resultaten van 2024 - 2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007/2003

De inhoud van deze site wordt nog voortdurend bijgewerkt --- Aanvullingen zijn altijd welkom op kern@gevelstenen.net

aanvulling 2011

 
    laatst gewijzigd   17-02-2024

Datum Wijziging
december 2011 Eind december is het jaaroverzicht 2011 onder de aandacht van alle bekenden gebracht. We hebben aan de hand van voorbeelden een inzicht gegeven in de soorten mutaties die met grote regelmaat op de site plaatst vinden.

Haarlem blijft ons verrassen, op 20 december is van daar weer een een aantal nieuw ontdekte stenen geplaatst.

Tot 13 december zijn in de volgende plaatsen wijzigingen en aanvullingen aangebracht: Aerdenhout, Amsterdam, Haarlem, Malden, Naarden, Noordwijk, Ruurlo en Utrecht. Een enkele maal nieuwe stenen, andere keren nieuwe vondsten en soms betreft het een restauratie.

Naast onderhoudswerk aan de plaatsen met beginletters O t/m S zijn er op 8 december verbeteringen of uitbreidingen in Aerdenhout, Bloemendaal, Maastricht, Overveen en IJmuiden. Een nieuwe plaats is Bentveld, gelegen tussen Bloemendaal en Zandvoort.

6 december: Aulhausen in Duitsland is pas nu toegankelijk en Aubel in BelgiŽ is flink uitgebreid.

Nog steeds worden nieuwe foto's van gevelstenen aangeleverd uit Haarlem en Overveen, de voorraad lijkt daar wel onuitputtelijk. De gegevens zijn op 4 december geplaatst.

1 december: nog een paar vergeten items van de vorige maand: het Gelderse Babberich en Malden bij de Duitse grens en Emmerich vlak over diezelfde grens.

november 2011 Nadat op 28 november de 60.000ste pageview werd geteld is de maand afgerond met de plaatsing van een reeks foto's in Beverwijk, Haarlem, Wormerveer en IJmuiden op 30 november.

Op 26 november konden we mooie foto's plaatsen van een prachtige restauratie van Oudezijds Voorburgwal 98 in Amsterdam; je kent de gevelstenen niet terug!
Op 27 november gingen we verder met aanvullingen in Amsterdam, Baarn, Dussen en Koog aan den Zaan.

Aanvullingen in Aerdenhout, Amsterdam, Haarlem en De Steeg zijn te melden op 22 november.

Op 20 november voeren we Renesse op als nieuwe plaats, maar er zijn ook nieuwe afbeeldingen geplaatst in Haarlem (restauraties Houtmarkt en Jansstraat) en in Amsterdam. Heel bijzonder is de pas ontdekte gevelsteen aan een garagebedrijf in Wormerveer.

Op 15 november hebben we nieuwe foto's van stenen geplaatst in Amsterdam, Oud-Beijerland, Rotterdam en Utrecht.

In een vergeten hoekje lag nog een stapel aanwinsten, we melden op 13 november pas dit nieuws uit Amsterdam-Noord, Beverwijk, IJmuiden (nieuw), Uitgeest, Westzaan en Zaandam, alles rond het Noordzeekanaal.

Op 11 november melden we nieuwe aanwinsten en correcties in Amsterdam, Arnhem, Doesburg, Elburg, Enkhuizen en Rheden.

Een aantal verbeteringen is op 9 november doorgevoerd in Brielle, er kon zelfs een nieuwe steen worden toegevoegd.

Op 8 november noteren we aanvullingen en verbeteringen in Amsterdam, Delft, Dokkum, Gorcum, Koog aan de Zaan en Urk; als nieuwe plaatsen kunnen we melden Angerlo, Babberich en Westervoort, alle drie in Gelderland (De Liemers) en Honselersdijk in Zuid-Holland.

De nieuwe inzendingen stromen binnen: op 6 november zien we aanvullingen en verbeteringen in Aerdenhout, Amstelveen, Bergen aan Zee, Castricum en Haarlem.

Op 5 november introduceren we de Gelderse plaatsen Geesteren, Steenderen en Zeddam; uitbreidingen zijn er in Appeltern en Denekamp

De eerste uitbreiding van deze maand zijn een achttal gevelstenen in Heemstede en drie in Haarlem, geplaatst op 3 en 4 november. Gelijktijdig is ook de plaats Achttienhoven opgenomen met een nieuwe foto van een oude steen. Bilthoven is geheel nieuw en Gelselaar is aangepast.

oktober 2011 Op de laatste dag van de maand nog een paar kleine aanvullingen in Rotterdam en Maaseik (B).

Aanvullingen bij Nieuwkuijk en Rijssen zijn te zien vanaf 30 oktober. Heeten (Ov) is gelijkertijd als nieuwe plaats opgenomen.

Op 27 oktober hebben we een 'restyling' van de indexpagina's doorgevoerd en daarbij ook veel kleine onvolkomenheden weggewerkt. Er zijn foto's ingevoerd die soms al sinds lang onbereikbaar waren op de site, andere foto's zijn recent aangeleverd.
Kijk onder andere bij Dokkum, Lelystad, Sint Agatha (NB), Sittard, Uden en Zeeland (NB).

We gaan door met aanwinsten, je vindt ze vanaf 24 oktober bij Gent (BelgiŽ) en bij Culemborg, Heesch, Reek, Sambeek en Woerden in Nederland.

Op 23 oktober kunnen we recente aanwinsten melden in BelgiŽ, het gaat om de plaatsten Doornik(Tournai), Maaseik, Louveignť, Kortrijk en Riemst.
In de Nederlandse plaatsen Heemskerk en Sittard zijn ook gevelstenen toegevoegd.

In Amsterdam heeft Wil Abels de hele reeks gevelstenen aan de Sint Olafssteeg op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal opnieuw gepolychromeerd. Het resultaat is verbluffend. Ook aan de Groenburgwal is een steen opgeknapt en in de Violettenstraat wordt een haring uit 1728 op 20 oktober voor het eerst vermeld.

In de webpagina's van Leiden en Sneek zijn enige uitbreidingen en verbeteringen aangebracht op 19 oktober.

Op 16 oktober plaatsten we twee stenen bij de collectie in Oud-Beijerland en ťťn in Bennekom.
Nieuw zijn de plaatsen Leur (in Gelderland) en Soest (in Utrecht).

Nieuwe gevelstenen zijn op 7 oktober toegevoegd aan Enschede en Noordwijk

Vorden (Ge) is als nieuwe plaats opgenomen op 6 oktober en in 's-Hertogenbosch, Renkum en Wageningen zijn stenen toegevoegd.
In het Belgische Maaseik zijn veel gevelstenen opnieuw gefotografeerd, het resultaat maakt duidelijk wat ook al op de eerst geplaatste steen staat: Maaseik leeft!

Op 4 oktober zijn aanvullingen geplaatst in Dordrecht, Goes, Gramsbergen en Katwijk (ZH).
De plaats Kloetinge in Zeeland is nieuw.

In Limburg zijn op 2 oktober de plaatsen Waubach en Rimburg toegevoegd met elk een gevelsteen.

De nieuwe maand is goed begonnen, op 1 oktober ontving de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch een groot aantal leden van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen (VVAG). Er was een prachtig programma samengesteld en het weer werkte ook geweldig mee. Het resultaat is ook op de website te zien: er zijn verschillende aanvullingen en verbeteringen bij 's-Hertogenbosch te vinden.

september 2011 Op de valreep, 30 september nog een aantal nieuwe plaatsen, allemaal in Gelderland ditmaal: Gellicum, Neerijnen, Ophemert, Posterenk en Waardenburg. Vlak daarna is nog De Krim toegevoegd en Balkbrug uitgebreid, maar deze plaatsen liggen in Overijssel; ook in 's-Hertogenbosch is ťťn steen bijgeplaatst op de site.

Op 27 september is een lange rij nieuwe plaatsnamen toegevoegd: Afferden, Appeltern, Boven-Leeuwen, 't Harde, Hoenderloo en Oosterwolde; daarnaast werden gevelstenen toegevoegd in de plaatsen Ede, Elburg en Putten.
Ook vanuit BelgiŽ is nieuws te melden: uitbreiding in Veurne en een flinke reeks in Ieper, van waaruit nog niet eerder gevelstenen gemeld waren.

Op 24 september is de Franse stad Lille (Rijssel) opgenomen met een kleine 20 afbeeldingen van gevelstenen en een enkel uithangteken.

Parijs is uitgebreid met een zestal stenen op 23 september.

Op 11 september is een nieuwe themapagina geplaatst over werkers in de bouw, metselaars en stucadoors, onder het motto 'na de vakantie'. We hopen op die manier bezoekers van de site te verleiden om ook eens op plaatsen te kijken waar je normaal niet heen surft. Deze bijdrage heeft ook een fout aan het licht gebracht; de steen met het metselaarsgereedschap uit 1683 die onder Bruinisse was opgenomen blijkt in werkelijkheid in Sommelsdijk te zitten.

Op 7 september is het onderhoud van de plaatsen met beginletters A t/m F afgerond, ze zijn nog eens goed nagelopen op slordigheidjes.
We konden op die laatste dag ook stenen toevoegen in de volgende plaatsen: Brielle, Denekamp, Dordrecht, Dreischor, Goedereede en Rotterdam.

augustus 2011 Aan het einde van de maand kunnen we nog een grote serie prachtige stenen melden die in Zaandam zijn ontdekt. Er is ook een nieuwe plaats: Jaarsveld (Ut).

28 augustus is de dag waarop Vriezenveen is toegevoegd en dat er uitbreidingen staan in Almkerk, Den Ham, Hoensbroek en Vlissingen.

Op 21 augustus hebben we oude foto's teruggevonden van Limmen en Naarden

Onverwacht werd in Amsterdam een oude steen ontdekt. Op 19 augustus is de steen aan de Rijnsburgstraat, die maar weinigen zullen kennen, op de site geplaatst.

Giethoorn (Ov), Gorssel (Ge) en Plasmolen (L) zijn de nieuwe plaatsen op 17 augustus. Dezelfde dag zijn er uitbreidingen geplaatst in Gorredijk, Kuinre, Lochem, Urk en Wolvega.

14 augustus: Zundert (NB) is als nieuwe plaats geÔntroduceerd en in Breda is een steen toegevoed aan het bestand.

In BelgiŽ zijn op 11 augustus twee nieuwe steden opgenomen in de lijst van plaatsen met gevelstenen: Aalst en Halle.
In het Belgische Leuven zijn stenen toegevoegd evenals in het Noord-Hollandse Overveen.

Op 9 augustus is Baarn uitgebreid en Linschoten als nieuwe plaats op de site geÔntroduceerd.
In het afgelopen weekeinde zijn al wijzigingen doorgevoerd in Maaseik en ook hier is een nieuwe plaats, namelijk Hoegaarden.

Op 4 augustus is een steen in Werkendam geplaatst, daar was nog niet eerder een steen aangemeld. Wie een afbeelding bij een dergelijke tekst zoekt kan kijken in aan de Lange Delft in Middelburg.

De nieuwe maand is goed begonnen met op 3 augustus verse foto's van oude stenen in Utrecht (Catharijnesingel) en Zaltbommel (Markt en Nonnenstraat).
In de laatste plaats is het aardig om bij het schoenmakersgereedschap de vergelijking te maken met de stenen in de Schoenmakerspoort aan het Perkswaltje in Leeuwarden. Zo lijkt de ploeg veel op DE ROODE PLOEG uit de Hoogstraat in Harlingen, maar dit exemplaar is wel zo'n 350 jaar ouder!

juli 2011 Een prachtige reeks nieuwe gevelstenen in Helmond is op de site te zien vanaf 30 juli. Op die dag is ook een kleine uitbreiding op Zutphen geweest.

Vrijdag 29 juli brengt uitbreidingen in Amsterdam (Keizersgracht 14) en Boxtel. Er is ook een nieuwe plaats bij: het Noord-Hollandse Andijk.

Op 28 juli is Den Haag uitgebreid met de steen van het Hofje van Nieuwkoop en Urk met een steen in het 'Kerkje aan de Zee'. Op de valreep kon in Blaricum nog een steen aan de Torenlaan worden toegevoegd.

Op 27 juli hebben we de rest van onze oogst op de site gezet. Het gaat om de plaatsen Meissen, Magdeburg, LŁneburg en Celle.

In juni en juli is het rustig geweest op de site: het was tijd voor vakantie.
Inmiddels zijn we terug met een rijke schat aan foto's uit Duitsland. We waren in Erfurt, Weimar en Jena.
Daarna volgden we de Elbe stroomafwaarts langs o.a. Pirna, Dresden en Lutherstadt Wittenberg waarvan de resultaten al op de site staan; binnenkort volgt de rest.

mei 2011 Op 31 mei is de literatuurlijst met verschillende uitgaven aangevuld.

28 mei: Bij 'clubdagen' een impressie van de landelijke gevelstenendag in Utrecht.

Het dorp Santpoort-Zuid is toegevoegd op 15 mei.

Op 14 mei zijn de pagina's van Haarlem verrijkt met een 11-tal pas ontdekte stenen, alle in de Patrimoniumbuurt. De nabij gelegen plaats Overveen is nieuw toegevoegd.

Bloemendaal in Noord-Holland is op 13 mei uitgebreid met een flink aantal nieuw ontdekte stenen.

Op 5 mei is Elten (D) toegevoegd, het maakt deel uit van Emmerich am Rhein, waar ook enkele nieuwe stenen zijn vermeld.

Op 4 mei zijn nieuwe foto's geplaatst bij Bergen (NH), Leiden en Amsterdam (Hoogte Kadijk).

Op 1 mei kunnen we direct een nieuwe plaats toevoegen, het betreft Assendelft.
Uitbreidingen zijn er in Haarlem, Heiloo en Zandvoort in Noord-Holland en Helmond en 's-Hertogenbosch in Noord-Brabant.

april 2011 Op 28 april zijn de pagina's van Goes en Middelburg uitgebreid en aangepast, de adresseringen klopten soms niet en van sommige foto's kon een betere (grotere) versie worden geplaatst.

Op 21 en 22 april zijn aanvullingen en verbeteringen aangebracht in de volgende plaatsen: Blokzijl, Dalfsen, Kuinre, Lemmer, Meppel, Oldemarkt, Steenwijk en Vollenhove.

De foto's van beide gevelstenen in Emmeloord zijn op 20 april op de site geplaatst.

In Haarlem komt sinds 12 april de Lente ook voor; hier als onderdeel in de reeks seizoenen in de Rozenhagenstraat. Er is ook een nieuwe afbeelding van de Oude Zijlpoort aan de Kinderhuisvest, ditmaal zonder het hinderlijke gaas.

Op 6 april zijn de koppelingen hersteld naar de plaatsen Cochem, Nassau en Neurenberg in Duitsland en naar Oostduinkerke in BelgiŽ.

Op 5 april zijn foto's toegevoegd aan de volgende plaatsen: Bergen op Zoom, Enkhuizen, Leiderdorp en Schoonhoven. De plaats Bennekom is voor het eerst opgenomen.

Als thema hebben we op 2 april gekozen voor het Voorjaar.

De maand april is begonnen met een nieuwe startpagina. Voortaan staan de links naar de e-mail, naar de aanvullingen en naar een thema-pagina samen in de rechter kolom. We denken dat het daardoor overzichtelijker is geworden.

maart 2011 De maand nadert zijn einde, op 29 maart is een serie nieuwe foto's geplaatst bij Baarn, Bergen op Zoom, Helmond, Hilvarenbeek, Nijmegen en Schagen. Het plaatsje Biest-Houtakker is nieuw.

Op 26 maart is het Friese Oudwoude toegevoegd en Niekerk (Gr) vernieuwd, het zijn kleine beetjes, maar we breiden toch gestaag uit.

25 maart: in Lutjegast is de koppeling met de afbeeldingen hersteld, zodat die weer toegankelijk zijn.
Leiden en Rotterdam zijn aangepast en van verscheidene nieuwe afbeeldingen voorzien op 23 en 24 maart.

Op 16 maart is Wormerveer geÔntroduceerd en zijn verbeteringen en aanvullingen doorgevoerd in Zaandijk, inclusief de Zaanse Schans. Het gehalte aan snijramen en bovenlichten is erg hoog, maar ze zijn wel van prachtige kwaliteit. We denken nog over een oplossing om deze gevelversieringen elders te plaatsen.

Op 14 maart zijn foto's aangevuld bij Arcen, Coevorden, Gieten en Havelte.

Op 12/13 maart zijn er uitbreidingen in Amersfoort, Amsterdam, Dordrecht, Groningen en Vreeland.

Op 10 maart is een geheel herziene pagina van Leeuwarden geplaatst. Er waren wat foute en dubbele adressen, sommige foto's waren kwalitatief onder de maat en een aantal stenen is nooit eerder te zien geweest. Er is veel moois te zien in Leeuwarden!

februari 2011 Vanaf 28 februari zijn de gevelstenen van Domburg zichtbaar. Eerder dit weekend plaatsten we nieuwe ontdekkingen in Drunen, Kaatsheuvel, Katwijk (NB), Linden, Megen, Rosmalen, Schaijk en Waspik.

Op 25 februari zijn aanwinsten geplaatst in Boxtel en de lang onbekend gebleven steen van de stoet zieken in Dordrecht staat nu ook op de site (bij de A). In de afgelopen week zijn heel veel kleine wijzigingen aangebracht, waardoor van meer miniaturen ook de grotere foto kan worden aangeklikt.

Op 17 februari zijn aanvullingen geplaatst bij de plaatsen: Amsterdam (Levantkade en Runstraat), Dirksland, Dordrecht, Heenvliet, Hellevoetsluis, Nieuwe-Tonge en Utrecht (aan de Drift).

Met groot plezier meldden we op 16 februari de opknapbeurt van een aantal gevelstenen: in Amsterdam aan de Bloemgracht het trio Steeman, Landman en Seeman en in Utrecht de kalkdragers aan de Oudegracht en een kop, te zien vanaf de Zoutmarkt.
In Amsterdam is ook een steen nieuw opgenomen, een klavertje-vier in de Bloemstraat.

Op 15 februari zijn de plaatsen Hulst, Meijel en Oisterwijk aangevuld met niet eerder op de site geplaatste foto's.
Ook is ruimte gemaakt voor dorpen en buurtschappen die nog niet eerder voorkwamen: Liessel, Lunteren, Scherpenzeel en Zeilberg.

Op 14 februari zijn de plaatsen Dalfsen en Gennep uitgebreid met nieuwe aanwinsten, het plaatsje Giersbergen is zelfs helemaal nieuw. In Dodewaard is een adres toegevoegd.

In het weekend van 5/6 februari is een verplaatsing van alle informatie naar een andere web-server uitgevoerd. Dat was een heleboel werk, we verwachten dat er weinig foutjes geÔntroduceerd zijn, als u ze ziet stuur dan een mailtje naar kern@gevelstenen.net.
Ons is gezegd dat de pagina's voortaan sneller laden, we zijn benieuwd.

Een paar plaatsen waren nog nooit aan de index gekoppeld, vanaf nu zijn ze benaderbaar: Mesch, Molenhoek, Oud-Vossemeer, Overloon, Schoor, Uitwellingerga en Wessem.

januari 2011 Op 26 januari vieren we de 50.000e pageview van deze website.

Op 25 januari is een opfrisbeurt van alle plaatsen beginnend met de letter H afgerond, dat betekent een verbeterde lay-out, completering van de gemeentenamen en stads/dorpswapens en wat verbeteringen in de adressen.

Op 24 januari zijn een paar stenen toegevoegd in Heino (Ov) en de plaats Heijen in Limburg is opgenomen in de steeds groeiende lijst van plaatsen met gevelstenen.

Op 20 januari is 's-Hertogenbosch grondig herzien, veel nieuwe stenen, nog meer nieuwe foto's en enige verbeteringen in adressen en omschrijvingen.

Op 15 januari zijn nieuwe stenen toegevoegd aan Velp (Ge) en Wageningen.

Eerder deze maand is een update uitgevoerd van de plaatsen beginnend met de letters  I, J of K; adresgegevens zijn nader gepreciseerd en soms konden gemeentenamen en dorpswapens worden toegevoegd.
Nieuwe gevelstenen konden toen niet worden toegevoegd.