijk niets gebeurd, we hebben er nu wel betere foto's van kunnen plaatsen.
Aansluitend is in Amersfoort een sluitsteen toegevoegd en een slechte kleine foto vervangen door een beter exemplaar

Na een vervelende computercrash kostte het enige tijd om alles weer op orde te krijgen. Op 19 maart is de eerste inzending van deze maand geplaatst, we hopen snel de achterstand in te lopen.
De aanwinst bevindt zich in Velsen-Zuid.

februari 2017 Op 27 februari is een aantal tekstuele verbeteringen aangebracht bij de plaatsen Utrecht, Terneuzen, Goes en Brielle; het is blijkbaar nog niet de tijd van het jaar voor veel nieuwe ontdekkingen.
We hopen dat het voorjaar snel aanbreekt met beter licht en betere temperaturen.

Op 26 februari is een uitbreiding in de Amsterdamse Kinkerstraat geplaatst

De nieuwe maand is weer begonnen met een aardig aantal inzendingen. Op 8 februari zijn ze verwerkt, het betreft het Limburgse dorp Posterholt dat nieuw is in onze collectie en aanvullingen en correcties in Schardam (NH).
In de stad Utrecht weten we inmiddels meer over de voorstelling aan de Weerdzijde en in de gelijknamige provincie kunnen we een nieuw dorp opvoeren: Nieuwer Ter Aa waar ook een gevelsteen is aangetroffen.

januari 2017 Een nieuwe ontdekking uit Ermelo is gelijkertijd verwerkt met twee nieuwe links naar achtergrondverhalen over de Burcht in Leiden, namelijk op 29 januari.

De inzendingen van de afgelopen dagen zijn verwerkt op 28 januari. Het betreft gevelstenen aan de Amsterdamse Amsteldijk, in de Lauwerecht in Utrecht en aan de Weerdsingel Oostzijde in dezelfde stad. 
In Helmond is een datering aangepast en er is een tweetal stenen uit Parijs aan de website toegevoegd.

Op 15 januari is de opbrengst van de voorgaande week op de website gezet. Het gaat ditmaal om de plaatsen Berkel en Rodenrijs, Dwingeloo, Haarlem, IJmuiden en Zoeterwoude-Rijndijk.
Dwingeloo en Zoeterwoude kwamen nog niet eerder voor in onze bestanden.

De collectie gevelstenen in het Limburgse Mechelen is in één klap met 6 stenen uitgebreid. De foto's zijn op 6 januari op de website gezet.

In het Limburgse dorp Partij-Wittem is een nieuw ontdekte oude gevelsteen geplaatst op 5 januari; in het nabijgelegen Mechelen is een snijraam aan de collectie toegevoegd.

De jaarlijkse gemeentelijke herindelingen zijn verwerkt op 4 januari, het blijft dit jaar beperkt tot de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel die zijn samengevoegd tot de nieuwe gemeente Meierijstad. De oude kernen blijven overigens ongewijzigd in onze bestanden staan, alleen verandert de gemeente waar ze onder ressorteren.

Op 3 januari zijn enige nieuwe of verbeterde foto's geplaatst na een bezoek aan het Westfries Museum aan de Rode Steen in Hoorn. Zowel op het gebied van gevelstenen als bij het houtsnijwerk kwamen we verrassingen tegen.