resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt nog voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2012

 
    laatst gewijzigd   16-02-2024

Datum Wijziging
december 2012 Op de valreep van 2012 hebben we op 28 december nog nieuwe foto's geplaatst van gevelstenen in Druten, Herpt, Heijen, Hoeven en Schaijk. Geldrop is zelfs helemaal nieuw en dat geldt ook voor het eerst geplaatste snijraam in Heusden, een plaatje!
Op 30 december is als allerlaatste wijziging van 2012 de plaats Lage Zwaluwe toegevoegd.

Op 27 december is de gereconstrueerde themapagina over de Vliegende Tijd geplaatst onder de pagina van Kerst. Met de jaarwisseling in aantocht lijkt dit een passend thema, dat we prachtig kunnen illustreren met een scala aan gevelstenen verspreid over het land.

De steen zonder adres in Sittard bleek zich te bevinden in Munstergeleen in dezelfde gemeente. Die plaats is op 24 december nieuw opgenomen in de kerninventarisatie.

Aanvullingen op 22 december in Den Burg (Texel) en als nieuwe plaatsen Den Dungen en Erp in Noord-Brabant.

Op 20 december plaatsten we Brakel als nieuwe plaats en voegden we nieuwe foto's toe aan Breda en Haarlem. Bij deze laatste stenen aan de Raaks is een goede toelichting te zien van de SGVH-voorzitter.

Uitbreidingen bij Afferden en Alphen (NB) op 16 december; gelijktijdig is Acquoy als nieuwe plaats toegevoegd.

Op 14 december zijn de beelden van het thema Kerst uit 2010 weer toegankelijk gemaakt via de link 'vroegere thema's' op de indexpagina.

Op 12 december is een aantal nieuwe aanwinsten geplaatst bij Franeker en ook in Haarlem zijn enkele nieuwe gevelstenen geplaatst.

De maand december is begonnen met het terugplaatsen van de eerste twee thema-onderwerpen op de site, het gaat om Sint Maarten en Sint Nicolaas. Nog voor de kerstdagen moeten Kerst 2010 en het thema van de jaarwisseling (Vliegende) Tijd zijn teruggezet.

november 2012 Van een vijftal nieuw ontdekte stenen in Enkhuizen zijn op 27 november de afbeeldingen op de site geplaatst.

De controle en herschikking van de bestanden van Amsterdam is afgerond op 24 november, we konden gelijktijdig nog twee afbeeldingen van gepolychromeerde stenen plaatsen, de eerste aan de Zandhoek en de ander in de Sint Jacobsstraat. Er zijn tenslotte ook enige adrescorrecties op Franeker doorgevoerd.

Op 20 november zijn verbeteringen en aanvullingen aangebracht op de gevelstenen-pagina's van Aardenburg, Amsterdam (R), Leimuiden en Strijen.

De pagina's Kerninventarisatie Gevelstenen van de stad Groningen zijn op 19 november grondig aangepakt. Een zestal nieuwe stenen is geplaatst en er is een flink aantal links toegevoegd met achtergrondinformatie die elders op internet staat.

Ook in de stad Groningen bevinden zich veel mooie snijramen, de website daarover is op 16 november aangevuld met een achttal nieuwe foto's. De gevelstenenpagina zal volgende week worden aangepast.

Op 10 november is het aantal bovenlichten van Amsterdam flink uitgebreid.

Een kort bezoek aan Amsterdam leverde nieuwe plaatjes op bij de het Begijnhof, de Oudezijds Voorburgwal en het Singel. De echte grote verrassing was het aantal stenen dat op initiatief van de VVAG is gerestaureerd in de verzameling aan de Sint LuciŽnsteeg. Wil Abels heeft daar prachtig werk verricht. We hopen dat de stenen aan het pleintje in de Sint LuciŽnsteeg spoedig zullen volgen. De foto's zijn geplaatst op 5 november.

Op de eerste dag van de maand is een thema-pagina gelanceerd die past bij november als slachtmaand. Te zien zijn allerlhande slachtvee, handelaren, keurmeesters, slagers en vleesproducten op gevelstenen en bovenlichten verdeeld over het land.

oktober 2012 Op 29 oktober is een aantal foto's van bovenlichten in Middelburg bijgeplaatst, verder zijn er tekstwijzigingen in Eijsden en 's-Hertogenbosch. In Leiden en 's-Hertogenbosch is een gevelsteen toegevoegd aan de omvangrijke collectie van beide steden.

De jaarlijkse VVAG-wandeling was dit jaar in Delft, dat leidde tot enige verbeteringen en een tweetal nieuwe gevelstenen in de Kerninventarisatie. Bij de bovenlichten was een grotere winst te boeken: het aantal objecten is meer dan verdubbeld. Alle resultaten zijn verwerkt op 22 oktober.

Op 16 oktober zijn de volgende plaatsen aan de Kerninventarisatie Gevelstenen toegevoegd: Eenrum, Leek, Leens, Morra, Wehe-den Hoorn en Zuidhorn. Alle plaatsen liggen in de provincie Groningen, behalve het Friese Morra.

Uit de provincie Groningen is, op 12 oktober, een groot aantal snijramen en bovenlichten op de site gezet; ze bevinden zich in de volgende plaatsen: Eenrum, Leens, Oldekerk, Tolbert, Warfhuizen, Wehe-den Hoorn en Zuidhorn.

Nieuwe foto's van gevelstenen in Medemblik en Vaassen zijn geplaatst op 10 oktober.

De plaats Egmond is op 7 oktober opgesplitst in de samenstellende delen: Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee en Egmond-Binnen.
Belangrijker nog is de grote opfrisbeurt die de gevelstenenpagina van Dokkum kon ondergaan met flink wat verbeteringen en uitbreidingen.

Op 4 oktober is de Kerninventarisatie Gevelstenen uitgebreid met de Friese dorpen Bozum en Schettens, gelijktijdig zijn Bolsward en Wieuwerd uitgebreid en verbeterd.
Op bovenlichten-gebied is Bozum nieuw en Bolsward is flink uitgebreid.

september 2012 We besluiten de maand met verbeteringen (tekst en/of afbeeldingen) in de gevelstenenpagina's van Lochem, Makkum, Workum en IJlst. De bovenlichtenpagina van Workum is uitgebreid en die van Makkum en IJlst is nieuw.

De Kerninventarisatie Gevelstenen heeft op 27 september wijzigingen ondergaan in de plaatsen Balk, Gorcum en Sloten.
Op het gebied van bovenlichten is Balk uitgebreid en zijn Dokkum en Sloten nieuw toegevoegd.

Op 23 september melden we aanvullingen en wijzigingen in Amsterdam (pagina's Na en Sa), Elburg, Joure en Sneek. Van deze laatste stad is ook een nieuwe pagina bovenlichten gemaakt.

Na een korte pauze hebben we op 20 september de draad weer opgepakt, er zijn aanvullingen en wijzigingen bij de gevelstenen in Hindeloopen, Stavoren en Woudsend. Het Friese dorp IJsbrechtum is als nieuwe plaats opgenomen met een aantal aardige stenen. In Hindeloopen is bovendien het aantal bovenlichten uitgebreid.

augustus 2012 Op 26 augustus plaatsen we meer foto's van gevelstenen in Praag en hebben we ook aanvullingen en correcties in Bergen op Zoom.
Bij de snijramen is er meer duidelijkheid over de vraagtekens in Elburg en hebben we nog een aanwinst in Middelburg te vermelden.

Puttershoek stond ooit op de website, maar met onduidelijke gegevens, inmiddels is er een foto van de gevelsteen en daarmee is de plaats terug op de gevelstenen-kaart.
Ook uit het buitenland is nieuws te melden: aanwinsten in Praag (CZ) en Dresden (D) en als nieuwe stad Hildesheim (D), alles geplaatst op 23 augustus.

Een aantal nieuwe snijramen is op 22 augustus opgenomen in Amsterdam en de plaatsen Eelde en Heemstede zijn als nieuwe plaatsen met snijramen toegevoegd.

In de volgende steden hebben we op 20 en 21 augustus aanvullingen bij de gevelstenen kunnen plaatsen: Enkhuizen, Gouda, Schagen en Utrecht. Er is zelfs een nieuwe plaats opgevoerd: het Noord-Hollandse Sint Maarten.
Van ťťn van de snijramen met een onbekend adres in Elburg is de locatie ontdekt, die bleek helemaal in Middelburg te liggen, gelukkig is dat euvel verholpen.

Op 16 augustus zijn verbeteringen aangebracht bij Kampen en Sint Maartensbrug. De verrassing is echter de mooie steen uit Florence met een zittende smid.

Een flink aantal snijramen en bovenlichten is per 13 augustus geplaatst in Enkhuizen, Lemmer en Utrecht, terwijl de volgende plaatsen nieuw zijn in de snijramencollectie: Meppel, Steenwijk en Zierikzee.

De verbetering van de gevelstenen-pagina's van Leiden is op 12 augustus afgerond; veel aanvullingen en verbeteringen zijn aangebracht. Gelijkertijd is ook de snijramen-pagina met een aantal nieuwe aanwinsten verrijkt.

Op 7 augustus zijn de plaatsen Blaricum en Laren (NH) grondig herzien, adresfouten konden worden gecorrigeerd, betere foto's zijn geplaatst en we hebben zelfs een paar nieuwe aanwinsten.

Het is rustig in de vakantie periode, gelukkig ontvingen we nog een inzending van gevelstenen in Kaatsheuvel, die is geplaatst op 3 augustus.

juli 2012 Op 28 juli melden we een verdere aanvulling van het aantal bovenlichten en snijramen in de volgende (nieuwe) plaatsen: Aalten, Amersfoort, Balk, De Wijk, Groningen (zowel stad als land), Joure, Leens, Onderdendam, Oud-Beijerland, Staphorst, Vilsteren en Zutphen.

Op 25 juli is het aantal bovenlichten verder uitgebreid; aanwinsten in Doesburg, Dordrecht, Elburg, Hoorn, Leeuwarden, Middelburg, Vianen, Workum en Zaltbommel.

Nieuwe bovenlichten in het Drentse Diever en Vledder op 21 juli

20 juli: enige adresverbeteringen in Breda, Den Haag, Deventer en Utrecht.

Het Groot-Hertogdom Luxemburg is met zijn hoofdstad per 18 juli geÔntroduceerd op het gevelstenen-platform.

Mechelen in BelgiŽ is op 16 juli flink uitgebreid en op enkele plekken gecorrigeerd. In Haarlem is de Jacobsschelp in de Hagenstraat gepolychromeerd.

Op 13 juli is de afbeelding van een nieuwe steen in Waalwijk geplaatst, de maker kan gevoel voor humor niet ontzegd worden. Ook de pagina van het Belgische Leuven heeft een flinke opknapbeurt gehad, veel adresverbeteringen en de toevoeging van een twaalftal afbeeldingen.

Sinds 11 juli is Eindhoven terug in het gevelstenenoverzicht, gelijkertijd kon in Alphen (NB) een aantal nieuwe afbeeldingen geplaatst worden.

9 juli is de dag van een nieuwe ontdekking in Nootdorp (ZH) en diverse kleinere correcties in Meerssen, Deventer en Amersfoort.

Op 8 juli melden we een aanvulling op Gulpen en nog wat restantjes van Trier. Vooral de reliŽfs van leistenen in de Petrusstrasse aldaar zijn erg bijzonder.

Ruim 30 foto's konden op 6 juli worden toegevoegd aan de gevelstenenpagina van Trier.

Op 2 juli is de webpagina van de Duitse stad Aken nog eens flink 'onder handen genomen'. Dat gebeurde op basis van veel recente foto's.

juni 2012 Door vakanties is er in juni weinig gewijzigd op de website. Vermeldenswaard is wel de zeer geslaagde clubdag in Enkhuizen, waar de medewerkers aan deze site hartelijk zijn ontvangen door leden van de Vereniging Oud Enkhuizen.
Een foto-impressie van deze zeer geslaagde dag staat onder het kopje 'clubdagen'.

Op 20 juni heeft een aanvulling plaatsgevonden van de stad Namen.

mei 2012 Op de laatste dag van de maand mei nog een aantal uitbreidingen in Den Haag.

23 mei met aanpassingen in Amsterdam (Artis, Plantage Kerklaan) en Borculo en met Eefde, Harskamp en Sint Pancras als nieuwe plaatsen.

De plaatsen Edam en Schiedam zijn op 22 mei van een flink aantal verbeteringen voorzien; dat geldt zowel voor de kerninventarisatie gevelstenen als voor de snijramencollectie.

Op 15 mei is een tweetal nieuwe vondsten in Parijs geplaatst.
Bij een controle bleek dat De Hoef (Utrecht) en Radio Kootwijk nooit in de index zijn opgenomen, dat euvel is nu verholpen.

Op 13 en 14 mei wijzigingen, aanvullingen en foto's van een aantal fraaie restauraties in Amsterdam (Waterlooplein), Delft, Deventer, Enkhuizen, Hendrik Ido Ambacht, Ittervoort, Rijsoord en Rotterdam-Overschie.

Op 12 mei is een thema-pagina gelanceerd met als onderwerp Dag van de Verpleging.
Aansluitend zijn aanvullingen en verbeteringen aangebracht in Cromvoirt, Den Helder, Landsmeer en Udenhout.

april 2012 Aanvullingen en wijzigingen in Apeldoorn, Bakkum, Den Haag, Elst, Harderwijk, Heiloo en Radio Kootwijk op Koninginnedag 30 april.

Op 29 april is een tiental stenen aan Den Haag toegevoegd, gelijktijdig is een aantal overbodige onderdelen verwijderd.

Aan het einde van de maand is op 28 een april gemaakt met het wegwerken van de achterstand, de eerste uitbreidingen zijn te melden in Hippolytushoef, Loosdrecht, Naarden, Oterleek en Velsen-Zuid.

Op 12 april hebben we aanwinsten in Haarlem, Heemstede, Santpoort-Zuid en in Uitgeest.
Er is zelfs een nieuwe gaper toegevoegd, die is te vinden in Bloemendaal.

In Wassenaar zijn op 11 april acht stenen toegevoegd die nog niet eerder op de site te zien waren. Verder zijn er uitbreidingen en verbeteringen in Dirksland en Sommelsdijk.

Vanuit Portugal waren nog niet eerder gevelstenen op de site te zien, sinds 10 april is daar verandering in gekomen: uit een achttal steden zijn foto's geplaatst.
Het gehalte wapenstenen is vrij hoog, maar er zijn ook verscheidene andere afbeeldingen te zien.

7 april: twee nieuwe aanwinsten in Aubel (BelgiŽ) en de eerste geplaatste steen in Margraten (Li).

Uitbreidingen en verbeteringen zijn op 6 april doorgevoerd in Aerdenhout, De Rijp, Dordrecht en Haarlem.

Na een korte vakantie zijn we op 4 april weer begonnen met het plaatsen van nieuwe aanwinsten, ze zijn te vinden in Amsterdam (M en Z), Brielle, Edam, Leiden, Monnickendam en Nieuwendam.

maart 2012 Op 16 maart zijn gevelstenen toegevoegd in Soest en Zeist. Het Noord-Brabantse Biezenmortel is als plaats nieuw opgenomen.
Met het afronden van de letter 'Z' zijn alle foto's van snijramen, bovenlichten en ander snijwerk vanuit de gevelstenenpagina's gekopieerd naar de snijramen-afdeling. In de komende weken zullen ze worden verwijderd van de gevelstenenpagina's.

Een reeks adrescorrecties in Hoorn is verwerkt op 13 maart; gelukkig kon ook een ontbrekende steen worden opgenomen. Andere uitbreidingen zijn te melden in Amsterdam, Burgerbrug en Haarlem.
Het gevelstenenbezit van het Belgische Tongeren is eveneens iets completer op de kaart gezet.

Op 8 maart zijn nog eens 12 nieuwe foto's onder Haarlem geplaatst en van 2 stuks een betere afbeelding. Andere uitbreidingen betreffen Heemstede en Spaarndam.

Een tiental nieuwe foto's van gevelstenen op de eerste pagina van Haarlem is geplaatst op 5 maart; binnenkort volgen er meer vanuit die regio.

Drie nieuwe gevelstenen geplaatst op 4 maart, de eerste in Assendelft, de andere aan de Zeeburgerkade in Amsterdam en aan de Wal in Schoonhoven.
Gelijkertijd is ook het snijramenbestand uitgebreid met de plaatsen beginnend met de letter W.

De snijramencollectie is op 3 maart verder aangevuld met de plaatsnamen beginnend met U en V.

februari 2012 Op 26 februari zijn adrescorrecties doorgevoerd in Utrecht en in Zutphen.
Nieuwe afbeeldingen konden worden geplaatst in Amsterdam (Zandhoek) en bij Willemstad op CuraÁao. De laatste plaats is onder Nederland opgenomen hoewel het een zelfstandig land binnen het Koninkrijk is.

Op 21 februari is Loenen (Ge) met een gevelsteen uitgebreid, gevolgd door uitbreidingen in Apeldoorn de volgende dag.

Nieuw geplaatste gevelstenen in Bergen (NH), Winterswijk en Wijchen op 18 en 19 februari.

Het nieuws van 16 februari bestaat uit verbetering van de gegevens in Utrecht en Middelburg, nieuw ontdekte stenen in Bredevoort en Westzaan en drie nieuwe plaatsen: De Schiphorst en Ruinerwold in Drenthe en Echteld in Gelderland.

Op 7 februari zijn er aanvullingen te melden in Apelddoorn, De Steeg, Doesburg, Groenlo, Heeswijk, Lichtenvoorde, Oud-Zuilen en Ruurlo. Nieuwe plaatsen zijn Dinther en Rekken. In Zeist konden we tenslotte wat adresgegevens aanvullen.

5 februari: in Naarden is de gevelsteen Fortuna teruggeplaatst in de nieuwbouw.
De snijramencollectie is verder aangevuld met de beginletters S en T.

januari 2012 We sluiten de maand af met een nieuwe gevelsteen in Velsen-Zuid en in Haarlem een drietal nieuwe en een handvol verbeterde foto's van stenen.

Een nieuwe plaats in onze gevelstenen-verzameling is Alblasserdam. Ook nieuwe aanwinsten in Haarlem op 30 januari,

Op 29 januari kunnen we gevelstenen melden uit Maastricht (Batterijstraat, nieuw) en Parijs (nieuw ontdekt). De snijramen-afdeling biedt dit maal weinig nieuws, de pagina's t/m beginletter R zijn bijgewerkt.

23 januari, nieuwe gevelstenenfoto's geplaatst in Haarlem en de snijramen-pagina's zijn bijgewerkt t/m beginletter O.

Nieuwe gevelstenen in Breukelen en Laren (NH), er zijn zelfs nieuwe plaatsen: Vinkeveen en Assisi (It). 
De site is op 21 januari nog volop in beweging.

20 januari, naast wat kleine wijzigingen in de Kerninventarisatie Gevelstenen zijn bij de snijramen alle plaatsen met beginletter M overgezet.

Uitbreiding in Koog aan de Zaan en Zaandam op 18 januari.

Op 15 januari kunnen we gevelstenen-mutaties melden in Amsterdam, Deventer, Lemmer en Ruurlo.
De bovenlichten-afdeling kent wijzigingen bij Alkmaar, Amsterdam, Maarssen en Maassluis.

De pagina's over snijramen en bovenlichten zijn uitgebreid t/m de beginletter L. Zaandijk was het eerste probeersel en nu nog steeds hekkensluiter.

Op 8 januari kleine aanvullingen en wijzigingen in Amsterdam, Dordrecht, Groningen, Hattem en Pieterburen.

Zoals al beloofd in het jaaroverzicht 2011 zijn we op 1 januari van start gegaan met een tweede groot thema, de snijramen en bovenlichten. Op 6 januari hebben we al bijna 40 plaatsen in de index opgenomen (de beginletters A tot H). In de aanloop was dat nogal wat werk omdat ook de indexpagina's moesten worden aangepast, maar hopelijk werkt nu alles correct.
Als u foute links ontdekt, dan horen we dat graag, we controleren alles zo goed mogelijk, maar een foutje is snel over het hoofd gezien. Als alle snijramen en bovenlichten geplaatst zijn zullen ze worden weggehaald uit de gevelstenenverzameling.

Tussendoor waren nog wat gevelstenen ingevoegd, onder andere in Egmond en in Woerden.