resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt nog voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2016

laatst gewijzigd   16-02-2024

Datum Wijziging
december 2016 Als allerlaatste is op 31 december een serie stenen opgenomen op een binnenplaats van de Antwerpse Vrijdagmarkt. Daarmee besluiten we een succesvol 2016 en we wensen iedereen traditioneel een steengoed 2017.

Op 27 december zijn nog vier verrassende vondsten te melden uit Haarlem: Olycanstraat, Rollandstraat, Roosveldstraat en Voorzorgstraat.
Vanuit Enkhuizen zijn we geattendeerd op een serie reliëfjes die lijken op gevelstenen, ze zijn helaas niet geplaatst als individuele huismerken, maar als groep in een kunstproject. Toch aardig genoeg om als aparte serie naar te verwijzen. Ze zijn te vinden in de zijgevel van een flat aan de Meester Fluitmanstraat.

Aan het einde van het jaar wordt nog een eindspurt ingezet; we hebben vlak voor kerst nieuwe aanwinsten in Den Haag (Wagenstraat), in Amsterdam (Gravenstraat), in Aardenburg (Weststraat, opgeknapte steen en een adrescorrectie), en een in Sluis (na restauratie).

Op 10 december is eindelijk de klus afgerond van het plaatsen van miniatuurtjes en links naar de achtergrondinformatie van de gevelstenen in het depot van het Rotterdam Museum. Jammer dat zoveel prachtige stenen niet meer dagelijks zichtbaar zijn. Het voordeel is dat je nu droog en warm in eigen huis kunt genieten van de plaatjes en de verhalen over de Rotterdamse gevelstenen. Een aanrader!

Op 7 december is een nieuwe foto geplaatst bij de voormalige Amsterdamse Melk Inrichting aan de Prinsengracht aldaar, we hebben er ook een linkje bij geplaatst naar de achtergrondinformatie.

Op 4 december is de afbeelding van een gevelsteen in De Steeg vervangen door een scherpere foto, maar in Delft is een nieuwe gevelsteen aan de collectie toegevoegd. Helaas . . . niet te zien vanaf de openbare weg.

Het gebeurt niet alle dagen dat een foto aan de gaper-collectie wordt toegevoegd, op 3 december kunnen we er zelfs drie melden: eenmaal in Groenlo en twee in Haarlem.
Bij het opnemen van linkjes naar achtergrondinformatie over de gevelstenen in Brielle bleken we drie foto's te missen. Vanuit die stad kregen we prompt de foto's aangeleverd, zodat ook Brielle weer up-to-date is.

De plaats Noordwijk is uitgebreid met afbeeldingen van enkele oude en een nieuwe gevelsteen.
In Groenlo is de wapensteen in het oude raadhuis opgeknapt, de foto staat sinds 2 december op de website.

november 2016 Op 30 november is een aantal tekstuele correcties doorgevoerd op verschillende pagina's van meerdere steden. De rest van de achterstand kan hopelijk volgende maand worden weggewerkt.

Door omstandigheden kon er een tijdlang niet aan de website worden gewerkt. We doen ons best om de achterstand zo spoedig mogelijk in te lopen.
Die achterstand bestond onder andere uit een groot aantal links naar resultaten van het onderzoek naar de herkomst van gevelstenen dat door de Werkgroep Gevelstenen Brielle wordt uitgevoerd.

Drie reliëfs in de Haarlemse Hannie Schaftschool zijn in kleur gezet en daardoor begrijpelijker voor de kinderen van de naschoolse opvang. De nazaten van beeldhouwer Mari Andriessen zijn er niet blij mee, u moet zelf maar oordelen over het resultaat. De mening van de kinderen laat zich gemakkelijk raden . . . .
Adres: Cornelis van Noordestraat 15 in Haarlem.

oktober 2016 Op 31 oktober is de foto geplaatst van de papegaai  die vroeger in de Amsterdamse Haarlemmerstraat zat en nu een plek heeft gevonden in Diemen. De steen ziet er weer uit als nieuw en heeft ook een nieuw jaartal gekregen, maar gelukkig is het oude jaartal nog wel zichtbaar.

Op 27 oktober is weer een aantal miniaturen toegevoegd aan de verzameling gevelstenen in Rotterdam. Daarnaast staat zoveel mogelijk een link naar de interessante informatie op de website van het Museum Rotterdam aan het Rode Zand.
Er moeten er nog meer volgen, die staan nu nog bij het oude adres vermeld Korte Hoogstraat.

Een verbeterde foto in Eindhoven en een aanvulling op de gevelstenencollectie van Aardenburg zijn de mutaties van 26 oktober.

In het voormalige waaggebouw in Eindhoven staat het stadswapen; opvallend is dat de stukken (leeuw en drie posthoorns) van het wapen verdeeld zijn over de zijstukken van de naamsteen.
De foto is geplaatst op 24 oktober.

In Nijmegen zijn twee wapenstenen ontdekt aan de Krayenhoffkazerne, ze zijn geplaatst op 22 oktober.
Gelijkertijd zijn er ook drie nieuwe plaatsen aan de Kerninventarisatie Gevelstenen toegevoegd, het betreft Barendrecht (ZH), Bunnik (Utrecht) en Geijsteren bij Venray in Limburg.
Horst aan de Maas (ook in Limburg) en Wijk bij Duurstede (Utrecht) zijn ook elk met één steen uitgebreid.

Op 21 oktober is toelichtende tekst geplaatst bij de reliëfs in Amersfoort waarvan 4 dagen geleden de foto's geplaatst zijn. Leuk om de achtergrond te weten.
In Amsterdam is een nieuwe ontdekking aan de Tweede Oosterparkstraat opgenomen.

In het voormalige Koetshuis aan het Haarlemse Klein Heiligland zijn tijdens een restauratie van het paardenhoofd ook de beide oren weer aangebracht. Een knap staaltje werk! De recente foto is geplaatst op 20 oktober.
Al jaren staat De Gouden Eikel vermeld in het overzicht van gevelstenen in Aardenburg. Nu er eindelijk een foto van is blijkt het alleen een jaartalsteen te betreffen in het woonhuis dat hoorde bij de bierbrouwerij aan de Brouwerijstraat.
Een oplettende volger attendeerde ons tenslotte op een aantal foutieve of ontbrekende teksten aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

Delft is in 2016 verrijkt met een nieuwe gevelsteen aan de Koornmarkt naar een historisch motief. De foto is geplaatst op 19 oktober.

De pagina van Eindhoven is op 18 oktober verrijkt met een nieuwe vondst aan de Limburglaan, opmerkelijk dat zo'n groot reliëf nooit eerder is opgevallen.
In de Amsterdamse Barndesteeg is een dubbele vermelding verwijderd en aangevuld.
Altijd goed dat anderen kritisch meekijken en de afwijkingen dan ook nog melden. Dat is de enige manier om het aantal fouten te minimaliseren.

Op 17 oktober is het Belgische plaatsje Beervelde met een wapensteen geïntroduceerd in de Kerninventarisatie.
In Amsterdam is een reliëf met het stadszegel opgenomen dat zich bevindt aan een brug aan de Amsteldijk.
In de kademuren van een aantal grachten in Amersfoort is een zevental gevelstenen ontdekt, we zijn benieuwd of ze enige relatie hebben met de omringende bewoners of dat er een ander verhaal bij hoort. Voorlopig lijken de uitbeeldingen weinig met elkaar te maken hebben. Omdat locatie moeilijk exact aan te geven is zijn ze opgenomen aan het einde van alle straatnamen.

In Haarlem is de restauratie van de wolf met het lam vorige maand afgerond, de foto daarvan staat sinds 16 oktober bij het Klein Heiligland samen met de foto van voor de restauratie. Een prachtig resultaat!
In Amstelveen zijn aan de Noordzijde van de Amsteldijk twee ontdekkingen ingevoerd.

Op 15 oktober is een modern ogende steen met de afbeelding van een lang uitgestorven functie op de website geplaatst. De gevelsteen bevindt zich in Loosdrecht.
Aan beide reliëfs in Spijkerboor is een link gekoppeld die verwijst naar een achtergrondinformatie over de betreffende stenen.

Door allerhande activiteiten buiten de gevelstenen-wereld is er tussen 23 september en 15 oktober nauwelijks gelegenheid geweest om de Kerninventarisatie Gevelstenen bij te werken. De ingezonden informatie ligt op een grote stapel, die we vanaf half oktober gaan wegwerken. Excuses voor de langdurige stilte.

september 2016 Op 23 september is de foto van de gevelsteen met twee meerminnen op Tholen vervangen door een betere versie en de naastgelegen jaartalsteen is erbij geplaatst. Ook in Rockanje kon de datering worden toegevoegd dankzij een extra steen.
In Zuidland (op Voorne-Putten) is een nieuwe ontdekking aan de collectie toegevoegd.

De prachtig gerestaureerde Delfse Lampetkan is herplaatst aan de Amsterdamse Kleersloot; per abuis is hij pas op 20 september op de website gezet.
Op die dag is ook een aanvang gemaakt met het plaatsen van miniatuurtjes bij de vernieuwde links naar het Rotterdam Museum. Vroeger werd het ons verboden om deze miniatuurtjes te plaatsen, gelukkig is dat beleid veranderd. Nu pas merk je hoeveel oude Rotterdamse stenen er nog bestaan, helaas wel allemaal in depot. De komende dagen zal hieraan verder worden gewerkt.

Op 19 september zijn twee (oude) foto's geplaatst van gevelstenen in de dorpen Albergen en Buurse, beide in Twente. Ze kwamen nog niet voor in de Kerninventarisatie.

De maand is warm begonnen, daardoor weinig beweging aan het gevelstenenfront. Pas op 18 september is een serie adresverbetering bij de Duitse stad Aken doorgevoerd. De komende dagen gaan we de overige achterstand wegwerken.

augustus 2016 Op 26 augustus zijn twee wijzigingen aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal doorgevoerd en is Sint Ursula uitgebreid met het bijbehorende jaartal boven het pportje naar het Begijnhof.

Het dorp Krabbendam bezit een gevelsteen in de schoorsteen van een boerderij; nieuw geplaatst op 19 augustus.
Een wapensteen in Bergen (Noord-Holland) is ook die dag een de collectie toegevoegd.

De pelikaan aan de Haagse Berkenbosch Blokstraat is geplaatst op 15 augustus.

Op 14 augustus kon de tekst op de pagina van Bad Bentheim (Duitsland) worden aangevuld en verbeterd.
Verder is de collectie stenen aan de buitenzijde van het Rijksmuseum ordelijker weergegeven, binnenkort zullen verscheidene afbeeldingen worden vervangen door betere exemplaren.

Op 12 augustus zijn weer twee stenen toegevoegd; ze zijn te vinden aan de Herman Gorterweg in Amsterdam.

Er is op 10 augustus een uitgebreide controle afgerond op defecte of ontbrekende links binnen de website. Het was nodig, want in de volgende plaatsen van de Kerninventarisatie Gevelstenen waren een of meerdere elementen niet benaderbaar: Edam, Eindhoven, Enkhuizen, Schoonhoven, Sliedrecht, Warns en Westbeemster. Ook bij de Deense plaatsen Horsens en Kopenhagen zijn foutjes gedetecteerd evenals bij Luik in België. Bij de collectie Bovenlichten en Snijwerk zijn er nieuwe objecten te zien  in Bergambacht, Heerenveen en 's-Hertogenbosch.
Al deze foutjes zijn verholpen, mocht u meer missers ontdekken, dan horen we dat graag.

Op 9 augustus zijn in onze verzameling opgenomen de hoekstenen aan de Herman Gorterweg in Amsterdam die enige tijd geleden (gedeeltelijk) konden worden vernieuwd.

De groei van de Kerninventarisatie gaat soms met sprongen, dan weer met kleine stapjes. Op 7 augustus is er één aanwinst, gevonden aan de Amsterdamse Herman Heijermansweg.

Op 6 augustus is de Deense plaats Ribe uitgebreid met twee zeer oude stenen en is de plaats Haderslev, ook in Denemarken, toegevoegd. Er kan nog een kleine adrescorrectie plaatsvinden.

Twee uitbreidingen zijn geplaatst op 5 augustus. Ze zijn verdeeld over Haarlem (Jan van Krimpenweg) en Amsterdam (Apollolaan).

Op 2 augustus is een vijftal gevelstenen toegevoegd aan de pagina van de Deense stad Kolding.

Op de eerste dag van de maand zijn er al wel nieuwe inzendingen, maar we beginnen toch met een restantje van juli. Aanwinsten zijn er in de Nederlandse plaatsen Wormerveer en in Oud-Vossemeer. In België zijn er twee nieuwe ontdekkingen in Namen te melden.

juli 2016 We ronden de maand af met twee restauraties (Zandhoek, Amsterdam en Houtmarkt, Haarlem) en de introductie van een nieuw dorp met een gevelsteen: Luttenberg in Overijssel. We zijn benieuwd of iemand daar een betere beschrijving bij weet.

Op 30 juli is de Zweedse plaats Linköping toegevoegd en is Stockholm met een drietal stenen uitgebreid.

Er bleken verscheidene fouten of dubbelingen voor te komen in de gemeente Zaanstad veroorzaakt door het onzorgvuldig hanteren van de grenzen tussen Wormerveer, Koog aan de Zaan, Zaandijk en Zaandam. Dat is op 29 juli rechtgetrokken waarbij ook nog een nieuwe steen is toegevoegd.

In Koog aan de Zaan is een gevelsteen toegevoegd op 22 juli en in Woerden zijn slechte afbeeldingen van stenen in het vorige stadhuis vervangen door betere afbeeldingen.

Op 19 juli introduceren we het Limburgse dorp Mechelen met een mooie nieuwe gevelsteen.

In Amsterdam zijn een viertal gevelstenen ontdekt die nog niet op de website stonden.  Op 15 juli voegen we ze met plezier toe. Ook Heemstede is op die dag met een leuke steen uitgebreid.

Het nieuws van 11 juli betreft een nieuwe vondst in Goes en twee nieuwe afbeeldingen in Zaandam.

In Amsterdam is een steen aan het Muntplein toegevoegd en in Oirschot kunnen vanaf 10 juli twee nieuwe aanwinsten worden genoteerd.

Op 9 juli is de Deense stad Ribe in de collectie opgenomen en kon in Faaborg (ook Denemarken) een steen worden toegevoegd en een nog onbekend adres worden opgegeven.

De Limburgse dorpen Boukoul en Herten (beide onderdeel van de gemeente Roermond) zijn op 7 juli als nieuwe plaatsen in de Kerninventarisatie opgenomen. De serie is op 8 juli aangevuld met het dorp Swalmen in dezelfde gemeente.

Op 6 juli is Zweden verder aangevuld met de hoofdstad Stockholm en twee kleinere plaatsen: Trollhättan en Vänersborg. Daarmee is in een keer het land Zweden stevig op de gevelstenen-kaart gezet.

De achterstand van de afgelopen weken wordt nu langzaamaan weggewerkt. Er zijn daardoor op 5 juli aanwinsten te melden in Den Haag (2x) en in Leiden.
In Leeuwarden is een doublure verwijderd op aangeven van een van de trouwe kijkers.

Op 4 juli is een verse ontdekking in Hellendoorn geplaatst.
Ook Zweden is verder uitgebreid, de plaatsen Kalmar en Malmö zijn opgenomen met elk een respectabel aantal gevelstenen.

De Zweedse plaatse Älmhult en Göteborg zijn op 3 juli als de eerste twee Zweedse plaatsen geupload. Binnenkort volgen er nog een paar plaatsen uit dat land.

mei 2016 Op 14 mei is de foto geplaatst van de zeer geslaagde restauratie in de Amsterdamse Dirk van Hasseltssteeg.

De pagina's van Delft en Vogelenzang zijn op vrijdag de 13e mei uitgebreid en aangepast met betere gegevens.

Op de avond van 4 mei is de themapagina over strijd, oorlog, verzet en bevrijding geplaatst.

Vanwege de komende thema-pagina is een aantal afbeeldingen verspreid over diverse plaatsen, vervangen of verbeterd. Daarbij konden we veelal putten uit de eigen collectie.

april 2016 Op de eerste dag van de maand april zijn de laatste restjes van de maand maart weggewerkt. Het gaat om twee ontbrekende foto's in Eindhoven.

Pas op Koningsdag, 27 april, is er nieuws te melden: Elburg en Hattem zijn verbeterd en uitgebreid op het gebied van bovenlichten, in Hattem konden we alleen gevelstenen opnemen in hogere resolutie.

Op 28 april is een viertal nieuwe gevelstenen opgenomen in de collectie van Harderwijk.

Foto's van hogere resolutie in Naarden, maar ook uitbreidingen vlak in de buurt: in Huizen een viertal nieuwe stenen en van een aantal is op 29 april ook een grotere versie geplaatst.

Op 30 april is het overgrote deel van de foto's uit Bussum vervangen door betere exemplaren. Daarbij zijn ook enkele stenen toegevoegd, die daarvoor nog onontdekt waren.

maart 2016 Via een oud boek is aan de Amsterdamse Breitnerstraat ook een steen ontdekt, sinds 26 maart staat er een foto van op onze website.

Het is niet altijd gemakkelijk om in een bomenrijke omgeving een gevelsteen te ontdekken, toch is er weer een nieuwe aanwinst in Bloemendaal; deze is in de website opgenomen op 24 maart.

In deze tijd van het jaar groeit de website met kleien stapjes, op 21 maart is een aanwinst te melden uit Muiderberg. Aansluitend is ook de steen aan de Zaaiersweg (Heilige Familiekerk) in Amsterdam geplaatst.

Op 16 maart is een gevelsteen toegevoegd uit de Amsterdamse Archimedesweg.

De webpagina van Antwerpen is op 9 maart grondig op de schop gegaan. Resultaat van 55 nieuwe foto's waaronder die van 32 niet eerder opgemerkte objecten. In een vroegere fase waren al eens verscheidene topgevelbeelden opgenomen die fungeerden als naamgever van het pand. Nu hebben we waar mogelijk die namen er ook bij vermeld. De gevelstenen zitten werkelijk verspreid over de hele stad.

Een niet eerder opgemerkt alliantiewapen uit Middenbeemster is op 3 maart aan onze collectie toegevoegd. Gelijktijdig zijn de postcodes, die allemaal ontbraken, vermeld.

Op 2 maart is van een vijftal nieuw ontdekte gevelstenen een foto geplaatst, ze zijn verdeeld over Amsterdam, Haarlem, Heemstede en Santpoort-Zuid. Het zijn allemaal inzendingen uit de vorige maand.

februari 2016 Bij een uitbreiding binnen de gemeente Bloemendaal bleken niet alle adressen in de juiste plaats te zijn opgenomen; daarnaast zijn de postcodes toegevoegd. We hopen dat vanaf 28 februari Bloemendaal, Overveen en Santpoort-Zuid weer correct zijn gevuld.

De collectie van Eindhoven is op 27 februari uitgebreid met een tiental nieuwe foto's. Er komt nog wel meer, maar het weer werkt niet altijd mee. Niet zo gek in deze tijd van het jaar.

Op 19 februari zijn twee stenen bijgeplaatst, de eerste in Nijmegen en de andere in Lochem.

De collectie van Beverwijk is op 18 februari met één foto uitgebreid en die in Nijmegen zelfs met een tiental.
Bij Bruinisse is de plaatsing van de foto's in overeenstemming gebracht met de werkelijke situatie.

Op 17 februari is van de Amsterdamse Korte Leidsedwarsstraat een gevelsteen aan onze verzameling toegevoegd.
Nieuw is de plaats Driehuis in Noord-Holland waar ook een gevelsteen is ontdekt.

De maand is al een eind op weg als we de eerste wijzigingen op de website kunnen melden. Op 12 februari zijn tekstuele wijzigingen (omschrijving/adres) aangebracht op de pagina's van Assen en Hellendoorn.
Op 13 februari is ook een aantal gevelstenen toegevoegd in Nijmegen en in het Noord-Hollandse Opmeer.

januari 2016 De maand is afgerond met een serie mutaties in Wijchen, Zevenaar, Zoelen en Zutphen. Soms ging het om futiliteiten, andere keren om serieuze adresfouten en er zijn zelfs een paar nieuwe afbeeldingen toegevoegd.

Op 30 januari is een tweetal wapenstenen aan het bestand van Bruinisse toegevoegd.

We hebben het overlijden van Herman Souer enige dagen gememoreerd op de startpagina.
Hij heeft veel betekend voor de popularisering van gevelstenen in Nederland.

Een mooie nieuwe pinguïn kijkt uit over het Haarlemse Spaarne; de foto is geplaatst op 16 januari. Ook aan de pagina van Castricum is een afbeelding toegevoegd.

Op 13 januari is het bovenlicht van het oude stadhuis van Nieuwpoort (ZH) verplaatst van de gevelstenenpagina naar de snijramenpagina. Dit is gebeurd in het kader van een uitgebreide controleronde over de plaatsnamen beginnend met N t/m Z. De komende tijd zullen meer pagina's gecontroleerd worden.

Al op 12 januari kunnen we drie nieuwe stenen in Arnhem melden, daarnaast hebben we een foto van een opnieuw gepolychromeerde steen in Volendam. Tenslotte zijn er verbeteringen in Hattem en Nunspeet aangebracht.

De (voorlopig) laatste wijzigingen zijn geplaatst op 8 januari, het betreft kleine aanpassingen en uitbreidingen in Joppe, Nederhemert en Nijkerk.

Op 7 januari is de spelling van de Friese gemeentenaam De Friese Meren aangepast aan de wens van de locale bevolking. Verder is van een groot aantal plaatsen de layout gecontroleerd en konden we van een aantal gevelstenen het adres terugvinden.
Ondanks hulp uit de plaats zelf is het echter nog niet gelukt om de gevelsteen uit Spakenburg te localiseren.

De laatste achterstand van 2015 is weggewerkt op 6 januari, gelijktijdig met de eerste aanwinst van 2016. De gevelstenen zijn te bewonderen in Harderwijk en Vries, de laatste plaats is nieuw in onze verzameling.

In Haarlem is een nieuwe gevelsteen geplaatst en is een iets oudere ontdekt; in Amsterdam is een gevelsteen gerestaureerd en in Leeuwarden is een naamsverklaring bij een wapensteen gevonden. Al deze wijzigingen zijn in de website opgenomen op 5 januari.

Het vervolg is op 4 januari met Elburg, Hattem en 's-Heerenberg.

Op 3 januari zijn er nog geen nieuwe inzendingen binnen, maar er ligt nog wel een stapeltje uit de laatste paar dagen van 2015. Dit resulteert in wijzigingen en/of aanvullingen bij de volgende plaatsen: Doetinchem, Harderwijk, Heilig Landstichting en Hoenderloo.

Het is al bijna traditie om direct na de jaarwisseling de gemeentenamen aan te passen op de gemeentelijke herindeling. Het betreft dit jaar de pagina's van Bussum, Middelie, Muiden, Muiderberg, Naarden en Schardam. Buiten de provincie Noord-Holland is het dus rustig gebleven.

Uiteraard wensen we aan het begin van dit kersverse jaar al onze bezoekers een voorspoedig 2016 toe.