resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt nog voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2014

laatst gewijzigd   16-02-2024

Datum Wijziging
december 2014 Op 31 december hebben we het jaar afgerond met het aanpassen van alle gemeentenamen aan de wijzigingen die het gevolg zijn van de gemeentelijke herindelingen die op 1 januari 2015 van kracht worden.
Uiteraard zijn de plaatsnamen van de dorpen en steden zelf niet gewijzigd.

De themapagina over de postbezorging leverde als reactie een verwijzing op naar een postduif in Haarlem, die al op de website stond, maar die we over het hoofd hadden gezien.
In Eindhoven zijn op 28 december drie nieuwe foto's geplaatst, het leuke is dat in het Eindhovense wapen ook drie posthoorns voorkomen. Die zijn niet aan de posterijen ontleend maar aan de Graven van Horne. Het is jammer det graffitikunstenaars soms zo weinig respect hebben voor het artistieke werk van anderen, we hebben de effecten van het overspuiten maar beperkt kunnen camoufleren.
Nog steeds ontbreekt van een groot aantal Eindhovense stenen een fatsoenlijke foto, de verwijzingen maken dat (gedeeltelijk) goed.
Tenslotte is aan Zwolle een oude foto toegevoegd van een ontbrekende steen aan de Groeneweg die inmiddels in een kleur is gezet.

In Alkmaar is een sterk verwaarloosde steen mooi opgeknapt bij de renovatie van het hele pand aan de Vogelezang, de nieuwe foto is geplaatst op 22 december.

Op de kortstse dag is het Noord-Hollandse dorp Westwoud aan de Kerninventarisatie toegevoegd, direct met drie gevelstenen.
Op de tweede pagina van Leiden is een groot aantal verwijzingen geplaatst naar de achtergrondverhalen die de locale vrijwilligers van de Werkgroep Geveltekens hebben bijeengebracht.
Ook de fotoverzameling van Franz Immoos met Amsterdamse Gevelstenen is (na lange tijd) weer toegankelijk via de pagina met links.

Door de nieuwe themapagina is er wat achterstand opgelopen in de verwerking van nieuw geleverde informatie. Het heeft zodoende tot 20 december geduurd voor de nieuwe aanwinst in de Marsstraat in Haarlem is geplaatst. Dat was meteen een aanleiding om heel Haarlem te controleren en op ettelijke plaatsen te verbeteren en meteen alle ontbrekende postcodes aan te vullen.

15 december is een grotere foto in Leeuwarden geplaatst, maar het is vooral de dag dat de nieuwe themapagina het licht ziet. De voorbereiding heeft wat tijd gekost, daarna gaan we de opgelopen achterstand wegwerken.

De Werkgroep Geveltekens in Leiden doet veel speurwerk naar de herkomst van de plaatselijke gevelstenen en de panden waarin ze zich bevinden. Wij zullen, in goed overleg met hen, een koppeling naar veel van die informatie leggen. Op 10 december hebben we op onze eerste Leiden-pagina deze links aangebracht.

Het cadeautje van sinterklaasavond bestaat uit een tiental bovenlichten in Dordrecht. De foto's lagen stoffig te worden vanaf de clubdag in mei. Ze hebben nu hun verdiende plek op de website gekregen.

november 2014 Op de valreep, de laatste dag van november, toch weer een paar uitbreidingen. De nieuwe vondsten zijn uit Akersloot en Landsmeer.

Dat we nog steeds niet alle gevelstenen in Nederland 'gevangen' hadden blijkt weer op 26 november als we nieuwe aanwinsten kunnen melden in Assendelft en de nieuwe plaats Benningbroek.

De update van het noordelijke deel van de Amsterdamse Jordaan is afgerond op 25 november. Wijzigingen zijn aangebracht in straten met beginletters N t/m W.

Op 23 november zijn foto's geplaatst van de twee gerestaureerde dorpsgezichten aan de Amsterdamse Haarlemmerdijk. Het contrast met vroeger is indrukwekkend!

Twee nieuwe en één verbeterde foto van gevelstenen in Vlissingen zijn geplaatst op 22 november.

Kleine verbeteringen in zowel het plaatje als het bijbehorende praatje zijn op 21 november verwerkt in Haarlem (Antoniestraat) en in Monnickendam (Zuideinde).

Op 18 november is weer een aanzienlijk aantal foto's van gevelstenen in de Amsterdamse Jordaan vervangen of uitgebreid. Vaak naar aanleiding van een restauratie, soms een vervanging en de moderne middelen maken vaak kwalitatief veel betere foto's mogelijk. Deze keer gaat het om de straten met beginletters G t/m M.

Op 15 november plaatsen we twee oude, maar mooi onderhouden gevelstenen in 's-Graveland. Een voorstelling van een kousenwasser kwamen we nog niet eerder tegen.

Het gevelstenenbestand van de stad Heusden is op 11 november geactualiseerd met enkele foto's van hogere resolutie en het verbeteren van enkele storende adresfouten. Het nabij gelegen Elshout is een nieuwe aanwinst in de Kerninventarisatie met een mooi onderhouden steen.
Beide plaatsen verdienen ook hun plek in de bovenlichten- en snijramencollectie.

Op 5 november plaatsen we twee nieuw ontdekte gevelstenen en hebben we een twintigtal foto's vervangen door exemplaren van hogere resolutie. Alles weer in de Jordaan, nu beginletters D en E.

Een wandeling door de Amsterdamse Jordaan leverde een flink aantal foto's op van opgeknapte gevelstenen. De resultaten in straten met de beginletters A en B zijn op 2 november geplaatst.
Aan de Buiten Brouwersstraat wisten we zelfs een niet eerder geplaatste ketel op de prent te krijgen.

oktober 2014 Naar aanleiding van twee verrassende foto's van gevelstenen in Eindhoven, die we plaatsen op 24 oktober, zijn we op internet verder gaan zoeken en is een hele verzameling stenen ontdekt waar we nog nooit een foto van hadden ontvangen. Een uitdaging voor liefhebbers uit Noord-Brabant?

Op 23 oktober is het bestand van de Belgische stad Damme verrijkt met een nieuwe aanwinst.

Bij de Utrechtse Zoutmarkt staan sinds 21 oktober Herakliet en Demokriet eindelijk beiden afgebeeld op onze website; een van de twee stenen was lange tijd niet afgebeeld.

Van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen ontvingen we weer een viertal foto's van restauraties op verschillende plekken in die stad. Kijk bij Elandsstraat, Oude Looisersstraat, Palmgracht en Prins Hendrikkade voor de resultaten. De foto's zijn geplaatst op 18 oktober.

Een lang ontoegankelijke gevelsteen in Amsterdam is na restauratie herplaatst aan de Eerste Leliedwarsstraat; de foto staat sinds 16 oktober op de website.

Op 15 oktober is de nieuw geplaatste gevelsteen aan de Torrentiusstraat in Haarlem op de website geplaatst, die op 4 oktober was onthuld.

Een heel wazige foto van een serie van drie gevelstenen in Huizen (NH) is op 14 oktober vervangen door twee veel duidelijker foto's.

Bij de Utrechtse straatnamen beginnend met de letter W is een tweetal foto's vervangen door aanzienlijk duidelijker exemplaren; gelijktijdig is als derde foto op 13 oktober een nieuwe gevelsteen geplaatst.

In Heemstede is op 11 oktober een wapensteen aan de collectie toegevoegd.

Op 3 oktober is het gevelstenenbestand van Heiloo uitgebreid met een tweetal stenen.

De maand is begonnen met de plaatsing op 1 oktober van de foto's van een opgeknapte steen in Pieterzijl en van een nieuwe steen in Naarden.

september 2014 De gehele pagina van Medemblik heeft op 29 september een opfrisbeurt gehad na een geslaagde excursie van de VVAG naar die plaats. Een dag later is de bovenlichtenpagina van de stad aan de website toegevoegd.

Op 24 september zijn nieuwe foto's geplaatst bij de volgende plaatsen: Arcen. Grubbenvorst, Lottum en Maasbree (alle in Limburg) en in het Gelderse Well. De laatste drie plaatsen zijn zelfs geheel nieuw in de Kerninventarisatie Gevelstenen.

Op 22 september is een aantal foto's geplaatst bij de al aanwezige lijst met gevelstenen in bezit van het Centraal Museum in Utrecht.

Het Limburgse dorp Tegelen is op 21 september toegevoegd aan de lijst met plaatsen met een of meerdere gevelstenen. Het iets noordelijker gelegen Arcen is uitgebreid met een gevelsteen.

Op 19 september is een nieuwe foto geplaatst van een opgeknapte wapensteen in Culemborg.
Ook is in België het plaatsje Niel opgevoerd met een nieuw ontdekte gevelsteen.

Op 16 september is de snijwerkpagina van Deventer geheel herzien en aangevuld; een twintigtal foto's is vervangen door grotere exemplaren en er zijn vijftien nieuwe objecten toegevoegd. Gelijkertijd zijn er een paar links geplaatst naar relevante achtergrondinformatie.

Zowel de snijramenpagina als de gevelsteneninventaris van Naarden zijn op 12 september aangevuld en (waar nodig) gecorrigeerd en van betere foto's voorzien.

In Amsterdam is van een aantal gevelstenen op 11 september een duidelijker foto op de website geplaatst samen met een aantal nieuwe foto's, het gaat om de Adelaarsweg (hoek Eendenstraat) en het Zwanenplein, alles gelegen in Amsterdam-Noord.

Op 9 september zijn Spijkerboor en Muiden, beide in Noord-Holland, uitgebreid.

Na een korte onderbreking zijn op 8 september weer aanvullingen op de website geplaatst.
In Weesp gaat het om een uitbreiding en in Uitgeest zijn zowel nieuwe stenen geplaatst, alsook noodzakelijke correcties doorgevoerd.

augustus 2014 Op 28 augustus zijn de Oostenrijkse plaatsen Klosterneuburg en Salzburg in de collectie opgenomen met samen een twintigtal foto's. Melk en Wenen hebben gelijktijdig de standaard lay-out gekregen.

Twee nieuwe plaatsen op 22 augustus: Veulen in Limburg en Passau in Duitsland.

Kortenhoef is op 21 augustus verrijkt met twee nieuwe foto's van pas ontdekte gevelstenen.
In Duitsland is de stad Augsburg toegevoegd aan de lijst plaatsen waar we foto's van hebben.

Op 19 augustus is een tweede dorp Waaxens aan de Kerninventarisatie toegevoegd; ditmaal in de gemeente Dongeradeel.
In Utrecht zijn adrescorrecties doorgevoerd en zijn extra links geplaatst naar achtergrondinformatie elders op het internet.

Op 17 augustus zijn verbeteringen doorgevoerd in Utrecht (Neude) en in Monnickendam en op 18 augustus is Oosterwolde gecorrigeerd en Nijeberkoop (beide liggen in Friesland) toegevoegd.

Op 7 augustus zijn correcties aangebracht bij de Amsterdamse Oostenburgergracht en de Prins Hendrikkade.

De themapagina over stoepstenen heeft leuke reacties opgeleverd, een deel zelfs voorzien van verrassende foto's met voorbeelden. Omdat ze feitelijk buiten onze standaarddefinitie van gevelstenen vallen zullen ze geen plaatsje krijgen in de Kerninventarisatie Gevelstenen. Ze zijn echter wel zo leuk dat ik ze niet wil achterhouden.
Ze zijn geplaatst op 5 en 6 augustus en toegankelijk via een nieuwe link onderaan de themapagina.

Sassenheim ontbrak nog steeds in onze collectie gevelstenen, daarin is verandering gekomen op 2 augustus.

juli 2014 Op 31 juli is de themapagina over stoepstenen geplaatst, een fenomeen waaraan we niet eerder aandacht schonken, maar waarvan we verwachten dat het een waardevolle aanvulling op de gevelstenen is.
Vooral Deventer is daarvoor nagezocht en gecontroleerd.

Een eerste versie van de geheel herziene pagina van Deventer is geplaatst op 21 juli. Van heel veel afbeeldingen is nu een betere versie beschikbaar. Een controle moet echter nog plaatsvinden.

De fotoreportage of sfeerimpressie van de excursiedag naar Dordrecht is vanaf 16 juli bereikbaar via het linkje clubdagen op de indexpagina.

Op 14 juli is een serie foto's geplaatst van gapers die zich bevinden in een particuliere collectie in Huissen; van sommige is de herkomst (globaal) bekend van andere (nog) niet.

De gevelsteen D:3 FONTYNE is terug in Amsterdam aan de Lijnbaansgracht en sinds 13 juli ook te zien op onze website.

De Hongaarse plaatsen Boedapest, Pécs en Szentendre zijn op 11 juli geplaatst.
Samen zijn ze goed voor bijna veertig nieuwe 'plaatjes'.

Op 9 juli is Sas van Gent met drie nieuwe stenen opgenomen in de lijst van Nederlandse plaatsen waar zich gevelstenen bevinden.

Als eerste plaats in Hongarije is op 7 juli Sopron opgenomen met een flink aantal gevelstenen, daarmee is maar weer aangetoond dat de lage landen niet helemaal uniek zijn. In hoeveelheid zijn we echter wel wereldkampioen.

Op 6 juli is een gevelsteen in Mook opgenomen die zich binnen in een horeca-etablissement bevindt.
Gelijkertijd is een bovenlicht, dat nog tussen de gevelstenen stond, verplaatst naar een eigen webpagina.
Ook in Leeuwarden is een steen aan de verzameling toegevoegd

Een ontbrekende foto uit Roosendaal is op 5 juli opgenomen in de collectie.

De gevelstenenexcursie naar Dordrecht heeft geresulteerd in een flink aantal verbeteringen en zelfs een enkele uitbreiding van het gevelsteneninventarisatie van die stad. Het resultaat is te zien vanaf 4 juli.
Ook Naarden is verrijkt met een nieuwe, 'kruidige' gevelsteen.

mei 2014 Op 14 mei is een nieuwe steen opgenomen die is geplaatst aan de Palmgracht in Amsterdam. Ook in Sint Anna ter Muiden is een extra gevelsteen aan onze collectie toegevoegd.

Na een rustige start van de maand kunnen we op 10 mei een uitbreiding in Rhenen melden en is Renswoude als nieuwe plaats aan de verzameling toegevoegd.
In Schermerhorn is een foto vervangen door een beter en groter exemplaar.

april 2014 In Assen is een aantal reliëfs uit Rijksmonumenten op 29 april aan de collectie toegevoegd, soms is de grens tussen een 'echte' gevelsteen en een toepasselijk ornament maar moeilijk te trekken.

Uiteraard hebben we op Koningsdag het kroningsthema van vorig jaar weer opgediept, het is te zien bij de vroegere thema-pagina's.

Op 24 april is de wapensteen van het Lloyds-hotel aan de Amsterdamse Oostelijke Handelskade aan onze collectie toegevoegd.

De verzameling Amstelveense gevelstenen is in één klap uitgebreid met 12 nieuw ontdekte reliëfs, ze zijn op 23 april geplaatst op de website.

Vanaf 19 april is een andere bezoekersteller geïnstalleerd. De vorige teller gaf sinds maart problemen, eerst werkte hij niet en toen dat 'gerepareerd' was bleken er, bij het aanklikken van vervolgschermen, vaak pop-ups te verschijnen met daarin vervelende reclame. De onderhouder van de teller kon (en wilde!) daar niets aan veranderen, daarom zijn we na ruim 10 jaar overgestapt op een andere teller.
Die is helaas alleen met een password te bekijken.

Op 19 april is het gevelstenenbestand van Deventer grondig herzien en gecorrigeerd, waarbij van bijna 20 afbeeldingen een beter exemplaar is geplaatst. Maar er blijft aan de Deventer-pagina nog steeds veel te verbeteren.

De Brabantse plaatsen Geertuidenberg en Oosterhout zijn op 17 april verrijkt met nieuw ontdekte gevelstenen en er zijn ook enkele kleine foto's vervangen door exemplaren met hogere resolutie.

Op 16 april is het snijramen-overzicht van Deventer flink uitgebreid en is van een achttal objecten een betere foto geplaatst.

Nieuwe aanwinsten in Bergen (NH) en Marssum (Fr) zijn geplaatst op 8 april. Daarmee is op dat moment alle achterstand weggewerkt. Nu maar hopen op mooi foto-weer als iedereen er weer opuit trekt rond de Paasdagen.

Op 7 april zijn nieuw ontdekte wapenstenen in Horst aan de Maas geplaatst en een verse vondst in de Tulpstraat in Utrecht.

Uit Haarlem ontvingen we foto's van de teruggekeerde steen met de Doelmolen en de bijbehorende tekstlinten.Dank zij de inspanningen van de SGVH zijn de stenen gerestaureerd ennu weer op de oorspronkelijke plaats aan het Wilsonplein aanwezig; vanaf 5 april zijn ze ook op onze website te zien.
De gevelsteensteen Lalla Rookh, die de lege plek had opgevuld, is een paar meter verder herplaatst.

Een vijftal nieuwe stenen in Italië, te weten de plaatsen Lucca, San Gimignano en Siena. Vooral de marmeren stenen in Siena zijn het bekijken waard. Geplaatst op 4 april.

Op 3 april is een nieuw gemelde steen toegevoegd aan Amsterdam (Nieuwe Kerkstraat) en zijn twee stenen in Wognum gerestaureerd.

2 april levert wijzigingen in Sint-Maartensdijk en in Utrecht.

Op 1 april is er een nieuwe foto van de opgeknapte BOUMAN aan de Langestraat en zijn er adrescorrecties bij het Zwanenplein, beide in Amsterdam. Drie nieuwe stenen zijn toegevoegd aan Florence (Italië).

Als gevolg van andere activiteiten is er wat achterstand ontstaan in de verwerking van ingezonden foto's en andere opmerkingen. We gaan die achterstand vanaf 1 april zo snel mogelijk wegwerken.

maart 2014 Sinds 25 maart werkt de bezoekersteller weer, helaas moeten we genoegen nemen met een pop-up reclame af en toe. Sommige browsers kunnen ze blokkeren.

Dordrecht is op 25 maart bijgewerkt: teksten zijn aangepast, sommige foto's vervangen en er zijn zelfs enige nieuwe stenen toegevoegd.

Op 22 maart is de foto van een recent geplaatste gevelsteen in Monnickendam opgenomen en Amsterdam is verrijkt met enige opgeknapte of herplaatste stenen en nieuwe vondsten aan de Stadionweg en in de Zandstraat.

Op 20 maart is een 40-tal achtergrondverhalen over de gevelstenen in de gemeente Alkmaar (dus ook Koedijk en Oudorp) via hyperlinks bereikbaar gemaakt. De links verwijzen naar locaties in de website 'Dit Is Alkmaar'.

Door onbekende oorzaak werkt de bezoekersteller sinds 4 maart niet meer correct. Naar de oorzaak wordt gezocht.

Op 3 maart heeft een flinke uitbreiding plaatsgevonden van de gevelstenencollectie van Nijmegen.

Met de Boekenweek van 2014 in het verschiet hebben we de thema-pagina over dit onderwerp uit 2013 weer toegankelijk gemaakt via de link 'vroegere thema's'.

februari 2014 Het gehele gevelstenenbestand van Maastricht is geactualiseerd, die werkzaamheden zijn afgerond op 28 februari.

De bovenlichtenpagina van Alkmaar is bijgewerkt en uitgebreid op 24 februari.

In Gouda is een aantal stenen uit de collectie van het museum prachtig gerestaureerd, het resultaat is vanaf 19 februari ook op onze website te zien.

De ontbrekende foto's van nieuwe gevelstenen in Hattem zijn op 18 februari geplaatst.
Op de pagina's van Leiden zijn enige links naar de achtergrond-verhalen geactualiseerd.

Op 16 februari is de pagina met snijwerk van Gorinchem gecorrigeerd en uitgebreid. Die dag is ook de gevelstenenpagina van Culemborg, Delft, Gorinchem en Nijmegen verrijkt met een of meerdere nieuwe afbeeldingen. Bij Zwolle is zelfs een nieuwe gaper geplaatst.

In Nijmegen is een gevelsteen ontdekt in het v/m Carmelklooster die aan onze collectie is toegevoegd op 8 februari. In Amsterdam worden komende week twee nieuwe gevelstenen onthuld aan de Nieuwe Uilenburgerstraat die zijn gemaakt door Hans 't Mannetje, ze zijn nu al in de 'voorvertoning' op onze website.

Op 6 februari krijgen we van een bezoeker het ontbrekende adres door van de gevelsteen uit 2012 van Jacobs droom in Deventer en bij Leiden is een link geplaatst naar het verhaal over de Mercuriuskop aan de Breestraat.

De maand is rustig begonnen, er is maar weinig aanwas te melden. Daardoor hebben we wel de gelegenheid om een heleboel oude bestanden door te werken en waar nodig adressen te verbeteren en aan te vullen.

januari 2014 De maand is afgerond met het plaatsen van enige nieuwe foto's bij Maassluis.

Op 30 januari zijn drie dorpen toegevoegd aan de reeks plaatsen met gevelstenen in Nederland: het Friese Heerenveen en de Limburgse dorpen Heibloem en Neer.

Op 29 januari is het gevelstenenbestand van 's-Hertogenbosch uitgebreid en ook is de foto geplaatst van de dobbelstenen in Heeswijk waar we een week geleden om vroegen.

De gevelsteen uit de in 2010 gesloopte basisschool De Ark in Haarlem is gelukkig in 2013 weer herplaatst. De steen zit nu in de hal van de nieuwe school aan de Velserstraat. Foto geplaatst op 25 januari.

In Hattem is in 2013 een reeks nieuwe gevelstenen geplaatst; op 23 januari voegen we een achttal daarvan toe aan de Kerninventarisatie Gevelstenen.

Een aantal gevelstenen aan het Rijksmuseum in Amsterdam is opnieuw gefotografeerd en verder zijn er aanwinsten in Grubbenvorst (nieuwe plaats!), Hardinxveld-Giessendam en Oud Gastel.
In Heenvliet zijn adressen en postcodes verbeterd en op internet ontdekten we drie stenen in een gevel in Heeswijk, daarvan hebben we helaas nog geen foto. Al dit nieuws is afgerond op 22 januari.

Op 18 januari zijn aanvullingen en wijzigingen doorgevoerd op de webpagina's van Amersfoort, Hilvarenbeek, Overveen en Willemstad. Bij Zierikzee zijn een paar foto's vervangen door exemplaren van hogere resolutie.
In de afgelopen week is van heel veel plaatsen de layout aangepast, zijn postcodes toegevoegd en overbodige foto's verwijderd.

Aan het begin van elk jaar worden wel een paar gemeentelijke herindelingen van kracht en dat heeft consequenties voor de gemeentenaam die we aan de dorpen, buurtschappen en zelfs verscheidene steden toevoegen. Dit jaar bevindt het merendeel zich in Friesland en daarnaast is Alphen aan den Rijn uitgebreid.
De wijzigingen zijn op 13 januari verwerkt.

Op 11 en 12 januari is de uitgebreide serie links naar externe informatie gecontroleerd. Er moesten flink wat verwijzingen aangepast worden. Helaas is ook enige informatie helemaal van het net verdwenen.

Op 9 januari is de foto van een opgeknapte Rohaen in Hoorn geplaatst.

De eerste aanwinsten van 2014 zijn op 8 januari geplaatst in Zierikzee, een plaats met een voor velen onverwacht groot aantal gevelstenen. Gelijkertijd is het hele bestand van die plaats herzien en geactualiseerd.
Ook het ontbrekende adres van een der bovenlichten van Zierikzee is ingevuld.
In de dagen hiervoor waren in een groot aantal plaatsen al een of meerdere schoonheidsfoutjes weggewerkt.